Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depasire cheltuieli de protocol | Calcul plafon pentru TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: cheltuieli de prorocol, tva, calcul plafon, protocol nedeductibil

Analizam mai jos cazul in care avem de-a face cu un protocol nedeductibil pentru autofacturare privind TVA, la sfarsit de exercitiu financiar. Mentionam urmatoarele: 1. pe parcursul exercitiului s-au inregistrat cheltuieli de protocol in baza facturii si bonuri fiscale. La facturi, baza TVA s-a inrgistrat pe cheltuieli de protocol si TVA in contul 4426, iar la BF s-a inregistrat total val. BF pe ch.protocol (fara a se inregistra separat TVA); Vom stabili in ce masura este corect sa se inregistreze in analitice diferite cheltuieli de protocol (ex: 623.1 protc cu TVA si 623.2 protc fara TVA) TVA (...). Totodata, vom vedea si daca la calculul protocolului deductibil se iau in considerare cheltuielile nedeductibile din balanta, oferind formula de calcul corecta si legislatia aferenta.



Solutia consultantului:

Pentru determinarea TVA aferenta depasirii cheltuielilor de protocol pentru anul 2012 se aplica prevederile legale in vigoare la 31 decembrie 2012, respectiv art. 128 alin. 8 lit. f din Codul fiscal si pct. 6 alin. 15-16 din Normele metodologice de aplicare.

Astfel, bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala a bunurilor acordate gratuit in cursul anului 2012 este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin situatia financiara anuala. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in acest plafon bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafonului constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafonul. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatia financiara anuala.

Potrivit prevederilor pct. 33 din Normele metologice date in aplicarea art. 21 alin. 3 lit. a din Codul fiscal , baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale. Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile (nu se face vorbire de cheltuieli nedeductibile).

Conform pct. 6 alin. 16 din normele metodologice anterior precizate nu se iau in calcul pentru incadrarea in acest plafon bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa (din analitic 623.1 -protoc. cu TVA), deci se determina un plafon doar pe baza cheltuielilor de protocol pentru care s-a dedus TVA la achizitie (cheltuielile din analitic 623.2 -protoc. fara TVA) pe baza formulei anterior precizate. Se compara plafonul astfel calculat cu cheltuielile de protocol pentru care s-a dedus TVA la momentul achizitiei; daca aceste cheltuieli sunt peste plafon, depasirea este considerata livrare de bunuri pentru care trebuie sa se colecteze TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depasire cheltuieli de protocol | Calcul plafon pentru TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016