keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Microintreprindere si operatiune triunghiulara. Ce documente sunt necesare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: microintreprindere, roi, operatiune triunghiulara, transport, furnizor, microintreprinderi

In cazul urmator, societatea A din Romania, platitoare de TVA, impozit microintreprinderi, inscrisa in ROI, achizitioneaza in vederea revanzarii produse de la societatea B din Romania, platitoare de TVA, impozit profit si inscrisa in ROI. Produsele sunt livrate de societatea B direct societatii C din Italia, platitoare de TVA inscrisa in ROI. Societatea B factureaza produsele societatii A care, mai departe, factureaza produsele respective societatii C.


Stabilim daca factura primita de societatea A de la B este purtatoare de TVA si daca operatiunea este operatiune triungiulara. De asemenea, vom vedea ce documente trebuie sa existe in spatele facturilor si cum se declara operatiunile de catre societatea A (atat achizitia de la societatea B, cat si vanzarea produselor catre societatea C).

Deoarece situatia prezentata  cuprinde trei intrebari, voi raspunde punctual la fiecare dintre acestea:
 
1.Factura primita de catre societatea A de la B este purtatoare de TVA, deoarece ambele societati sunt inregistrate in scopuri de  TVA  in Romania.Daca de exemplu societatea B ar fi emis factura direct catre societatea C din Italia, atunci factura nu ar fi fost purtatoare de TVA.
 
2. Operatiunea descrisa nu este triunghiulara, pentru ca aceasta presupune existenta unei succesiuni de tranzactii intre trei persoane ( sau mai multe) situate si inregistrate in scopuri de TVA in state membre diferite.In cazul analizat, nu este vorba despre societati din state membre diferite, ci sunt doua societati, A si B, inregistrate in scopuri de TVA in acelasi stat membru ( Romania )si  societatea C, inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru (Italia).

Operatiunile triunghiulare sunt reglementate de Art.126 alin.(8) lit.b),Art. 1321 alin. (5) , Art. 150 alin. (1) lit. e) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.
 
De asemenea, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, operatiunile sunt considerate triunghiulare "atunci cand cumparatorul revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania in conformitate cu Art.153 face dovada ca a efectuat o achizitie intracomunitara neimpozabila pe teritoriul altui stat membru, in conditii similare celor prevazute la Art.126 alin. (8) lit. b), in vederea efectuarii unei livrari ulterioare in acel alt stat membru.

Obligatiile persoanelor implicate in operatiuni triunghiulare sunt prevazute in norme.

3.Documentele pentru justificarea achizitiei de catre societatea A de la societatea B sunt factura, respectiv avizul de insotire a marfii, iar pentru inregistrarea in contabilitate nota de intrare-receptie.
De asemenea, conform prevederilor din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, documentele necesare societatii A pentru a efectua livrarea intracomunitara catre societatea C sunt urmatoarele:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la Art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;

 b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
 c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare, dupa caz.
 
Prin dovada transportului se intelege prezentarea documentului de transport:

- in original daca transportul este in sarcina furnizorului sau
- in copie/fotocopie, daca transportul este in sarcina cumparatorului.
Documetele specifice de transport, in functie de tipul transportului sunt urmatoarele:
 a) in cazul transportului auto: copie de pe carnetul TIR sau de pe documentul de tranzit comunitar T, in cazul unui transport intracomunitar, documentul de transport international;
 b) in cazul transportului feroviar: scrisoarea de trasura (CMR), documentul de transport international pe caile ferate, care sa poarte stampila statiei de expeditie, documentul de transmitere a vagonului la calea ferata vecina, care sa confirme iesirea marfii din tara;
 c) in cazul transportului multimodal cale ferata-naval: scrisoarea de trasura si foaia de conosament.
 
4.Operatiunea de achizitie de catre societatea A de la societatea B se declara in declaratia  D300 la randul 22 si  fiind vorba despre achizitie efectuata pe teritoriul national, se declara si in D394 la achizitii.

Livrarea intracomunitara se declara la randul 1 din declaratia D300 si in declaratia D390 la rubrica Livrari intracomunitare de bunuri, cod L.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016