Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Constituirea si deductibilitatea rezervei legale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: deductibilitatea rezervei, rezerva legala, impozit pe profit

Vom analiza astazi cazul unei societati cu un capital social de 1.500.000 lei si rezerve legale de 75.000 lei, constituite anterior. Profitul inregistrat in anul precedent a fost de 1.200.000 lei.



Vom stabili astfel daca se pot constitui rezerve legale pana la limita de 20% din capitalul social, care sa fie deductibile din punct de vedere fiscal sau daca vor fi deductibile doar in limita de 5% din capitalul social. Vom verifica, totodata, i daca rezerva legala de 225.000 lei (300.000 lei - 75.000 lei) este deductibila integral sau doar 60.000 lei (1.200.000 * 5%).

Solutia consultantului:

Conform art. 22 alin (1) lit. a) din Codul fiscal , contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor, astfel: rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare.

Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal pct. 50, cota de 5% reprezentand rezerva prevazuta la art. 22 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica asupra diferentei dintre totalul veniturilor, din care se scad veniturile neimpozabile, si totalul cheltuielilor, din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, inregistrate in contabilitate.

Rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz.

Rezervele astfel constituite se completeaza sau se diminueaza in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul. De asemenea, majorarea sau diminuarea rezervelor astfel constituite se efectueaza si in functie de nivelul capitalului social subscris si varsat sau al patrimoniului.

Astfel, in cazul prezentat situatia este urmatoarea:

Profit contabil : 1.200.000 lei (venituri totale -  cheltuieli totale - venituri neimpozabile+cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile)
 20 % din capitalul social = 1.500.000 lei x 20% = 300.000 lei
Rezerva legala deductibila: 5% x 1.200.000 lei = 60.000 lei
Rezerva legala totala: 75.000 lei + 60.000 lei = 135.000 lei
 
Daca profitul contabil (calculat inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile) este de 1.200.000 lei rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5%, adica in suma de 60.000 lei, diferenta de rezerva legala deductibila pana la atingerea limitei maxime de 1/5 din capitalul social poate fi constituita la termene de calcul viitoare ale impozitului pe profit.

In concluzie, rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, adica in suma de 60.000 lei (1.200.000lei * 5%)
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Constituirea si deductibilitatea rezervei legale":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016