Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Vom analiza astazi cazul unei societati cu un capital social de 1.500.000 lei si rezerve legale de 75.000 lei, constituite anterior. Profitul inregistrat in anul precedent a fost de 1.200.000 lei.
Vom stabili astfel daca se pot constitui rezerve legale pana la limita de 20% din capitalul social, care sa fie deductibile din punct de vedere fiscal sau daca vor fi deductibile doar in limita de 5% din capitalul social. Vom verifica, totodata, i daca rezerva legala de 225.000 lei (300.000 lei - 75.000 lei) este deductibila integral sau doar 60.000 lei (1.200.000 * 5%).
Solutia consultantului:
Conform art. 22 alin (1) lit. a) din Codul fiscal , contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor, astfel: rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare.
Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal pct. 50, cota de 5% reprezentand rezerva prevazuta la art. 22 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica asupra diferentei dintre totalul veniturilor, din care se scad veniturile neimpozabile, si totalul cheltuielilor, din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, inregistrate in contabilitate.
Rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz.
Rezervele astfel constituite se completeaza sau se diminueaza in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul. De asemenea, majorarea sau diminuarea rezervelor astfel constituite se efectueaza si in functie de nivelul capitalului social subscris si varsat sau al patrimoniului.

Manual de politici contabile - Stick USB

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Astfel, in cazul prezentat situatia este urmatoarea:
Profit contabil : 1.200.000 lei (venituri totale - cheltuieli totale - venituri neimpozabile+cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile)
20 % din capitalul social = 1.500.000 lei x 20% = 300.000 lei
Rezerva legala deductibila: 5% x 1.200.000 lei = 60.000 lei
Rezerva legala totala: 75.000 lei + 60.000 lei = 135.000 lei
Daca profitul contabil (calculat inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile) este de 1.200.000 lei rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5%, adica in suma de 60.000 lei, diferenta de rezerva legala deductibila pana la atingerea limitei maxime de 1/5 din capitalul social poate fi constituita la termene de calcul viitoare ale impozitului pe profit.
In concluzie, rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, adica in suma de 60.000 lei (1.200.000lei * 5%)

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Microintreprindere. Constituire rezerva legala peste limita de 5% din profitCalcul impozit pe profit. Rezerva legalaArticole similare
Societate cu asociat unic. Cum impozitam veniturile din lichidare societate?Atentie: Balanta contabila de la A la Z. Sfaturi practice, exempleCodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilDepasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Codul fiscal 2011 - Titlul IIUltimele articole
Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitMonografie contabila pentru profitul reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit?Reduceri plata impozit micro si pe profit. Ce procent trebuie sa aplice firmele, conform OUG 153/2022, pentru trim. IV?Reducerea pentru impozitul pe profit prevazuta de OUG 153/2020 poate fi aplicata bilantului de la 30 iunie 2022?Reducere impozit pe veniturile microintreprinderilor. Calcul bonificatie conform OUG 153/2020Articole similare
Cum se stabileste impozitul pe profit pentru firme care fac plati anticipateNorma de certificare a declaratiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditareaSucursala deschisa in Romania. Care sunt obligatiile declarative si de plata in 2013?Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme. Ce tratament financiar-contabil aplicam?Inregistrare contract partener. Implicatii fiscaleUltimele articole
Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliImpozitul pe profit. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorIMPOZIT PE PROFIT. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularul
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"