keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Microintreprindere. Constituire rezerva legala peste limita de 5% din profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: microinteprindere, rezerva legala

Societatea comerciala, microintreprindere, a inregistrat un profit contabil in anul 2019 in valoare de 68.187 lei. Capitalul social este in valoare de 180.500 lei. Avem rezerve legale constituite in anii anteriori in valoare de 16.857 lei si se doreste constituirea rezervei legale la 31.12.2019 in valoare de 19.243 lei pentru a atinge nivelul de 20% din capitalul social. Avand in vedere ca suma de 19.243 lei depaseste 5% din profitul anului 2019, este legala constituirea rezervelor la acest nivel la o microintreprindere?

Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:
 
Conform art. 183 alin. (1) din Legea societatilor 31/1990, republicata, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte (20%) din capitalul social.
 
Reiese ca este legala repartizarea din profitul contabil net si a unei sume ce depaseste 5% din profitul anului 2019 in vederea constituirii rezervei legale, astfel incat aceasta sa atinga nivelul de 20% din capitalul social intrucat in textul de lege care reglementeaza rezerva legala se foloseste sintagma „cel putin” (adica se poate si mai mult de 5%, dar nu mai putin de 5%).
 
Doar din punct de vedere fiscal, mai precis din punct de vedere al impozitului pe profit, conform art. 26 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal deductibilitatea rezervei legale la calculul profitului impozabil/rezultatului fiscal este limitata doar la cota de 5% aplicata asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social. Daca se depaseste aceasta cota de 5%, consecinta fiscala este ca partea ce depaseste 5% nu poate fi luata in calcul pentru la deductibilitate in vederea determinarii impozitului pe profit.
 
Insa, deoarece societatea este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, constituirea rezervei legale peste limita de 5% din profit nu are nicio consecinta fiscala si, in plus, operatiunea respecta prevederile art. 183 alin. (1) din Legea societatilor 31/1990, republicata.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016