Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit pe venit microintreprinderi. Reglementari contabile si fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: impozit pe venit, microinteprindere, reglementari contabile si fiscale

O microintreprindere inregistrata in Romania factureaza unui client din UE (ambii platitori de TVA) servicii IT. Factura se emite in primele zile ale lunii urmatoare pentru luna precedenta respectand prevederile contractului unde se specifica perioada de 10 zile pentru aprobarea time raportului.

Este corect sa mentionez venitul in luna emiterii facturii sau sa emit o nota contabila pentru venit in luna la care se refera si in luna emiterii sau doar D390? Mentionez ca vectorul deocamdata este trimestrial.
 
Raspunsul consultantului fiscal Dana Hristu:
 
Cu privire la politicile contabile la pct.60 si 61 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, avem urmatoarele prevederi:
 
“2.5.1. Politici contabile
 
60._
 
(1)Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.
 
(2)Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora; inregistrarea, pe perioada in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata; alegerea metodei de evaluare a stocurilor; contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc.
 
61._
 
(1)Administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie. In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.
 
(2)Aceste politici trebuie elaborate avand in vedere specificul activitatii, de catre specialisti in domeniul economic si tehnic, cunoscatori ai activitatii desfasurate si ai strategiei adoptate de entitate.
 
(3)La elaborarea politicilor contabile trebuie respectate prevederile cuprinse in prezentele reglementari.”
 
De asemenea, conform prevederilor de la pct. 53 alin. (2) si (3) din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:
 
“(2)Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor. Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.).
 
(3)Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli.”
 
 
Din punct de vedere fiscal, conform prevederilor de la art. 53 alin. (1) si (2) din codul fiscal corroborate cu prevederile de la pct. 5 alin.  (1) din Normele metodologice, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, o constituie veniturile din orice sursa, reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a Conturi de venituri, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad categoriile de venituri mentionate la art. 53 alin. (1) (si se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Astfel, chiar daca ati fi tinut evidenta serviciilor ipe seama contului 712, acest venit se scade in baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderii, potrivit art. 53 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
 
In concluzie, daca confom manualului de politici contabile, din cadrul societatii ati stabilit sa  calculati impozitul pe veniturile microintreprinderilor in luna realizarii veniturilor (clasa 7), cel putin la sfarsitul exercitiului financiar trebuie sa inregistrati veniturile realizate pe seama contului 418"Clienti - facturi de intocmit" (418=704) impreuna cu cheltuielile aferente.
 
In ceea ce priveste D390, aceasta se depune lunar numai in luna emiterii facturilor.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit pe venit microintreprinderi. Reglementari contabile si fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016