Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 854/02.12.2011 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 102/25.11.2011 pentru modificarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale.
Potrivit acestui act normativ, din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ teritoriale, cu exceptia impozitului pe veniturile din pensii, se aloca lunar in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care s-a incasat acest impozit, o cota de:
- 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit;
- 11,25% la bugetul local al judetului;
- 18,5% intr-un cont distinct, deschis pe numele directiei generale a finantelor publice judeteana la trezoreria municipiului resedinta de judet, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, precum si a bugetului local al judetului.
Pentru municipiul Bucuresti, cota 71,5% din impozitul pe venit cu exceptia impozitului pe veniturile din pensii, se repartizeaza, in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care s-a incasat acest impozit astfel:
- 20% la bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti;
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- 44,5% la bugetul local al municipiului Bucuresti;
- 7% intr-un cont distinct deschis pe numele DGFPM Bucuresti, la Trezoreria Municipiului Bucuresti, pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor, precum si a bugetului local a municipiului Bucuresti.
Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat, si din cota de 18,5%, o cota de 27% se aloca bugetului propriu al judetului, iar diferenta se repartizeaza pentru bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor, astfel:
- 80% din suma se repartizeaza in doua etape, prin decizie a directorului directiei generale a finantelor publice in functie de urmatoarele criterii: populatie, suprafata din intravilanul unitatii administrativ-teritoriale si capacitatea financiara a unitatii administrativ-teritoriale;
- 20% din suma se repartizeaza, prin hotarare a consiliului judetean pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala.
Pentru municipiul Bucuresti, din cota de 7% se aloca o cota de 25% pentru bugetul local al municipiului Bucuresti, iar diferenta se repartizeaza pentru bugetele locale ale sectoarelor astfel:
- 85% din suma se repartizeaza, prin decizie a directorului DGFPM Bucuresti;
- 15% din suma se repartizeaza prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala.
De retinut! Aceste prevederi legale se aplica impozitului pe venit incasat la bugetul de stat incepand cu luna decembrie 2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Legea 140 din 2013 modifica acordarea imprumuturilorOUG nr. 41/2015: modificarea si completarea unor acte normative, precum si reglementarea unor masuri bugetareRectificarea bugetara 2019: Creditele bugetare ale fiecarui Minister. Bani mai putini la Educatie, Cercetare, Agricultura si TransporturiImpozitul pe venit din activitati agricole se declara la 25 octombrieParadoxul TVA: primii care contribuie sunt ultimii care primescUltimele articole
Noutati fiscale: OUG 46/2015 pentru stabilirea unor masuri financiare si pentru modificarea si completarea unor acte normativeRectificarea bugetara a fost publicata. Se majoreaza impozitul pe cladiri si cresc cheltuielile de personalPlata impozitului in octombrie 2013. Prima transa la 25 octombrieOG nr. 3 din 2013 modifica legislatia privind contractarea de imprumuturiStabilirea venitului anual din activitati agricole | Noile prevederi 2013Articole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul IXCodul fiscal 2008 - Capitolul II. Impozitul si taxa pe cladiri - art. 249-255Codul fiscal 2008 - Capitolul IV. Impozitul pe mijloacele de transport - art. 261-265Taxele locale si impozitele s-ar putea majora cu 20% in sectoarele 2 si 6Impozitul auto: cum se calculeaza si unde il platestiUltimele articole
La 30 iunie expira termenul de plata pentru anumite impozite si taxe localeCe taxa platim in 2012 pentru afisaj in scop de reclama si publicitateCodul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul IV - Impozitul pe mijloacele de transportCodul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul III - Impozitul si taxa pe terenCodul fiscal 2008 - Capitolul III. Impozitul si taxa pe teren - art. 256-260Articole similare
Noua actualizare disponibila pentru Declaratia 100Tot ce trebuie sa stii despre noile MODIFICARI FISCALEANAF modifica formularele pentru impozitul pe venitDepunerea formularului D 207 in diverse situatiiTotul despre cheltuielile DEDUCTIBILE si nedeductibile ale afacerii dvs.Ultimele articole
Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Venituri din chirii in scop turistic. Precizari importante ale ANAF pentru persoanele fiziceNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"