Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiune de achizitie urmata de export. Ce tratament contabil si fiscal aplicam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, operatiune de achizitie, export, declaratia vamala, tratament fiscal

Vom oferi mai jos o serie de informatii drept raspuns la unele intrebari care tin de inregistrarile unui export realizat de un producator (NL) dintr-un stat membru UE (Olanda) catre o companie (BR) dintr-un stat non UE (Brazilia) a marfurilor, achizitionate de catre societatea din Romania (RO).




In detaliu:
1. Firma RO comanda si cumpara de la un producator din Olanda (NL), pe care o exporta de la poarta fabricii catre firma BR (exista contract de Export intre RO si BR si exista un contract de producere a marfii intre RO si NL)

2.Firma RO intocmeste declaratia vamala la un declarant vamal din Olanda

3.Producatorul, firma NL, emite factura catre RO, din Romania

4.Documentul de transport este realizat de la poarta fabricii pana in portul de imbarcare a marfii (care este fie din Rotterdam sau Antwerp)

5.Datorita faptului ca firma RO intocmeste Declaratia de Export, producatorul NL nu poate dovedi ca marfa a parasit Olanda si exista confuzie in taxarea TVA.

Vom stabili astfel cum se poate rezolva aceasta operatiune triunghiulara si care sunt inregistrarile necesare.


Solutia consultantului:

Operatiunea expusa de dvs mai poarta denumirea de "operatiune tringhiulara falsa", intrucit unul din cele trei state membre participante nu este din Uniunea Europeana (respectiv Brazilia).
 
Prima analiza pe care o facem, din punctul de vedere al TVA, este aceea a locului livrarii de bunuri, adica a locului unde sa va percepe TVA.

Art 132 din codul fiscal dedicat locului livrarii de bunuri, la alin. (1) litera a) mentineaza, ca regula generala, ca se considera a fi locul livrarii de bunuri "locul unde se gasesc bunurile in momentul cind incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sint expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert".

In acest caz, bunurile sint transportate de cumparator (de firma RO) catre un stat non UE.

Regula speciala pentru o achizitie intracomunitara de bunuri, prevazuta la art. 132^1 alin. (1), stabileste ca loc al livrarii pentru o achizitie intracomunitara de bunuri ca fiind locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Doar ca, in acest caz, bunurile nu sint transportate sau expediate dintr-un stat membru in alt satat membru, neexistind o achizitie intracomunitara, ci bunurile sint transportate din Olanda (conditia este "plecare din Olanda" sau franco Olanda) direct intr-un stat non UE.

Ca urmare, locul exportului de bunuri este in Olanda (care este locul de unde incepe expedierea sau transportul catre statul non UE). In acest caz, firma RO nu are obligatia platii TVA prin taxare inversa asupra facturii emisa de firma NL, operatiunea nefiind impozabila in Romania, ci in locul de unde incepe expeditia / transportul.

Justificarea TVA se face, vis a vis de exportul pe care il efectuati in Brazilia, prin documentele mentionate: DVE, dovada transportului, documentul asigurarii, contractul cu beneficiarul BR, precum si prin alte documente considerate necesare, in conformitate cu OMFP 2222 / 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal - cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In ccea ce priveste firma NL din Olanda, aceasta nu efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, deoarece, asa cum am aratat, bunurile nu sint transportate din Olanda in Romania, fiind pasibila de a plati TVA in Olanda.

Insa, acestei firme ii sint aplicabile prevederile art. 15 din Directiva a sasea europeana a TVA, intitulat "Scutirea operatiunilor la export in afara Comunitatii, a operatiunilor asimilate si a transportului international", care prevede:

"Fara a aduce atingere altor dispozitii comunitare, statele membre scutesc, in anumite conditii pe care acestea le stabilesc in scopul asigurarii aplicarii corecte si directe a unor asemenea scutiri si al prevenirii oricaror posibile cazuri de evaziune, frauda sau abuz, urmatoarele:
...
 livrarea de bunuri expediate sau transportate la o destinatie din afara Comunitatii, de catre un client nestabilit in statul respectiv sau in contul acestuia [...]".
In Directiva 112 / CE A CONSILIULUI din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata (publicata in JO L 347, 11.12.2006, p. 1), la art. 146 intitulat "Scutiri la exporturi" alin. (1)  litera b) se arata:
"(1) Statele membre scutesc urmatoarele operatiuni:
...
(b) livrarea de bunuri expediate sau transportate la o destinatie din afara Comunitatii de catre un client nestabilit pe teritoriul lor respectiv sau in contul acestuia [...]'.
 
Asadar, producatorul NL din Olanda va emite factura care firma RO fara TVA, mentionind acest articol din Directiva 112, insa ramine obligat fata de autoritatile din tara sa de a depune toate diligentele pentru a justifica faptul ca bunurile au parasit teritoriul olandez, cu destinatia non UE.

Mijloacele de proba sint cele care dovedesc realitatea operatiunii, respectiv cele care dovedesc transportul / expeditia marfurilor in afara teritoriului olandez. Acestea pot fi copii de pe documentele de vama, document de transport (CMR, conosamentul etc), contractul de asigurare pe timpul transportului, factura de navlu, corespondenta comerciala din care sa rezulta faptul ca destinatia marfurilor va fi una din afara teritoriului comunitar, precum si orice alte documente probante.
Toate aceste documente le poate obtine de la firma RO, in copii.
Chiar daca firma romaneasca a asigurat ea insasi transportul marfurilor pina la portul de imbarcare, firma din Olanda este tinuta raspunzatoare de a justifica transportul / expedierea marfurilor in afara spatiului olandez.
De altfel, si firma din Romania are obligatia de a obtine documente probante suficiente pentru aplicarea scutirii de TVA aferent exportului, documente care sa indice faptul ca marfurile au ajuns la destinatia non UE.
 
Monografia contabila, pentru firma din Romania, este urmatoarea:
- achizitia marfurilor din Olanda - nu se face taxare inversa, nu se declara in 390, iar in decontul 300 se declara pe rindul 26 de Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile:
371 = 401 / NL
- exportul bunurilor:
4111 / BR = 707
Factura de export se declara in decontul de TVA pe rindul 3 "Livrari de bunuri.... pentru care locul livrarii ... este in afara Romaniei (in UE sau non UE)..."
- descarcarea din gestiune:
607 = 371
- documentele cu care s-au achitat asigurarea, transportul etc pentru export se inregistreaza direct pe cheltuieli, dupa natura lor:
613 = 401
624 = 401

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiune de achizitie urmata de export. Ce tratament contabil si fiscal aplicam?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016