Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Documentar fiscal: Reguli in 2013 pentru efectuarea platilor intre rezidenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, factura proforma, plati nerezidenti, exigibilitatea tva

Prin cele ce urmeaza, va prezentam normele actuale referitoare la platile intre rezidenti care se efectueaza cu respectarea prevederilor Regulamentului BNR nr. 4/2005, republicat, privind regimul valutar.



Astfel, la art. 3 se prevede ca "platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2. Categorii de rezidenti care pot efectua  operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta.

Toate celelalte operatiuni intre rezidenti, care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, pot fi efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.

Operatiunile prevazute la alin. (2) si in anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si in valuta, numai pe baza acordului de vointa al partilor."

Categoriile de rezidenti care, conform Anexei 2 mentionate mai sus pot efectua plati in valuta cu alti rezidenti, sunt:

- persoanele   juridice care efectueaza plati si incasari  nemijlocite decurgand din contracte  de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;

- persoanele  juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari  pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;

- persoanele  fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;

 - persoanele  fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;

 - persoanele  fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;

- persoanele  fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;

- persoanele  fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn“, pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;

- persoanele  fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;

- persoane  juridice si alte entitati, pentru plati efectuate catre furnizorii si subfurnizorii de bunuri si servicii pentru produsele si serviciile exportate.


Exemplu

La o comanda efectuata in euro intre rezidenti se primeste o factura proforma in euro. Se achita un avans de 30% din factura proforma (in lei la cursul din data platii). Urmeaza factura fiscala de avans in lei care se storneaza la data livrarii.
Tot atunci se emite factura fiscala in lei in baza art. 1391 alin. (2) Codul fiscal si a Normelor metodologice.

In cazul de mai sus plata se efectueaza  in lei, la cursul zilei. Factura se poate emite in lei cu mentionarea sumei in valuta, precum si a cursului de schimb valutar din ziua emiterii facturii.

Aceasta deoarece:

- baza impozabila a TVA se inscrie in Jurnalul de Cumparari/Vânzari in lei;
- TVA se determina in lei;
- valoarea de inregistrare in contabilitate a bunurilor sau serviciilor achizitionate este costul de achizitie care se determi- na in lei si este suma inscrisa in documentul justificativ, in acest caz factura.

Reglementari privind avansurile

Baza legala este Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform prevederilor art. 1342 din legea mentionata, exigibilitatea TVA pentru livrari de bunuri si prestari de servicii intervine la data la care are loc faptul generator.

Prin derogare, exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se incaseaza avansul,  pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.

    Fac exceptie de la aceste prevederi avansurile incasate pentru plata importurilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente importului, precum si orice avansuri incasate pentru operatiuni scutite sau care nu sunt impozabile. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii sau prestarii acestora.

    Conform prevederilor art. 155 din legea mentionata

    Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel târziu pâna in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu pâna in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Fata de cele prezentate in exemplul de mai sus, pentru avansurile incasate furnizorul trebuie sa emita o factura, in care sa se evidentieze TVA aferenta. Factura proforma este doar un instrument de calcul al sumei ce va fi platita si nu constituie document justificativ sau fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Documentar fiscal: Reguli in 2013 pentru efectuarea platilor intre rezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016