Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Timbrul de mediu pentru autovehicule in 2013. Vezi principalele prevederi!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, timbrul de mediu, oug 9/2013, autovehicule, taxa speciala autoturisme

In randurile urmatoare, veti regasi o selectie a principalelor reglementari referitoare la calculul si restituirea timbrului de mediu.



Timbrul de mediureprezinta suma datorata de catre contribuabil pentru emisiile provenite de la autovehicule, se face venit la bugetul Fondului pentru Mediu si se utilizeaza de Administratia Fondului pentru Mediu in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului.

Aplicarea timbrului de mediu

Timbrul se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2, N3, cu exceptia:

- autovehiculelor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;

- autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta exceptie se aplica numai pentru un singur autovehicul achizitionat in decurs de 5 ani si atunci cand autovehiculul este in proprietatea persoanei cu handicap;

- autovehiculelor destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri;

- autovehiculelor destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.

 

Obligatia de plata

Obligatia de plata a timbrului intervine o singura data, astfel:

- cu ocazia inscrierii in evidentele autoritatii competente a dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de catre primul proprietar din Romania si atribuirea unui certificat de inmatriculare si a numarului de inmatriculare;

- la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul, in cazul in care, la momentul scoaterii sale din parcul auto national, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a timbrului;

- cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii;

- cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

 

Organul fiscal competent

Organul fiscal competent este Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate in a caror evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe. Acesta calculeaza cuantumul timbrului, pe baza documentelor din care rezulta dovada dobandirii dreptului de proprietate asupra autovehiculului si elementele de calcul ale timbrului, depuse de catre contribuabilul care intentioneaza sa efectueze inmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului rulat.

 

Cazuri in care nu se plateste timbrul de mediu

Timbrul nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:

- incadrate in categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor art. 3 pct. 50 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere;

- acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica;

- confiscate sau intrate in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare;

- destinate competitiilor sportive, definite conform prevederile legale in vigoare;

- dobandite prin mostenire, in cazul in care aceasta a intervenit in intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii;

- dobandite prin partaj.

Timbrul de mediu nu se datoreaza pentru autovehiculele care fac parte din categoria celor hibride si electrice.


Atentie!

Incepand cu 5 august 2013, prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, s-a abrogat prevederea conform careia timbrul de mediu nu se platea atunci cand autovehiculele erau dobandite prin partaj.


Reduceri ale taxei

Cu ocazia calculului timbrului de mediu pot fi acordate reduceri in functie de vechimea autovehiculului si de rulajul mediu anual real al autovehiculului. Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia.

Timbrul pentru autovehiculele carora le corespunde norma de poluare Euro 6 se va determina odata cu intrarea in vigoare a normei Euro 6 pentru inmatricularea, vanzarea si introducerea in circulatie a vehiculelor noi.

Restituiri de taxa

La scoaterea din parcul national a unui autovehicul pentru care s-a platit taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la acesta sau timbrul de mediu si pentru care nu s-a dispus de catre instante restituirea acestora, se restituie ultimului proprietar valoarea reziduala a timbrului.

Restituirea valorii reziduale a timbrului se efectueaza la cererea ultimului proprietar, care depune la organul fiscal competent o cerere de restituire insotita de urmatoarele documente:

- documentul care atesta ca solicitantul a fost ultimul proprietar al autovehiculului scos din parcul auto national;

- dovada radierii din circulatie a autovehiculului.

In cazul in care taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care a fost achitata, este mai mare decat cea calculata drept timbru de mediu, se pot restitui sumele reprezentand diferenta de suma platita, numai catre titularul obligatiei de plata.

Facilitati

Pentru stimularea utilizarii vehiculelor noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat. Tichetul denumit ecotichet are o valoare nominala de 12.000 lei si se suporta din bugetul Fondului pentru Mediu.

Modelul ecotichetului si modalitatea de utilizare se stabilesc prin ordin al ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, in termen de 15 zile de la data publicarii ordonantei de urgenta.

 

Atentie!

            Incepand cu 5 august 2013, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 16/2013, si persoanele juridice au posibilitatea de a beneficia de un tichet cu valoare nominala de 12.000 lei pentru fiecare autovehicul nou achizitionat denumit ecotichet in vederea stimularii cumpararii vehiculelor noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic,

*

Baza legala: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial nr. 119/ 4 martie 2013; Ordonanta Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial nr. 490/2 august 2013.


Sursa: DGFP Valcea

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Timbrul de mediu pentru autovehicule in 2013. Vezi principalele prevederi!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016