Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

A fost publicat modelul de cerere necesar persoanelor care vor sa recupereze taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 24 Nov. 2022
A fost publicat modelul de cerere necesar persoanelor care vor sa recupereze taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule
Tags: taxa speciala autoturisme, ordinul 2806/2022, model cerere 

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta persoanelor interesate ca prin Ordinul comun al Ministerul mediului, apelor si padurilor si Ministerului Finantelor nr 2.806/4.079/2022 a fost aprobat modelul de cerere de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Institutia reaminteste ca in conformitate cu prevederile OUG 93/2022, contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art. 2141 -2143 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 cu modificarile ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012 cu modificarile ulterioare, sau, dupa caz, timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de OUG nr. 9/2013 cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu au beneficiat de restituire pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pot solicita restituirea acestora, indiferent de momentul platii taxelor, precum si a dobanzilor datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii, pe cale administrativa, prin cerere adresata organului fiscal central competent sau prin cerere adresata organului competent, in cazul sumelor prevazute la art. 4 alin. (1). 

Nivelul dobanzii este cel prevazut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Contribuabilul are dreptul la restituirea sumei si in cazul in care aceasta nu este indicata cu exactitate. In acest caz, organul fiscal central sau, dupa caz, Administratia Fondului pentru Mediu, in urma verificarilor procedurale a bazelor de date, identifica suma exacta care urmeaza a fi restituita. 

In cazul in care restituirea se realizeaza in baza unei hotarari judecatoresti definitive, suma solicitata la restituire include atat taxa/timbrul de mediu, cat si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite prin hotararea judecatoreasca, daca este cazul. 

In cazul in care inmatricularea nu s-a efectuat sau transcrierea dreptului de proprietate nu a fost efectuata, se inscrie numarul de inmatriculare de la momentul platii taxei/timbrului de mediu. 

In cazuri exceptionale in care numarul de identificare este necompletat fiind necunoscut platitorului de taxa sau este completat eronat, organul fiscal central sau, dupa caz, Administratia Fondului pentru Mediu procedeaza la notificarea contribuabilului pentru clarificare si solicita informatii suplimentare de la autoritatile competente (de exemplu: Registrul Auto Roman, Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, respectiv serviciile publice comunitare permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor). 

 

CERERE DE RESTITUIRE
a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, 
taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule

 

Catre ........................(organul fiscal competent).........................

Subsemnatul/Subscrisa, ........................................, cu domiciliul/sediul in localitatea ..................., str. ................... nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ......, jude?ul/sectorul ..........., avand C.N.P./C.U.I. ......................., in temeiul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2022 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule si ale art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, solicit/solicitam restituirea sumei de ........................... lei^1), la care se adauga dobanzile calculate pana la data platii integrale, reprezentand^2):

 

1. ( ) taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule;

 

2. ( ) taxa pe poluare pentru autovehicule;

 

3. ( ) taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;

 

4. ( ) timbrul de mediu pentru autovehicule.

 

In cazul restituirii taxelor/timbrului de mediu prevazut(e) la pct. 1-4, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, aceasta se anexeaza la cererea de restituire.Suma solicitata la restituire a fost achitata in cazul inmatricularii autoturismului/autovehiculului marca ............................., tipul/varianta ........................., avand numarul de inmatriculare^3) ......................., numarul de identificare^4) .....................................

 

Mentionez/Mentionam ca am luat cunostinta ca din sumele de restituit vor fi compensate de catre organul fiscal competent eventualele obligatii fiscale datorate si neachitate la data restituirii.

 

Solicit/Solicitam ca restituirea efectiva a sumelor cuvenite in continuare sa se efectueze in contul bancar nr. .............................., cod IBAN ....................................., deschis la ........................................... .
Contribuabilul/Reprezentantul legal al contribuabilului, 
.................................................................. 
(numele si prenumele)
Semnatura .....................
Data ..............................

 

^1) Contribuabilul are dreptul la restituirea sumei si in cazul in care aceasta nu este indicata cu exactitate. In acest caz, organul fiscal central sau, dupa caz, Administratia Fondului pentru Mediu, in urma verificarilor procedurale a bazelor de date, identifica suma exacta care urmeaza a fi restituita. 

 

In cazul in care restituirea se realizeaza in baza unei hotarari judecatoresti definitive, suma solicitata la restituire include atat taxa/timbrul de mediu, cat si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite prin hotararea judecatoreasca, daca este cazul.

^2) Se bifeaza situatia in cauza, respectiv categoria taxei achitate sau timbrul de mediu, dupa caz.
^3) In cazul in care inmatricularea nu s-a efectuat sau transcrierea dreptului de proprietate nu a fost efectuata, se inscrie numarul de inmatriculare de la momentul platii taxei/timbrului de mediu.
^4) In cazuri exceptionale in care numarul de identificare este necompletat fiind necunoscut platitorului de taxa sau este completat eronat, organul fiscal central sau, dupa caz, Administratia Fondului pentru Mediu procedeaza la notificarea contribuabilului pentru clarificare si solicita informatii suplimentare de la autoritatile competente (de exemplu: Registrul Auto Roman, Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, respectiv serviciile publice comunitare permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor).----

 

Baza Legala: Ordinul comun al Ministerul Mediului, apelor si padurilor si Ministerului Finantelor nr 2.806/4.079/2022 privind aprobarea modelului cererii de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 1117/18.11.2022


Sursa: ANAF

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "A fost publicat modelul de cerere necesar persoanelor care vor sa recupereze taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016