Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF va restitui timbrul de mediu. Procedura implica mai multe etape

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 13 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: timbrul de mediu, anaf, cererea de restituire, taxa speciala autoturisme

ANAF a publicat Procedura de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 274/12.04.2016, a fost publicat Ordinul comun al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 682/1154/2016 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Potrivit prevederilor actului normativ mentionat mai sus, contribuabilul care a achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule poate solicita restituirea acesteia si a dobanzilor calculate pana la data platii integrale prin depunerea, la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a unei cereri al carei model este prevazut in anexa nr. 2 din ordin. Cererea trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, contul bancar in care urmeaza sa fie restituita suma cuvenita contribuabilului.

Cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. Data la care a luat nastere dreptul la restituire este data intrarii in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 40/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Astfel, cererea trebuie depusa la organul fiscal la care persoanele juridice si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere sunt inregistrate ca platitori de impozite si taxe, ori la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal persoanele fizice.

La cererea de restituire se anexeaza urmatoarele documente:

- actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia, in copie;
- documentul care atesta plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante (in lipsa acestui document, verificarea platii se face in baza informatiilor detinute de organul fiscal); - copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatul de inmatriculare, cu prezentarea in original
a acestora.
Cererea de restituire, insotita de documentele mentionate mai sus poate fi depusa la registratura organului fiscal competent sau poate fi transmisa prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Termenul prevazut pentru solutionarea cererilor de restituire este de 45 de zile.

Atentie! Cererea de restituire va fi respinsa daca contribuabilii nu detin documentul care atesta plata, in copie sau in original, iar plata nu poate fi identificata. Totodata, respingerea va fi decisa si in situatiile in care nu se vor anexa cererii documentele necesare sau daca nu se va indica un cont bancar pentru plata sumei.

Graficul transelor anuale aprobate la restituire, intocmit de organul fiscal, va cuprinde, in mod obligatoriu, perioada de restituire pentru fiecare transa anuala, precum si cuantumul acestora.

Conform prevederilor legale, perioada de restituire pentru fiecare transa anuala din grafic va fi:
- pentru prima transa anuala: luna urmatoare datei emiterii deciziei de solutionare a cererii de restituire;
- pentru urmatoarele transe anuale:
· pentru cererile de restituire depuse in primul semestru al fiecarui an: luna aprilie a fiecaruia dintre urmatorii patru ani;
· pentru cererile de restituire depuse in cel de-al doilea semestru al fiecarui an: luna noiembrie a fiecaruia dintre urmatorii patru ani.

Atentie! Dupa stabilirea graficului transelor anuale de restituire, o copie a acestuia si decizia de solutionare a cererii vor fi comunicate solicitantilor

Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Valcea
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF va restitui timbrul de mediu. Procedura implica mai multe etape":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016