Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Redam mai jos Ordonanta 40/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
In vigoare de la 03.09.2015
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. III.3 din Legea nr. 182/2015 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.
Art. I.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 119 din 4 martie 2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4, dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
"
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea Verde a Contabilitatii
e) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in conformitate cu prevederile art. 12."
2. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 12.
(1) Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresata organului fiscal competent, in termenul de prescriptie prevazut de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Sumele prevazute la alin. (1), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achita catre persoana prevazuta la alin. (1), potrivit prevederilor art. 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de organul fiscal competent.
(3) Cererile de restituire ale persoanelor prevazute la alin. (1) se solutioneaza in conformitate cu prevederile art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in termen de maximum 10 zile de la emitere.
(4) impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul nesolutionarii cererii de restituire in termenul prevazut la alin. (3), persoana interesata poate face contestatie in conditiile titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care trebuia solutionata cererea de restituire.
(5) Organul competent, prevazut la art. 209 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, solutioneaza contestatia in termenul prevazut la art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin decizie care se comunica de indata contestatorului.
(6) Deciziile emise in solutionarea contestatiilor pot fi contestate la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) Sumele prevazute la alin. (1), precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale se actualizeaza cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica la data emiterii deciziei de restituire.
(8) Procedura de efectuare a platii sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale va fi stabilita prin ordin al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(9) Restituirea sumelor prevazute la alin. (1) se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire."
3. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 15.
(1) in vederea stimularii achizitionarii de vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ- teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, apartinand categoriilor de folosinta M1 si N1, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, beneficiaza de un tichet, pentru fiecare autovehicul achizitionat, denumit in continuare ecotichet.
(2) Ecotichetul se suporta din bugetul Fondului pentru mediu si are o valoare de 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul pur electric si o valoare de 5.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km.
(3) Criteriile de eligibilitate, modalitatea de utilizare, precum si metodologia de finantare se stabilesc prin Ghidul de finantare a programului aprobat prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului".
Art. II.
Dreptul contribuabililor prevazut la art. 12 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, astfel cum aceasta a fost modificata prin prezenta ordonanta, de a cere restituirea se naste la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa.
Art. III.
Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea Procedurii de efectuare a platii sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale, prevazut la art. 12 alin. (8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, astfel cum a fost modificat prin prezenta ordonanta, va fi emis in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.
PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Contrasemneaza:
Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
Gabriel Oprea
Ministrul mediului, apelor si padurilor,
Gratiela Leocadia Gavrilescu
Ministrul finantelor publice,
Eugen Orlando Teodorovici
Ministrul afacerilor externe,
Bogdan Lucian Aurescu
Bucuresti, 26 august 2015.
Nr. 40.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Zoom fiscal: Modificari privind timbrul de mediuArticole similare
Descarca AICI programul de asistenta pentru generarea numarului de evidenta a platiiCe a declarat Rovana Plumb despre noua taxa de poluareNoi modificari privind numarul de evidenta a platii. Proiect MFPFactura cu TVA de la societatea de leasing, privind TIMBRUL DE MEDIU. Cum procedam?Rectificarea bugetara 2019: Creditele bugetare ale fiecarui Minister. Bani mai putini la Educatie, Cercetare, Agricultura si TransporturiUltimele articole
Buletin informativ ANAF: 6 noutati fiscale publicate in Monitor la final de aprilie 2023Au fost aprobate normele metodologice de restituire a sumelor reprezentand taxe de mediu pentru autoturisme si autovehiculeA fost publicat modelul de cerere necesar persoanelor care vor sa recupereze taxa speciala pentru autoturisme si autovehiculeANAF informeaza! Cum poate fi restituita taxa AUTO contribuabililorPrin OUG 93/2022 vor fi restituite contribuabililor sumele achitate privind anumite taxe pentru autoturisme si autovehiculeArticole similare
PFA: Ce exceptii exista privind casa de marcat fiscalaReducerea zilei se aplica taxei de poluare autoNoutati ANAF cu incidenta fiscala, publicate in MonitorBuletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitorul Oficial in perioada 27 iunie-7 iulie 2022Refacturarea utilitatilor catre chiriasiUltimele articole
Cladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?TVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareE-Transport: Netransmiterea coordonatelor GPS in sistem va fi AMENDATA din 1 ianuarie 2025Numarul inmatricularilor la ONRC a scazut in primele 6 luni din 2024Noutati privind functionarea E-Transport, aduse prin Ordinul 1337/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"