Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin randurile urmatoare va prezentam cele mai importante prevederi legate de completarea numarului de evidenta a platii, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.870/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform dispozitiilor Ordinului ministrului Finantelor Publice (OMFP) nr. 1.485/2012, incepand cu data de 16.11.2012, si pana la 31 decembrie 2013, sunt suspendate prevederile OMFP nr. 1.870/2004 pentru aprobarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.256 din 27 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin exceptie de la cele de mai sus, pentru contribuabilii care aleg sa plateasca o obligatie fiscala stabilita de organele de inspectie fiscala, amenzi de orice fel stabilite potrivit legii, precum si timbrul de mediu pentru autovehicule, dispozitiile OMFP nr. 1.870/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.
Procedura de obtinere
Numarul de evidenta a platii in cazul unei obligatii fiscale stabilite suplimentar prin decizie de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala, in cazul unei amenzi de orice fel stabilite potrivit legii prin documentul de constatare a acesteia, precum si in cazul sumelor inscrise in deciziile privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule, se obtine de catre contribuabil astfel:
a) prin accesarea programului de asistenta pentru formarea numarului de evidenta a platii.
In aceasta situatie, programul de asistenta afiseaza o fereastra in care contribuabilul selecteaza unul dintre cele doua documente fiscale pentru care doreste sa efectueze plata, respectiv decizie de impunere sau documentul prin care s-a stabilit amenda de orice fel potrivit legii si completeaza numarul si data emiterii acestui document. Ulterior, alege tipul obligatiei fiscale pe care doreste sa o achite si apoi categoria de obligatie fiscala, respectiv debit, dobanda sau penalitate de intarziere;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Cartea Verde a Contabilitatii
b) prin inscrierea numarului de evidenta a platii din decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala, precum si din decizia privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule;
c) prin solicitarea numarului de evidenta a platii la organul fiscal competent.
Organul fiscal competent este:
- in cazul persoanelor juridice si al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere-organul fiscal la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe;
- in cazul persoanelor fizice-organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal persoana fizica.
Mod de completare
Modul de completare a numarului de evidenta a platii pentru achitarea sumei cuprinse in Decizia privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule este urmatorul:
Prin accesarea programului de asistenta se afiseaza o fereastra in care contribuabilul selecteaza <<decizie privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule>> si completeaza data acestui document, de exemplu 010213. Dupa introducerea acestor date, programul de asistenta formeaza numarul de evidenta a platii, alcatuit astfel:
a) La rubrica <<cod document fiscal>> se inscrie 26 - codul corespunzator documentului reprezentand decizie privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule.
b) La rubrica <<cod obligatie bugetara>> se inscrie codul corespunzator obligatiei bugetare reprezentand <<timbrul de mediu pentru autovehicule>>, selectata de contribuabil.
c) La rubrica <<categorie fiscala>> se inscrie 01 - valoarea corespunzatoare categoriei fiscale reprezentand debit.
d) La rubrica <<perioada de raportare>> se inscrie 0000.
e) La rubrica <<scadenta obligatiei bugetare>> se inscrie 010213 - corespunzator datei de 1 februarie 2013, care reprezinta data emiterii deciziei privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule.
f) La rubrica <<tip document>> se inscrie 0 - intrucat documentul de plata nu constituie si declaratie fiscala.
g) La rubrica <<secventa>> se inscrie 000 - valoarea corespunzatoare pentru numarul de evidenta a platii generat cu ajutorul programului de asistenta.
h) Rubrica <<cifrele de control>> se genereaza de catre aplicatia informatica conform algoritmului propriu.
Numarul de evidenta a platii astfel format, identic cu cel comunicat prin decizia privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule, se inscrie de catre contribuabil in ordinul de plata la rubrica <<Numar de evidenta a platii>> sau se comunica de catre contribuabil unitatii Trezoreriei Statului in vederea inscrierii in chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii la rubrica <<Numar de evidenta a platii>>, in cazul platilor in numerar efectuate la ghiseele unitatilor Trezoreriei Statului.
Pentru documentele de plata, altele decat ordine de plata sau chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii, numarul de evidenta a platii se inscrie de contribuabil la rubrica <<Explicatii>>.
Programul de asistenta cu ajutorul caruia este generat numarul de evidenta a platii este pus la dispozitia contribuabililor pe website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Formulare si programe utile/Programe utile, care poate fi accesat AICI.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum e conditionata factura in cazul transportului de marfa?S-a modificat legea privind numarul de evidenta a platiiPlateste TVA institutia publica pentru spatiul inchiriat de la o societate comerciala?Evaziunea fiscala, in vizorul guvernelor din UEDiscutii MFP. Ce tara a apreciat progresele economice ale RomanieiUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
OPANAF 2201 – NUMARUL DE EVIDENTA A PLATIIProcedura pentru amnistia fiscala a fost publicata. Prevederile OMFP 3831/2015ANAF pune la dispozitia contribuabililor Programul de asistenta si Nomenclatorul obligatiilor de plataOMFP 665/2014: Suspendarea prevederilor OMFP 1.870/2004 pentru aprobarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platiiNoi modificari privind NUMARUL DE EVIDENTA A PLATII. Proiect MFPUltimele articole
Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)MFP stabileste mijloacele electronice de transmitere la distanta a actelor de executareRegulament BNR nr. 2/2016 privind operatiunile de transfer credit si debitare directaNou: A fost actualizat programul pentru generarea numarului de evidenta a platiiNoutati legislative importante. Noile praguri valorice Intrastat si NUMARUL DE EVIDENTA A PLATIIArticole similare
Depunerea fiselor fiscale pentru anul 2011Articole similare
Firmele cu cod TVA anulat vor putea fi reinregistrate din oficiuAdeverinta de venit, cazierul fiscal si certificatul de atestare fiscala pot fi obtinute fara deplasare la ANAFCum facem inregistrarea in contabilitate a TVA de plata sau de recuperat stabilit de ANAF?Contribuabilii pot beneficia, prin intermediul unei cereri, de esalonarea la plata a obligatiilor fiscaleNou! Ministerul Finantelor vrea sa introduca o aplicatie mobila pentru sistemul RO e-FacturaUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVANivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"