Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dorim sa va reamintim, prin cele ce urmeaza, ca incepand cu 1 noiembrie 2012, prin exceptie de la regula, in cazul obligatiilor fiscale de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, precum si a amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligatia fiscala stabilita suplimentar sau amenda pe care o alege contribuabilul.
Noua reglementare a fost instituita prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala prin care s-au adus completari art. 115 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 referitoare la ordinea stingerii datoriilor contribuabililor.
In acest context, prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finantelor Publice nr. 1.485/2012, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 774/16.11.2012 au fost modificate si completate Instructiunile de completare a numarului de evidenta a platii, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.870/2004. Astfel, in cazul deciziilor de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala, precum si al documentelor prin care au fost constatate amenzi de orice fel, potrivit legii (proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, ordonanta procurorului, hotarâre judecatoreasca, precum si alte documente), codul obligatiei bugetare se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, selectând tipul de obligatie fiscala pe care o alege contribuabilul, sau poate fi solicitat de la organul fiscal.
Programul de asistenta si Nomenclatorul obligatiilor de plata sunt puse la dispozitia contribuabililor pe siteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro, la sectiunea Asistenta contribuabili.
Numarul de evidenta a platii format prin utilizarea programului de asistenta se inscrie de catre contribuabil in ordinul de plata la rubrica «Numar de evidenta a platii» sau se comunica de catre contribuabil unitatii Trezoreriei Statului in vederea inscrierii in chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii la rubrica «Numar de evidenta a platii», in cazul platilor in numerar efectuate la ghiseele unitatilor Trezoreriei Statului.
Contribuabilii, persoane fizice care efectueaza plati catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice la solicitarea institutiilor de credit interesate sa ofere clientilor persoane fizice servicii privind plata fara comision a obligatiilor bugetare conform Normelor metodologice adoptate in acest sens prin Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 1.801/2011 modificate si completate prin Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 1.662/2012, pot utiliza sistemul de stingere mentionat mai sus. Astfel, in cazul obligatiilor de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, precum si a amenzilor de orice fel pentru care se stingerea se efectueaza la alegerea contribuabilului, ordinele de plata pentru Trezoreria Statului - cont tranzitoriu (OPTT) vor contine ca informatie obligatorie pentru efectuarea platii: numarul de evidenta a platii.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi creante incluse in formularul 100Impozitele care se aplica pana la 31 decembrie 2014 inclusivFormular 110: Declaratia de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursaNoutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialCum se completeaza D100 pentru a declara impozitul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiUltimele articole
Calendar ANAF. Declaratii cu scadenta in data de 25 martie 2024Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in data de 26 februarie 2024Luni, 27 februarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleOrdinul 856/2022. A fost modificat NOMENCLATORUL OBLIGATIILOR DE PLATA la bugetul de statCe se completeaza in rubrica Deductibila datorata anterior din Declaratia 100Articole similare
OMFP 665/2014: Suspendarea prevederilor OMFP 1.870/2004 pentru aprobarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platiiRegulament BNR nr. 2/2016 privind operatiunile de transfer credit si debitare directaSuspendarea prevederilor privind NUMARUL DE EVIDENTA A PLATIINUMARUL DE EVIDENTA A PLATII. Modificari 2013Descarca AICI programul de asistenta pentru generarea numarului de evidenta a platiiUltimele articole
Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)MFP stabileste mijloacele electronice de transmitere la distanta a actelor de executareOPANAF 2201 – NUMARUL DE EVIDENTA A PLATIINou: A fost actualizat programul pentru generarea numarului de evidenta a platiiProcedura pentru amnistia fiscala a fost publicata. Prevederile OMFP 3831/2015Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"