Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Declaratia 225 - documentar fiscal ObligatiePotrivit actului normativ precizat mai sus, contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat ...
Declaratia 225 - documentar fiscalObligatie
Potrivit actului normativ precizat mai sus, contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, incepand cu 1 iulie 2010, au obligatia sa declare castigurile/pierderile nete realizate si sa plateasca impozitul pentru aceste castiguri trimestrial, ca plata anticipata in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.
Termen de depunere
Contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare trebuie sa completeze si sa depuna formularul 225, trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarui trimestru, pe baza informatiilor (fisele de portofoliu), transmise de intermediari, societatile de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit sau ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia anterioara.
Pentru trimestrul III al anului 2010, formularul 225 se va depune pana pe 25 octombrie 2010 si va cuprinde castigurile sau pierderile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise realizate in perioada 1 iulie - 30 septembrie 2010
Completare si depunere
Formularul se completeaza in doua exemplare din care un exemplar se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania. Pentru ceilalti contribuabili care nu au domiciliul fiscal in Romania, acest formular se depune la organul fiscal in a carei raza are domiciliul fiscal imputernicitul.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
Cel de-al doilea exemplar se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.
Atentie! Indiferent de numarul tranzactiilor efectuate sau numarul intermediarilor/societatilor de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit prin intermediul carora au fost realizate aceste castiguri, contribuabilul va depune o singura declaratie.
Pentru anul 2010, randurile 1-4 din formularul 225 - castiguri cumulate, pierderi cumulate, castigul net si pierderea neta - se completeaza cu sumele inregistrate cumulat incepand cu 1 iulie 2010 pana la sfarsitul trimestrului de raportare (1 iulie - 30 septembrie 2010 pentru trimestrul III, 1 iulie - 31decembrie 2010 pentru trimestrul IV).
Randul 5 „Impozit datorat pe castigul net cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare”- se completeaza cu suma rezultata prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra castigului net la sfarsitul perioadei de raportare la care se refera declaratia. In situatia in care la sfarsitul trimestrului de raportare a rezultat pierdere neta la acest rand se inscrie cifra 0. Pentru anul 2010, la acest rand se va evidentia suma rezultata din aplicarea cotei de 16% la castigul net realizat in trimestrul III (1 iulie - 30 septembrie 2010) si in trimestrul IV (1 iulie - 31decembrie 2010).
Formularul 225 se poate procura direct de la unitatile fiscale teritoriale sau poate fi descarcat de pe website-ul ANAF, www.anaf.ro, categoria Formulare fiscale/ Toate formularele cu explicatii, din prima pagina.
De retinut! Contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2010, au obligatia sa determine castigul net/pierderea neta aferente acestei perioade in functie de perioada de detinere a acestor titluri de valoare (pana la 365 de zile si mai mari de 365 de zile) si sa-l declare in formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate” pana la data de 25 mai 2011, conform legislatiei valabile pana la 30 iunie 2010.
Declaratia 102 - documentar fiscal
Potrivit modificarilor aduse de Ordin, contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj datorate de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala stabilite prin OUG nr. 82/2010 se declara de catre platitorii de venit in formularul 102 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale”.
Astfel, anexa nr. 16 „Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale” prevazuta in Ordinul presedintelui ANAF nr. 101/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa se completeaza cu pozitiile:
- 27 „Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala”;
- 28 „Contributia individuala de asigurari pentru somaj datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala”.
Contul in care se vor plati contributiile individuale de asigurari este cel prevazut la art. 4 din OPANAF nr. 1.294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv contul 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor, la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea platitorului de venit.
Organele fiscale care administreaza platitorii de venit vor distribui sumele platite in contul mentionat mai sus si vor stinge contributiile individuale de asigurari declarate, in conformitate cu dispozitiile art. 114 si art. 115 din Codul de Procedura Fiscala.
Atentie! Prevederile se aplica incepand cu obligatiile de plata aferente lunii septembrie cu termen de declarare 25 octombrie 2010.
* Baza legala: Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.559/2010 aprivind modificarea si completarea Ordinului nr. 101/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea , nr. 692/15 octombrie 2010; Ordinul comun al ministrilor Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Finantelor Publice, nr. 1.475/2.466/2010, pentru aprobarea unor instructiuni privind declarare asi palta contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj prevazute la art. III din OUG nr. 58/2010.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Precizari privind conditiile de incadrare in categoria microintreprinderilorMasuri de simplificare pentru deseuriObligatiile declarative ale lunii octombrie. TermeneFiscul ar putea considera unele tranzactii ca artificiale. Ce se modifica?E-Factura: Platile se fac inainte sau dupa ce sunt urcate in sistem facturile?Ultimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalArticole similare
DECLARATIA 225Obligatii declarative 2012: Cine depune DECLARATIA 225 pentru trimestrul I a.c.Declaratii fiscale 2011Cine depune DECLARATIA 225 pentru trimestrul II 2012Articole similare
ANAF: Lista cu 30.000 de firme declarate inactiveConventii civile - Cine depune declaratiile si cine face plataAplicatia “declaratii fiscale 2010” a fost actualizata, anunta ANAFObligatii de declarare si plata CMIObligatia depunerii declaratiilor on-line, amanata cu o luna. Vezi de ce a luat Fiscul aceasta decizieUltimele articole
Declaratia 112 - Declaratia unicaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"