Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Creante incerte si ajustari pentru pierdere de valoare. Cum deducem si constituim provizion?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, deducere cheltuieli, faliment, scadenta, creante, omfp 3055/2009

Vom stabili mai jos este obligatoriu sa constituim provizion 100% pentru un client care depaseste 270 zile de neincasare de la scadenta, din care 30 deductibil sau daca se poate constitui doar 30%cat este deductibil.De asemenea, vom vedea daca pentru un client care a intrat in insolventa, dar care inca nu este in faliment si nu depaseste 270 zile intarziere de la scadenta, se poate constitui provizion si in ce procent este deductibil.

Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor pct. 56 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, evaluarea la inventar a creantelor si a datoriilor se face la valoarea lor probabila de incasare sau de plata. Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si valoarea contabila a creantelor se inregistreaza in contabilitate pe seama ajustarilor pentru deprecierea creantelor.

Pentru creantele incerte se constituie ajustari pentru pierdere de valoare.
Potrivit pct. 189 creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu").

In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat. Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.

In concluzie, ajustarea pentru deprecierea creantelor, poate fi efectuata la nivelul intregii sume neincasate- daca se considera ca aceasta nu mai poate fi incasata, ori doar la o parte din suma, in cazul dvs 30% .

2) In baza art. 21 alin. (2) lit.n) din Codul fiscal
, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:
 1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
 2. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
 3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
 4. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.
 
In alte situatii, astfel cum prevede alin. (4) lit. o) al acestui articol, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate. In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz;

Potrivit prevederilor art. 22 alin. (1) lit. c) sunt cheltuieli deductibile limitat, in procent de 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

 1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
 2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
 3. nu sunt garantate de alta persoana;
 4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
 5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
Valoarea provizioanelor pentru creantele asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori.

Conform alin. (1) lit. j) al aceluiasi articol, sunt deductibile ajustarile constituite in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

 1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
 2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
 3. nu sunt garantate de alta persoana;
 4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
 5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.

Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate, inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperita de provizionul constituit potrivit art. 22 din Codul fiscal.

.
Astfel, creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate in contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu".

Din prevederile mai sus mentionate, reiese ca pentru suma creantei care se estimeaza ca nu poate fi recuperata se poate inregistra ajustari pentru pierdere de valoare corespunzatoare, dar aceasta cheltuiala este deductibila la determinarea profitului impozabil numai in conditiile prevazute la articolele mai sus mentionate.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Creante incerte si ajustari pentru pierdere de valoare. Cum deducem si constituim provizion?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturiCele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016