Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC) arata ca Romania se afla pe locul 149 din 183 de economii analizate in ce priveste usurinta platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in scadere cu trei ...
Un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC) arata ca Romania se afla pe locul 149 din 183 de economii analizate in ce priveste usurinta platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in scadere cu trei locuri fata de precedentul clasament, la nivel european fiind pe penultimul loc la aceeasi categorie.
"Romania sta mai bine decat media europeana in ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor fiscale, 202 ore anual fata de o medie de 232 ore. Din pacate, insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte sunt contributii sociale", a spus Peter de Ruiter, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania, pe partea de taxe si servicii legale, citat de NewsIn.
In clasamentul la nivelul Uniunii Europene, Romania se afla pe locul 26 din cele 27 de state membre ale UE, pe ultimul loc aflandu-se Polonia, in timp ce la nivelul Europei de Est si al Asiei Centrale, Romania se afla pe locul 20 din 27.
Raportul a fost realizat pe baza a trei analize, respectiv a numarului de ore necesare anual pentru plata taxelor, a numarului de plati care trebuie facute anual si a ponderii taxelor in profitul companiilor, analiza fiind realizata in conformitate cu mediul fiscal din 2008 insa luand in calcul si unele reforme realizate in 2009.
Astfel, in ce priveste numarul orelor, Romania se situaza pe locul 79 in lume cu 202 ore anual, fata de pozitia 74 in precedentul raport, iar in ce priveste numarul platilor necesare anual, Romania cu o medie de 113 plati se afla pe locul 182 din cele 183 economii analizate, in scadere cu un loc fata de precedentul raport.
"Ca sa imbunatateasca mediul de investitii, Romania ar trebui sa imbunatateasca rambursarea de TVA, ce reprezinta o foarte mare problema, ce ar putea fi solutionata si prin compensarea rambursarii prin reducerea sau eliminarea altor taxe ce trebuie platite", a mai spus de Ruiter.
Cartea verde a contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Printre altele, PwC propune reduceri fiscale pentru dobanzi la creditele ipotecare acordate persoanelor fizice.
"Toate reglementarile ar putea fi implementate pe parcursul unui mandat de patru ani, insa reducerea numarului de plati este cel mai important pas care ar trebui realizat. Romania nu a facut multe lucruri proaste, dar nici bune in anul care a trecut", se mai arata in raport.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriTAXE SI IMPOZITE - Revista de Proceduri obligatorii pentru contabilul romanDepuneri bani in casa. Cum procedam cu platile in numerar?S-a modificat atribuirea certificatului de producatorInregistrarea in Declaratia 390 a operatiunii de taxare inversaUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Investitorii straini cer Guvernului revenirea TVA la 19%ANAF propune un formular unic pentru persoanele fiziceEvaziunea fiscala referitoare la TVA este de 100 mld. de euro anual in UEFirmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)Ruiter, PWC: Cresterea TVA ar fi cea mai usoara solutie pentru cresterea veniturilor la bugetUltimele articole
Controale ANAF 2023. Seful institutiei anunta continuarea inspectiilor pentru combaterea muncii la negruOficial de la ANAF: Recrutarile pentru specialistii Directiei de management al riscului se vor face intern15 ani de cota unica in Romania. Anghel (PWC Romania): Este cea mai stabila masura din arealul fiscalEvitarea dublei impuneri: Impozit pe venit redeventa retinut in BulgariaClasament PWC: Romania, printre primele tari din Europa Centrala care se conformeaza legislatiei fiscaleArticole similare
Cum arata povara fiscala: o luna la cozi pentru 113 taxeCe implica transformarea ASF?Atentie: TVA ar putea creste pana la 20-21% in acest an!Ministerul de Justitie: Au inceput lucrarile privind elaborarea Codului InsolventeiComunicat: ASF a finalizat o prima etapa in procesul de restructurare si reorganizare institutionalaUltimele articole
Noile case de marcat, loteria bonurilor fiscale si alte masuri fiscale in noul proiectCongresul CECCAR are loc la Bucuresti pe 3 si 4 septembrieRuiter, PwC: Cresterea TVA ar fi cea mai usoara solutie pentru cresterea veniturilor la bugetAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"