Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum arata povara fiscala: o luna la cozi pentru 113 taxe

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Nov. 2010
Tags: paying taxes, taxe, plata taxe

Mediul de afaceri devine tot mai neprietenos de la un an la altul. Romania a coborat de pe locul 147 pe locul 151 intr-un clasament care cuprinde 183 de tari, in raportul Paying Taxes 2011.Peste o ...

Mediul de afaceri devine tot mai neprietenos de la un an la altul. Romania a coborat de pe locul 147 pe locul 151 intr-un clasament care cuprinde 183 de tari, in raportul Paying Taxes 2011.

Peste o luna pe an. Atat trebuie sa piarda o firma obisnuita din Romania pentru a fi la zi cu depunerea declaratiilor si plata taxelor.

Potrivit raportului Paying Taxes 2011, realizat de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, o companie romaneasca are nevoie de 222 ore pe an, adica aproape 28 de zile lucratoare, pentru a completa declaratiile fiscale, pentru a le depune la diferite institutii si pentru a plati impozitele. Iar jumatate din acest timp se pierde cu pregatirea declaratiilor si plata contributiilor sociale. În raportul de anul trecut, Romania figura cu 202 ore.

Din acest punct de vedere, Romania nu sta deloc rau, fiind situata la media UE. Vecinii nostri bulgari pierd aproape de trei ori mai mult timp pentru a fi cu actele in regula: 616 ore.

113 impozite de plata

Tara noastra a primit un punctaj destul de bun si la nivelul de impozitare. Nivelul real de taxare, calculat de specialistii PwC pentru firmele autohtone este de aproape 45% din profit. Pentru comparatie, in Germania taxele si impozitele musca peste 48% din profit, iar in Ungaria 53%.

Ceea ce ne trage in jos este numarul de taxe. O companie din Romania trebuie sa plateasca nu mai putin de 113 taxe, in timp ce una din Bulgaria trebuie sa achite 17, iar una din Germania 16.

Astfel, daca tragem linie, tara noastra a coborat in clasamentul general al celor 183 de state de pe locul 147, anul trecut, pana pe locul 151, in raportul publicat ieri. Astfel, povara fiscala pe care o duc in spate firmele din Romania este din ce in ce mai mare, in timp ce aceasta scade in tot mai multe tari, arata raportul Paying Taxes.

"Aceasta pozitionare este puternic influentata de numarul mare de plati de taxe si de impozite existente in Romania: nu mai putin de 113 plati pe parcursul unui an, din care 84 se refera la platile aferente contributiilor sociale. Nu exista un sistem electronic de plati functional. Pozitia tarii din a doua jumatate a clasamentului tarii nu se datoreaza numai sistemului fiscal din Romania, ci si reformelor fiscale implementate de alte tari", a declarat Peter de Ruiter, seful Departamentului de Consultanta Fiscala al PwC Romania.

Potrivit lui Peter de Ruiter, Fiscul romanesc reuseste sa colecteze in prezent doar 79% din taxele si impozitele pe care le-ar putea colecta. Pentru a aduna mai multi bani la buget, trebuie extins sistemul depunerii on-line a declaratiilor si a platii electronice a obligatiilor fiscale, trebuie redus numarul de declaratii care trebuie completate si depuse, iar contributiile sociale ar trebui gestionate de o singura institutie, precizeaza de Ruiter.

Sursa EVZ.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum arata povara fiscala: o luna la cozi pentru 113 taxe":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016