Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cota de TVA aplicata in caz de faliment

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Feb. 2011
Tags: tva, cota tva, faliment, baza de impozitare

Intrebare: In calitate de lichidator judiciar al unei societati aflate in faliment am obtinut in instanta anularea unor contracte de vanzare-cumparare incheiate in anii 2002-2004,avand ca ...

Intrebare:

In calitate de lichidator judiciar al unei societati aflate in faliment am obtinut in instanta
anularea unor contracte de vanzare-cumparare incheiate in anii 2002-2004, avand ca obiect
vanzare terenuri, caldiri si mijloace fixe.
La vremea respectiva vanzarea a fost facuta aplicand un TVA de 19%.
Facturile de stornare trebuiesc facute in luna decembrie 2010?
Ce cota de TVA se aplica si in ce baza?

Raspuns:

In situatia prezentata, consider ca poate fi efectuata ajustarea bazei de impozitare a TVA aferenta bunurilor vandute.  Anularea contractelor presupune implicit si anularea operatiunilor efectuate in anii anteriori de catre firmele intrate in faliment.

Operatiunea se incadreaza in prevederile art. 138 litera b) din Codul fiscal conform careia ajustarea bazei de impozitare se poate efectua "in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;"

In aceste conditii, furnizorul sau lichidatorul judiciar trebuie sa emita pentru fiecare operatiune anulata o factura cu semnul minus aplicand cota de TVA in vigoare la data operatiunii initiale.  
Regula generala prevede faptul ca pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA este aplicabila cota de TVA in vigoare la data faptului generator, respectiv la data livrarii de bunuri. (3) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 134^2 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.

Facturile trebuie emise in perioada fiscala in care hotararea judecatoreasca primita ramane definitiva si irevocabila.   

Ajustarea bazei impozitare a taxei pe valoarea adaugata poate fi efectuata si in situatia in care valoarea facturii emise nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului, aspect reglementat prin art. 138 lit. d) din Codul fiscal. Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca in acest caz, ajustarea bazei de impozitare este permisa numai in situatia in care data declararii falimentului beneficiarilor a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise inainte de aceasta data.  

In situatia ajustarii bazei de impozitare a TVA in cazul falimentului beneficiarului se aplica aceiasi cota in vigoare la data emiterii facturii initiale. De exemplu, daca o factura este emisa in luna mai 20004 iar hotararea judecatoreasca privind declararea starii de faliment a clientului ramane definitiva si irevocabila dupa data de 15 decembrie 2010, furnizorul/lichidatorul ajusteaza baza de impozitare a TVA prin utilizarea cote de 19 % TVA in vigoare la data emiterii facturii.

Baza de impozitare a TVA este reprezentata de valoarea bunurilor pentru care s-au anulat contractele de vanzare sau valoarea bunurilor a caror valoare nu s-a incasat din cauza falimentului beneficiarului.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cota de TVA aplicata in caz de faliment":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016