Tags: cota tva, declaratia 394, taxare inversa, codul fiscal, livrare cereale
Urmarim mai jos cum se stabilieste taxarea inversa (19 sau 9%) aplicata la valorificarea unor cereale si ce se transmite in Declaratia 394. Conform art. 331 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal se aplica taxarea inversa pentru livrarea de cereale si plante tehnice, daca atat furnizorul cat si clientul, sunt persoane inregistrate in scop de TVA in Romania.
Astfel, se aplica
taxare inversa pentru livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali.
Codurile NC aferente cerealelor, plantelor tehnice, semintelor oleaginoase si sfeclei de zahar, pentru care se aplica taxarea inversa sunt urmatoarele:
COD NC PRODUS
1001 Grau si meslin
1002 Secara
1003 Orz
1004 Ovaz
1005 Porumb
10086000 Triticale
1201 Boabe de soia, chiar sfaramate
120400 Seminte de in, chiar sfaramate
1205 Seminte de rapita sau de rapita salbatica, chiar sfaramate
120600
Seminte de floarea-soarelui, chiar sfaramate
121291
Sfecla de zahar
Cota de TVA pentru porumb si floarea soarelui destinate insamantarii este 19%, conform prevederilor de la pct. 37 lit. l) si n) din Normele metodologice date in aplicarea art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
Redam in continare prevederile de la pct. 37 lit. l) si n) din Normele metodologice, date in aplicarea art. 291 alin. (2) lit. e din Codul fiscal:
" Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, pentru livrarea bunurilor care se incadreaza la urmatoarele coduri NC, indiferent de destinatia acestora:
l) cereale care se incadreaza la codurile NC 1001-1008, cu exceptia celor destinate insamantarii care se incadreaza la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 si 1008 21 00;
n) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie si furaje, care se incadreaza la codurile NC 1201-1206, 1208, 1210, 1213 si 1214, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10;;"
Instructiunile de completare a Declaratiei 394 prevad urmatoarele:
Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.
Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte incheiate cu persoane fizice si/sau alte documente.
14. numarul total al facturilor emise de catre persoana impozabila pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate, pentru care se aplica taxarea inversa, conform art. 331 din Codul fiscal;
10. numarul total al facturilor primite pentru achizitiile de bunuri si servicii defalcate pe fiecare cota de TVA de la persoane impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare, cu exceptia celor pentru care au fost primite facturi simplificate;
11. valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii taxabile pentru care se aplica sistemul de TVA la incasare si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA, de la persoane impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare, cu exceptia celor pentru care s-au primit facturi simplificate;
12. numarul total al facturilor primite pentru achizitiile de bunuri si servicii efectuate de catre persoana impozabila de la persoane impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati si aplica sistemul normal de TVA;
13. valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate de la persoane impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati si care aplica sistemul normal de TVA;
14. numarul total al facturilor emise de catre persoana impozabila pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate, pentru care se aplica taxarea inversa, conform art. 331 din Codul fiscal;
15. valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pentru care se aplica taxarea inversa, defalcata pe categorii de bunuri/prestari de servicii pentru care se aplica taxarea inversa, conform art. 331 din Codul fiscal;
16. numarul total al facturilor primite de catre persoana impozabila, aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care se aplica taxarea inversa, conform art. 331 din Codul fiscal;
17. valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si serviciilor efectuate pentru care se aplica taxarea inversa si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA si pe categorii de bunuri si servicii pentru care se aplica taxarea inversa, conform art. 331 din Codul fiscal.
2. Coloana "Tip L/A/AI/V/C/N/I1/I2" de la lit. C, D, E, F, G - se inscrie tipul operatiunii efectuate, si anume:
- L - livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care au fost emise facturi, cu exceptia facturilor simplificate;
- A - achizitii de bunuri/servicii pentru care au fost primite facturi, cu exceptia facturilor simplificate;
- LS - livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care au fost emise facturi de catre persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
- AS - achizitii de bunuri si servicii pentru care au fost primite facturi de la persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
- AI - achizitii de bunuri/servicii pentru care au fost primite facturi cu TVA la incasare;
- V - livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care se aplica taxarea inversa prevazuta la art. 331 din Codul fiscal;
- C - achizitii de bunuri/servicii pentru care se aplica taxarea inversa;
- N - achizitii de bunuri/servicii de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA, pentru care au fost primite facturi/borderouri de achizitii/file din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol/contracte;
- I1 - incasari efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale;
- I2 - incasari efectuate din activitati exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, conform prevederilor legale in vigoare (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare);
Asadar, in cazul achizitiilor pentru care se aplica masurile de simplificare (taxarea inversa), in Declaratia 394 se inscrie atat baza cat si TVA aferenta.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: 1. Vin bio achizitionat cu tva de 5% de la producator/ distribuitor, noi cu ce tva vindem catre clientul final? 2. Suc imbuteliat care are ados de zahar si conform OG 16 furnizorul trebuie sa-l factureze cu tva de 19% dar nu se intampla acest lucru, ci cu tva de 9% plus avem notificare de la ei ca nu contin zahar produsele lor... noi restaurantele cu ce tva le vindem catre consumatorul final? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Firma care monteaza panouri fotovoltaice, pompe de caldura, doar servicii montaj aplica TVA 5% la facturare? Firma in cauza presteaza servicii montaj catre o alta persoana juridica, societate comerciala, care vinde sistemul fotovoltaic catre persoane fizice, juridice, institutiile statului, inclusiv montaj. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: SRL platitor de TVA, organizeaza in Romania o conferinta corporate (3 zile de eveniment) - vindem bilete de acces cu prezenta fizica la eveniment. - vindem pachete de sponsorizare (mai precis vindem promovare la eveniment. Prin pachetul achizitionat le punem la dispozitie: roll-upuri, standuri, steaguri, bannere online pe site-ul evenimentului, le personalizam diverse produse prezente la eveniment). Intrebari: - cum facturam clientilor din UE (platitori de TVA, neplatitori de TVA, PF),...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate cu activitate comert piese auto a vandut o piesa unui client extracomunitar. Ce note contabile se vor intocmi pentru descarcarea din gestiune avand in vedere ca firma este platitoare de TVA si livrarea a fost cu cota TVA 0%?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Intrebarea mea se refera la urmatoarea speta: - Am contracte de prestari servicii turistice incheiate cu agentii de turism pentru sezonul estival 2023. Ele prevad transe de avans care se factureaza si se incaseaza in perioada de extrasezon. Pentru transele cu scadenta 2022, facturile se emit cu cota de 5 sau 9%? Multumesc anticipat pentru raspuns!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: <div>
Va rog sa ne spuneti ce cote de tva vom aplica de la 01.01.2023 pentru:</div>
<div>
1. toata mancarea ce o preparam in restaurant: mic dejun, sandwichuri, hot dog, pranz si cina. 9% indiferent ca se serveste in restaurant sau o livram noi, va rog sa-mi confirmati ca asa e. Inclusiv daca se ia mancarea la pachet.</div>
<div>
2. Cafea si ceai, eu inteleg ca 9%, chiar daca se serveste cu zahar sau miere.</div>
<div>
3. Specialitatile din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<