Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel
la 11 Ian. 2017 Exclusiv
Potrivit O.U.G. nr. 84/2016, publicata in M. Of. nr. 977 din 6 decembrie 2016, incepand cu 1 ianuarie 2017 au intrat in vigoare mai multe noutati fiscale.
Cele mai importante dintre acestea sunt:
1. Una dintre principalele prevederi aplicabile din prima zi a anului 2017 vizeaza o noua reducere a cotei standard de TVA, de la 20%, atat cat a fost pana la sfarsitul anului 2016, la 19%.
2. Au fost abrogate toate prevederile referitoare la Registrul Operatorilor Intracomunitari, codul de TVA al tuturor persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA fiind valid, in mod implicit, in VIES.
3. A fost introdus optional regimul special de TVA pentru agricultori, persoane fizice, intreprinderi individuale, sau intreprinderi familiale care efectueaza activitati/servicii agricole.
4. Se elimina limitarea pana la 31 decembrie 2016 privind aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit, urmand ca aceasta facilitate sa fie aplicata nelimitat. Scutirea de impozit a profitului investit se aplica si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, fara achizitia dreptului de proprietate asupra softului respectiv, achizitia de patente, de drepturi de proprietate intelectuala asupra designului si a altor inovatii legate de acel program informatic. Practic, se aplica si pentru licentele achizitionate, nu doar pentru programele informatice. Incepand cu 2017 scutirea de impozit poate fi aplicata pentru echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, precum si in programe informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice.
5. Impozitul pe constructii a fost eliminat la finele anului 2016, astfel ca pentru anul 2017 acesta nu se mai datoreaza.

Corespondenta detaliata a conturilor

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
6. Tot din 2017 a intrat in vigoare si Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Mai exact, impozitul specific, care va fi calculat in functie de cateva variabile, cum ar fi suprafata, rangul localitatii sau sezonalitatea, va fi datorat de toate societatile care au inscrise in actul constitutiv, ca activitati principale sau secundare, una sau mai multe activitati prevazute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri si alimentatie publica.
7. In cazul microintreprinderilor a fost redusa limita capitalului social de la 25.000 euro la 45.000 lei (10.000 euro), pentru care acestea pot opta pentru plata impozitului pe profit.
Microintreprinderile care au capital social de 25.000 euro si au optat pentru plata impozitui pe profit isi mentin statutul de platitor de impozit pe profit si dupa intrarea in vigoare a acestor prevederi, chiar daca nivelul capitalului se reduce pana la noua limita de 45.000 lei. Din 2017 pot opta pentru impozitul pe profit si microintreprinderile existente, care au, sau isi majoreaza capitalul social pana la noua limita de 45.000 lei, similar persoanelor juridice romane nou infiintate.
8. Platitorii de venituri cu retinere la sursa din salarii, drepturi de proprietate intelectuala, pensii, arendare, asocierea unei persoane fizice cu o persoana juridica, nu vor mai depune in 2017 formularul 205 pentru aceste categorii de venituri.
9. Depunerea declaratiilor informative (cod 392A, 392B si 393) se suspenda pana la 31 decembrie 2019.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "ANAF: Noutatile fiscale intrate in vigoare la 1 ianuarie 2017":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
- Noutati fiscale
- Cota tva
- Regimul special de tva agricultori
- Impozitul pe constructii
- Drepturi de proprietate intelectuala
Articole similare
NOUTATI FISCALE: OUG 46/2015 pentru stabilirea unor masuri financiare si pentru modificarea si completarea unor acte normativeCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + NOUTATI FISCALE la fiecare comandaImpozitul pe veniturile din activitati de exploatare resurse naturale. NOUTATI FISCALEOUG 168/2022. 3 NOUTATI FISCALE cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2023Buletin ANAF: Ce NOUTATI FISCALE importante retinem din luna ianuarie?Ultimele articole
NOUTATI FISCALE in privinta impozitului pe veniturile din salarii in vigoare de la 1 ianuarie 2023Buletin informativ ANAF: NOUTATI FISCALE publicate in Monitorul Oficial in perioada 27 iunie-7 iulie 2022Atentie: Vine valul 4 de NOUTATI FISCALE 2021! Specialistii explica:NOUTATI FISCALE! Au fost reglementate anumite aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor juridice straineWebinarul pe teme FISCALE: NOUTATI FISCALE valabile in 2021
Mai multe articole despre noutati fiscale
Articole similare
Studiu: Numai 15% dintre romani fac sport si se recreeaza. O cota redusa TVA i-ar incuraja sa aiba un stil de viata mai sanatosAjustarea corecta a bazei de impozitare TVA in caz de falimentNoile modificari din Codul fiscal, aduse de OUG 32/2016. Explicatii date de FinanteBunuri destinate alimentatiei animale. Ce cota de TVA se aplica?Factura inregistrata in luna urmatoare. Intocmire decont de TVA. Cum procedam?Ultimele articole
COTA TVA pentru bauturi cu continut de zahar, inlocuitori sau aromatizante va fi de 19% de la 01.01.2023COTA TVA de 5% este aplicabila din 1 ianuarie 2023 in anumite cazuri, conform OG 16/2022Regim TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolPlafonul de 700.000 lei pentru vanzarea de locuinte cu COTA TVA de 5% se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2023Cum se calculeaza TVA. Pretul cu TVA, calcul pret fara TVA si TVA din pretul afisat (suma)
Mai multe articole despre cota tva
Articole similare
MFP propune modificarea regimului TVA. Ce categorii de persoane beneficiaza de noile masuri?
Mai multe articole despre regimul special de tva agricultori
Articole similare
Cartea verde a fiscalitatii 2016: Solutii practice pentru probleme fiscal-contabileBuletin informativ: Noutati legislative din intervalul 11-15.01.2016Rectificarea bugetara a fost publicata. Se majoreaza impozitul pe cladiri si cresc cheltuielile de personalConstructie speciala. Lamuriri privind declaratiile si termenele aferentePeste 37.000 de intrebari si raspunsuri din contabilitate si fiscalitate!Ultimele articole
Ce taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETASolutii pentru problemele fiscale generate de schimbarile legislative in vigoare de la 1 ianuarieANAF: Care sunt modificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2017?Modificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2017, au fost anuntate de ANAFIMPOZITUL PE CONSTRUCTII se declara pana la 25 mai 2016
Mai multe articole despre impozitul pe constructii
Articole similare
GHID de plata pentru intreprinderile care beneficiaza de scheme de ajutor de stat, elaborat in baza Hotararii 807/2014PFA, calcul venit net anual impozabil. Cum se scade suma reprezentand contravaloarea casei de marcatVezi ce modificari sufera Codul fiscal cu privire la impozitul pe venitReminder ANAF! Luni, 25 iulie 2022, este termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleCesiune DREPTURI DE PROPRIETATE INTELECTUALA. Regim TVAUltimele articole
Modificari asupra CAS si CASS din 2023 pentru veniturile din activitati independente si drepturile de proprietate intelectualaVenituri din mai multe surse in 2022. In aceasta situatie se calculeaza CASS?Declaratia Unica in 2023: 4 modificari importante introduse in noul formular prin OG 16/2022 si OG 2/2022Declaratia Unica in 2023: Prin Ordinul 2541/2022 a fost publicat noul model de formularModificarile aduse Codului Fiscal de Legea 370/2022: impozit micro, impozit venit persoane fizice, dividende
Mai multe articole despre drepturi de proprietate intelectuala

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"