Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom analiza mai jos cazul unui PF care are in lucru 100 ha arendate pe care a cultivat grau si in acelasi timp presteaza servicii si inchiriaza utilaje altor societati.
Vom stabili, conform pct. 149 cu 9 din Normele la Codul fiscal, cum facem proportia pentru a distribui cheltuielile.
Potrivit art. 71 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
Alin. (5) al acestui articol stabileste ca, veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.
Conform pct. 149 indice 9 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii contabile.
In cazul cheltuielilor efectuate in comun care sunt aferente veniturilor pentru care exista regimuri fiscale diferite, respectiv determinare pe baza de norma de venit si venit net anual determinat pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cotele de cheltuieli vor fi alocate proportional cu suprafetele de teren/numarul de capete de animale/numarul de familii de albine detinute.
In cazul prezentat, persoana fizica autorizata obtine venituri din activitati agricole impuse pe baza de norma de venit si venituri din servicii pentru care venitul net anual se determina pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. In acest caz consideram ca nu sunt aplicabile prevederile pct. 149 indice 9 din normele metodologice mai sus redate, veniturile din servicii prestate nefiind aferente suprafetei de teren.
Persoana fizica autorizata va tine o evidenta distincta a cheltuielilor aferente veniturilor impuse pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Daca pentru cele doua activitati sunt efectuate cheltuieli comune, apreciem ca este necesara utilizarea unor chei corespunzatoare de repartizare a acestora.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Venituri din activitati agricole si din prestari servicii. Cum se distribuie cheltuielile?":
Rating:
Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Profitul reinvestit ar putea scapa de impozitare!Desfasurarea in Romania de activitati economice. Care e regimul fiscal al strainilor in Romania?Impozit cladiri cand nu se pot identifica suprafetele folosite in scopuri diferiteDeblocarea financiara a unitatilor administrativ-teritoriale. Procedura 2013CNIPMMR solicita modificarea Codului fiscalUltimele articole
TAXE SI IMPOZITE MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!TAXE SI IMPOZITE: CE este nou si MODUL in care afecteaza companiile din RomaniaProprietate inchiriata. Inregistrare impozite si taxe in numele proprietarului
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
La 26 septembrie 2016 expira termenul pentru PLATI ANTICIPATE. Impozitul pe venit si contributiile sociale TRIM. III 2016Inregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutireOrganizare evidenta contabila pentru intreprindere individuala (II) platitoare de TVAStudiu de caz. Venituri de natura profesionalaRecuperare pierderi. Rectificare declaratia 220Ultimele articole
Lichidare II. Aspecte privind TVA si impozit pe venitBeneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelorPersoana Fizica Autorizata. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venitObligatii fiscale si declarative ale personalului angajat in cadrul asociatiilor de proprietariExercitarea optiunii pentru plata CAS si CASS. Persoane fizice autorizate
Mai multe articole despre activitati independente
Articole similare
Zoom fiscal: Explicatii privind testarea D394 de catre firmePRESTARI SERVICII de prelucrare a materiei prime. Care este tratamentul TVA?Locul prestarii serviciilor de consultanta. Cum procedam privind intocmirea facturii?Contract PRESTARI SERVICII. Cum procedam la refacturarea cheltuielilor? Doua situatii diferiteRegim TVA aplicat serviciilor de procesareUltimele articole
Deductibilitate cheltuieli PRESTARI SERVICII autovehicul. Acordare reducere comerciala 100%Reduceri comerciale acordate. Tratament contabil si fiscal. Este afectata baza de impozitare pe veniturile microintreprinderilor?Dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata in cazul achizitiilor efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVAOperare contabila in WinMENTOR. Exemple practice si recomandariVenituri din penalitati si cheltuieli de judecata. Obligatii fiscale TVA si impozit pe venit
Mai multe articole despre prestari servicii

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"