Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din activitati agricole si din prestari servicii. Cum se distribuie cheltuielile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, activitati independente, prestari servicii, distribuirea cheltuielilor

Vom analiza mai jos cazul unui PF care are in lucru 100 ha arendate pe care a cultivat grau si in acelasi timp presteaza servicii si inchiriaza utilaje altor societati.



Vom stabili, conform pct. 149 cu 9 din Normele la Codul fiscal, cum facem proportia pentru a distribui cheltuielile.

Potrivit art. 71 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:

 a) cultivarea produselor agricole vegetale;
 b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
 c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
 
Alin. (5) al acestui articol stabileste ca, veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.
 
Conform pct. 149 indice 9 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii contabile.
 
In cazul cheltuielilor efectuate in comun care sunt aferente veniturilor pentru care exista regimuri fiscale diferite, respectiv determinare pe baza de norma de venit si venit net anual determinat pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cotele de cheltuieli vor fi alocate proportional cu suprafetele de teren/numarul de capete de animale/numarul de familii de albine detinute.
 
In cazul prezentat, persoana fizica autorizata obtine venituri din activitati agricole impuse pe baza de norma de venit si venituri din servicii pentru care venitul net anual se determina pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. In acest caz consideram ca nu sunt aplicabile prevederile pct. 149 indice 9 din normele metodologice mai sus redate, veniturile din servicii prestate nefiind aferente suprafetei de teren.

Persoana fizica autorizata va tine o evidenta distincta a cheltuielilor aferente veniturilor impuse pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Daca pentru cele doua activitati sunt efectuate cheltuieli comune, apreciem ca este necesara utilizarea unor chei corespunzatoare de repartizare a acestora.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din activitati agricole si din prestari servicii. Cum se distribuie cheltuielile?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016