Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament fiscal aplicam pentru avansul la o achizitie auto nefinalizata?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, penalitati, despagubiri, contract, profit impozabil, tva, rambursare, deducere

Mai multe aspecte care tin de tratamentul fiscal vor fi clarificate pentru situatia in care o firma incheie contract de achizitie autoturism cu o alta firma si plateste, pe baza de factura, un avans de 8.000 euro cu TVA, clauza fiind ca daca nu se plateste diferenta de 8.000 euro in 3 luni, se pierde avansul.


Vom vedea, asadar, care este tratamentul fiscal pentru aceste operatiuni si daca TVA-ul pe avans va ramane deductibil dupa pierderea avansului. De asemenea, se va stabili daca penalizarea de pierdere a avansului va fi cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit.

Potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Omfp nr. 3055/2009, cu modificarile ulterioare, in cazul prezentat se are in vedere aplicarea principiului prevalentei economicului  asupra juridicului  potrivit caruia trebuie tinut cont si de fondul economic al tranzactiei,  nu numai de forma juridica a acesteia.

Plata avansului in valuta pentru cumpararea autoturismului poate fi efectuata de catre o societate - persoana juridica romana fie  in cazul unei achizitii intracomunitare fie in cazul unei achizitii din afara U.E.

Avansul reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor efectuata de comparator inainte de data achizitiei acestora. Plata avansurilor se inregistreaza distinct in evidenta contabila pe baza documentelor justificative care pot fi:extrasul de cont si/sau factura emisa de furnizor.
Din punct de vedere al TVA, pentru o achizitie intracomunitara de bunuri, faptul generator este data platii unui avans inainte de data livrarii acelor bunuri. In astfel de situatii, pentru avansul achitat, obligat la plata TVA este beneficiarul, respectiv societatea care plateste avansul.

In cazul in care beneficiarul este inregistrat in scopuri de TVA si aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata", pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei  trebuie sa detina o factura care cuprinde cel putin informatiile prevazute la art. 155 din Codul fiscal sau o autofactura emisa conform prevederilor art. 155^1 alin. (1) sau (2) din Codul fiscal.

Daca furnizorul nu emite factura pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc incasarea avansului, cumparatorul bunurilor este persoana obligata sa emita autofactura.  
Suma respectiva reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta avansului de 8.000 euro se inscrie in jurnalele de TVA, in decontul 300 si in declaratia recapitulativa  390, la simbolul (A) alocat achizitiilor intracomunitare de bunuri.

Monografia contabila privind inregistrarea operatiunii este urmatoarea:

plata avansului de 8.000 euro la cursul valutar de 4.2 lei/euro

404                                   =                          5124            33.600lei                         
" Furnizori de imobilizari"               " Conturi la banci in valuta"

- inregistrarea facturii primite pentru avansul de 8.000 euro (curs valutar=4,2 lei/euro)
 
232                          =                         404                    33.600 lei
"Avansuri pentru imobilizari            " Furnizori de imobilizari"
     corporale"           
4426 "TVA deductibila"       =                      4427 "TVA colectata"       8.064 lei
 
Ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale societatea din Romania, a pierdut avansul platit in suma de 8.000 euro, iar operatiunea poate fi tratata, potrivit clauzelor contractuale, ca o penalitate (daune-interese).

Pentru determinarea profitului impozabil, cheltuielile inregistrate cu penalitatile de intarziere, stabilite prin contractele incheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt considerate cheltuieli deductibile pe masura inregistrarii lor (art. 21, alin. (1) din Codul fiscal si pct. 23, lit. d) din HG nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice).  

-       inregistrarea pierderii avansului cu clauza de penalitate:

              6581                    =                                       404                 33.600 lei
"Despagubiri, amenzi si penalitati"  "Furnizori de imobilizari"                        
- stornarea avansului datorita nerespectarii clauzelor contractuale, in rosu:
              232                      =                                       404                33.600 lei
"Avansuri pentru                              "Furnizori de imobilizari"
imobilizari corporale"

Se storneaza si taxarea inversa aferenta avansului.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ce tratament fiscal aplicam pentru avansul la o achizitie auto nefinalizata?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016