Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cazul de mai jos, discutam despre situatia in care, pentru o marfa achizitionata intracomunitar, care s-a dovedit a fi neconforma, societatea trebuie sa recupereze de la furnizor contravaloarea acesteia care s-a trimis la distrus in magazine, contravaloarea etichete, manopera suplimentara, combustibil si o amenda.
Sub ce forma se poate face acest lucru si care este regimul TVA? Se poate emite o factura de despagubire fara TVA in cazul in care nu exista contract? De asemenea, vom vedea in baza carei legi se efectueaza cele de mai sus si daca se poate acorda un discount.
Daca furnizorul accepta sa va despagubeasca pentru pagubele produse de calitatea marfurilor vandute, chiar daca nu exista un contract, atunci puteti intocmi o factura de despagubiri .
Factura va fi intocmita fara TVA pentru ca operatiunea nu reprezinta “o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata” (art. 126, alin. (1) din Codul fiscal care defineste operatiunile impozabile).
Daca furnizorul refuza aceasta factura , in lipsa unui contract, nu il puteti obliga sa va despagubeasca – mai ales ca nu ii mai puteti trimite marfa inapoi ca neconforma.
Furnizorul va poate face o factura de rabat (reducere comerciala acordata pentru defecte de calitate), dar nu o poate face pentru intreaga suma plus etichete plus amenzi, etc.
Factura de despagubiri , daca o accepta, nu impieteaza cu nimic asupra preturilor de transfer – dat fiind ca dvs. puteti documenta suma facturata ca paguba cu documente justificative.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pe de alta parte, o factura de rabat mai mare decat factura initiala de vanzare ar fi in mod clar o tranzactie suspecta si care, de altfel, nu ar reprezenta realitatea economica a operatiunii : Dvs. ati inregistrat cheltuieli cu marfa distrusa, accesorii, amenzi deci veniturile din despagubiri ar veni in mod firesc sa acopere aceste cheltuieli.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi masuri bugetare. Cum arata cel mai nou proiect de ordonanta de urgenta emis de MFPA stiut Ioana Maria Vlas de la infiintarea FNI ca este un joc piramidalCaz practic: Impozitarea pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie 2013Control AFP: Restituirea sumelor stabilite eronat la controlul fiscalSeminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Ultimele articole
Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernTarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024Informare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMASF, prin MF, propune plafonarea pretului politelor de asigurare obligatorie pana la 30 septembrie 2024Articole similare
Cum se face indreptarea erorilor din documentele de plata intocmite de debitori privind obligatiile fiscale administrate de ANAFVanzare mijloace fixe la valoarea neamortizata catre persoane afiliate. Ce obligatii indeplinim?Iata ce declaratii fiscale au termen la 25 septembrie 2015!TVA - O firma din Romania livreaza marfuri in Franta, insa produsele finite sunt facturate unei societati din ElvetiaDocumentar fiscal: Cum reinnoim certificatele digitale pentru semnatura electronica?Ultimele articole
SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Transport in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acestaDistrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?E-Transport: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Articole similare
Sfera plafonului de inregistrare ca platitor de TVA. Sa nu risipim veniturile firmeiStudiu de caz: Garantia de buna executie in constructii si regimul TVAAnulare cod de TVA. Care sunt declaratiile pe care le depunem?Studiu de caz: Achizitii de bunuri cu TVA de catre persoana neinregistrata in scopuri de TVASocietate neplatitoare de TVA: Restituire avans incasat pentru care s-a emis bon fiscalUltimele articole
Din 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVAFirme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVADepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"