keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Despagubiri marfa distrusa. Ce regim de TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: despagubiri, transfer, tva, marfa distrusa, factura de rabat

In cazul de mai jos, discutam despre situatia in care, pentru o marfa achizitionata intracomunitar, care s-a dovedit a fi neconforma, societatea trebuie sa recupereze de la furnizor contravaloarea acesteia care s-a trimis la distrus in magazine, contravaloarea etichete, manopera suplimentara, combustibil si o amenda.


Sub ce forma se poate face acest lucru si care este regimul TVA? Se poate emite o factura de despagubire fara TVA in cazul in care nu exista contract? De asemenea, vom vedea in baza carei legi se efectueaza cele de mai sus si daca se poate acorda un discount.

Daca furnizorul accepta sa va despagubeasca pentru pagubele produse de calitatea marfurilor vandute, chiar daca nu exista un contract, atunci puteti intocmi o factura de despagubiri .

Factura va fi intocmita fara TVA pentru ca operatiunea nu reprezinta  “o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata” (art. 126, alin. (1) din Codul fiscal care defineste operatiunile impozabile).

Daca furnizorul refuza aceasta factura , in lipsa unui contract, nu il puteti obliga sa va despagubeasca – mai ales ca nu ii mai puteti trimite marfa inapoi ca neconforma.

Furnizorul va poate face o factura de rabat (reducere comerciala acordata pentru defecte de calitate), dar nu o poate face pentru intreaga suma plus etichete plus amenzi, etc.

Factura de despagubiri , daca o accepta, nu impieteaza cu nimic asupra preturilor de transfer – dat fiind ca dvs. puteti documenta suma facturata ca paguba cu documente justificative.

Pe de alta parte, o factura de rabat mai mare decat factura initiala de vanzare ar fi in mod clar o tranzactie suspecta si care, de altfel, nu ar reprezenta realitatea economica a operatiunii : Dvs. ati inregistrat  cheltuieli cu marfa distrusa, accesorii, amenzi deci veniturile din despagubiri ar veni in mod firesc sa acopere aceste cheltuieli.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016