Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cazul de mai jos, discutam despre situatia in care, pentru o marfa achizitionata intracomunitar, care s-a dovedit a fi neconforma, societatea trebuie sa recupereze de la furnizor contravaloarea acesteia care s-a trimis la distrus in magazine, contravaloarea etichete, manopera suplimentara, combustibil si o amenda.
Sub ce forma se poate face acest lucru si care este regimul TVA? Se poate emite o factura de despagubire fara TVA in cazul in care nu exista contract? De asemenea, vom vedea in baza carei legi se efectueaza cele de mai sus si daca se poate acorda un discount.
Daca furnizorul accepta sa va despagubeasca pentru pagubele produse de calitatea marfurilor vandute, chiar daca nu exista un contract, atunci puteti intocmi o factura de despagubiri .
Factura va fi intocmita fara TVA pentru ca operatiunea nu reprezinta “o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata” (art. 126, alin. (1) din Codul fiscal care defineste operatiunile impozabile).
Daca furnizorul refuza aceasta factura , in lipsa unui contract, nu il puteti obliga sa va despagubeasca – mai ales ca nu ii mai puteti trimite marfa inapoi ca neconforma.
Furnizorul va poate face o factura de rabat (reducere comerciala acordata pentru defecte de calitate), dar nu o poate face pentru intreaga suma plus etichete plus amenzi, etc.
Factura de despagubiri , daca o accepta, nu impieteaza cu nimic asupra preturilor de transfer – dat fiind ca dvs. puteti documenta suma facturata ca paguba cu documente justificative.

Cartea Verde a Contabilitatii

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Pe de alta parte, o factura de rabat mai mare decat factura initiala de vanzare ar fi in mod clar o tranzactie suspecta si care, de altfel, nu ar reprezenta realitatea economica a operatiunii : Dvs. ati inregistrat cheltuieli cu marfa distrusa, accesorii, amenzi deci veniturile din despagubiri ar veni in mod firesc sa acopere aceste cheltuieli.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Creste numarul celor care nu-si mai achita crediteleOUG nr.55/2020: Acordare concedii medicale, pensii de urmas si de invaliditate pe perioada starii de urgentaMFP informeaza cu privire la despagubirea celor care au avut depozite la C.E.CNoutati Legislatie Fiscala 24 martie - 30 martieComisia Europeana cere Romaniei sa recupereze ajutoarele de stat incompatibile acordate drept DESPAGUBIRIUltimele articole
Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernTarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024Informare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMASF, prin MF, propune plafonarea pretului politelor de asigurare obligatorie pana la 30 septembrie 2024Articole similare
IMM Invest Romania. Intrebari frecvente si raspunsuri. Avantajele creditului garantatReglementari privind drepturile si obligatiile consumatorilor si prestatorilor de servicii de plataNoi fonduri alocate temporar pentru programe finantate din fonduri structuraleProgramul Tezaur continua si in luna august. Se mai pot anula subscrierile deja efectuate de investitori?Noua actualizare disponibila pentru Declaratia 100Ultimele articole
Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiarSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorTVA locuinte 2025: Studii de caz utilePlata dividende in 2025. Care este plafonul de plati in numerarFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Articole similare
Studiu de caz: Transport. Facturare TVAStudiu de caz: Completarea jurnalelor si decontul TVA in cazul taxarii inverse la cerealeCare e cursul de schimb valutar valabil pentru modificarea perioadei fiscale la TVA?Deductibilitate cheltuieli auto PFA. Limitele deduceriiObligatii de tinut minte! Inregistrarea in scopuri de TVA pentru servicii inchiriere bunuri imobileUltimele articole
Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataSchimbari majore la TVA: noi cote, reguli si masuri tranzitoriiMajorare TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatE-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"