Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Reguli derogatorii - Vanzarile la distanta Vanzarile la distanta reprezinta livrarile de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in Romania sau din Romania in alt stat membru, de catre ...
Reguli derogatorii - Vanzarile la distanta
Vanzarile la distanta reprezinta livrarile de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in Romania sau din Romania in alt stat membru, de catre furnizori sau de catre alte persoane in numele acestora.
I. Vanzarile la distanta efectuate din alt stat membru in Romania
In cazul in care vanzarile la distanta sunt efectuate de catre o persoana neimpozabila sau de catre o persoana impozabila care beneficiaza de regimul derogatoriu tratat in sectiunea dedicata operatiunilor impozabile, locul livrarii este considerat a fi in Roma nia, in conditiile in care:
- valoarea va nzarilor la distanta, al caror transport sau expediere in Romania se realizeaza de catre un furnizor, in anul calendaristic in care are loc o anumita vanzare la distanta, inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta, sau in anul calendaristic precedent, depaseste plafonul pentru va nzari la distanta de 35.000 de euro; sau
- furnizorul a optat, in statul membru din care se transporta bunurile, pentru considerarea vanzarilor sale la distanta, ce presupun transportul bunurilor dintr-un anumit stat membru in Romania, ca ava nd loc in Romania.
1. La calculul plafonului de 35.000 de euro, pentru vanzari la distanta, se ia in considerare valoarea tuturor va nzarilor la distanta efectuate de catre un furnizor dintr-un anumit stat membru in Romania, precum si valoarea va nzarii la distanta ce conduce la depasirea plafonului.
Precizam totodata faptul ca, in conformitate cu regula generala referitoare la locul prestarii de bunuri, pentru o vanzare la distanta ce presupune expedierea sau transportul bunurilor vandute dintr-un teritoriu tert si importul de catre furnizor intr-un stat membru, altul decat statul membru in care se expediaza sau se transporta in vederea livrarii acestora catre client, se va considera ca bunurile au fost expediate sau transportate din statul membru in care se efectueaza importul.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
In calculul plafonului de 35.000 de euro nu sunt luate in considerare:
a) valoarea vanzarilor la distanta de bunuri accizabile;
b) valoarea oricarei livrari intracomunitare de mijloace de transport noi;
c) valoarea oricarei livrari de bunuri cu instalare sau montare, efectuata in Romania de catre furnizor sau de catre alta persoana in numele acestuia;
d) valoarea oricarei livrari efectuate de catre furnizor in statul membru de plecare, in cadrul tranzactiei supuse regimului special al marjei profitului pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
e) valoarea oricarei livrari de energie electrica si de gaz natural, distribuit prin sistemul de distributie a gazului natural.
Aceasta regula, privind vanzarile la distanta efectuate din Romania catre un alt stat membru, nu se aplica livrarilor ce au ca obiect:
- mijloace de transport noi;
- bunuri instalate sau asamblate de furnizor sau de alta persoana in numele acestuia;
- bunuri taxate in Roma nia, conform regimului special pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
- gaz si electricitate, distribuite prin sistemele de distributie;
- produse accizabile, livrate catre persoane juridice neimpozabile si persoane impozabile.
In cazul vanzarilor la distanta de produse accizabile, efectuate dintr-un stat membru catre persoane neimpozabile din Roma nia, altele decat persoanele juridice neimpozabile, locul livrarii este intotdeauna in Romania.
In aceasta situatie, dispozitiile referitoare la plafonul de 35.000 de euro, pentru vanzari la distanta, nu sunt aplicabile.
In situatia va nzarilor la distanta de produse accizabile, efectuate din Romania catre persoane neimpozabile din alt stat membru, altele decat persoanele juridice neimpozabile, locul livrarii este intotdeauna in celalalt stat membru.
2. In cazul in care furnizorul unei vanzari la distanta in Romania opteaza, in statul membru in care este stabilit, sa schimbe locul livrarii in Romania, are obligatia sa comunice acest lucru organelor fiscale competente din Roma nia printr-o scrisoare recomandata, in care se va specifica data de la care se intentioneaza schimbarea locului livrarii.
Astfel, in acest caz, persoana obligata la plata taxei este furnizorul din alt stat membru, care trebuie sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA inainte de prima livrare, care va fi realizata ulterior exprimarii optiunii.
Inregistrarea ca urmare a optiunii ramane valabila pana la 31 decembrie al celui de-al doilea an calendaristic urmator celui in care furnizorul si-a exercitat optiunea.
Mentionam, totodata, faptul ca daca un furnizor care a optat pentru taxarea operatiunilor in Romania sau care a depasit plafonul pentru Romania si care este deja inregistrat in Romania face o livrare de bunuri accizabile catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, acel furnizor poate aplica regimul de vanzari la distanta.
II. Vanzarile la distanta efectuate din Romania in alt stat membru
Pentru vanzarile la distanta efectuate din Roma nia catre alt stat membru, se considera ca acestea au loc in celalalt stat membru, in cazul in care livrarea este efectuata catre o persoana care nu ii comunica furnizorului din Roma nia un cod de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de statul membru in care se incheie transportul sau expedierea.
Conditii:
Totodata, este necesara indeplinirea urmatoarelor conditii:
1. valoarea totala a va nzarilor la distanta, efectuate de catre furnizor si care presupun transportul sau expedierea bunurilor din Romania catre un anumit stat membru, in anul calendaristic in care are loc o anumita vanzare la distanta (inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta) sau in anul calendaristic precedent,
depaseste plafonul pentru
vanzari la distanta, stabilit conform legislatiei privind taxa pe valoarea adaugata din statul membru respectiv (care poate sa difere de cel valabil in Romania). Astfel de vanzari au locul livrarii in statul respectiv; sau
❏
bunuri instalate sau asamblate de furnizor sau de alta persoana in numele acestuia;
❏
bunuri taxate in Romania, conform regimului special pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
❏
gaz si electricitate, distribuite prin sistemele de distributie;
❏
produse accizabile, livrate catre persoane juridice neimpozabile si persoane impozabile.
Optiunea
referitoare la inregistrarea furnizorului in statul membru in care au loc livrarile la distanta din Romania
se transmite
organelor fiscale competente din Romania, printr-o scrisoare recomandata, si
se aplica tuturor vanzarilor la distanta, effectuate catre respectivul stat membru,
in anul calendaristic in care se exercita optiunea
si in urmatorii doi ani calendaristici.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"