Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

referitoare la achizitii intracomunitare:1) Daca un furnizor nu comunica un cod valabil de TVA, dar exista dovada ca bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene ...
-
referitoare la achizitii intracomunitare:
1) Daca un furnizor nu comunica un cod valabil de TVA, dar exista dovada ca bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei, achizitia se declara astfel:
-
se inscriu datele referitoare la:
– codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara;
– denumirea furnizorului care a emis factura;
– tipul operatiunii prin simbolul A;
– baza impozabila a operatiunii;
-
nu se inscrie codul operatorului intracomunitar.
2) Daca se efectueaza achizitii intracomunitare de la un furnizor nestabilit in Comunitatea Europeana, dar exista dovada ca bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei si furnizorul si-a desemnat un reprezentant fiscal in Comunitate in statul membru in care incepe transportul, achizitia se declara astfel:
-
la rubrica „Denumire operator intracomunitar“ se inscrie denumirea furnizorului nestabilit in Comunitate;
-
la rubrica „Cod operator intracomunitar“ se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal.
3) Daca se efectueaza achizitii de la un furnizor nestabilit in Comunitatea Europeana si care nu si-a desemnat niciun reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul, dar operatiunea de livrare intracomunitara este realizata de o societate de expeditie/transport care declara ca a realizat o astfel de operatiune prin aplicarea unor masuri de simplificare, se considera ca furnizorul extracomunitar este reprezentat de socie tatea respectiva.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In acest caz:
-
la rubrica „Denumire operator intracomunitar“ se in scrie denumirea furnizorului nestabilit in Comunitate;
-
la rubrica „Cod operator intracomunitar“ se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit societatii de expeditie sau transport.
-
referitoare la livrari intracomunitare:
Daca se efectueaza livrari intracomunitare catre clienti nestabiliti in Comunitatea Europeana, dar exista dovada ca bunurile sunt transportate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru si cumparatorii au desemnat un reprezentant fiscal in Comunitate in statul membru in care sunt expediate bunurile, livrarea se declara astfel:
-
la rubrica „Denumire operator intracomunitar“ se inscrie denumirea cumparatorului nestabilit in Comunitate;
-
la rubrica „Cod operator intracomunitar“ se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal.
Articole preluat din Actualizare Consilier
TVA
august 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 10 septembrie 2009

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OUG 58/2010. Contributii notar public si consultant fiscalContract de comision cu PFA. Declaratia 600Regimul fiscal si MODALITATEA DE DECLARARE a remuneratiei acordata in cadrul programului de internshipFiscalitatea si Contabilitatea cabinetelor de avocaturaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta, obtinute in anul 2021, care se declara in Declaratia UnicaUltimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Preturile de vanzare cu amanuntul NU vor mai fi declarate pe suport hartie. Va fi modificat titlul VIII din Legea 227/2015Ghid fiscal al contribuabililor care au realizat venituri din strainatate elaborat de ANAFIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Venituri din dividende. Care sunt obligatiile declarative?Articole similare
OANAF 1437/2016 privind cazurile speciale de executare silita. Iata explicatiile oferite de ANAF!Noutati ANAF cu incidenta fiscala, publicate in MonitorBuletin informativ: Noi acte normative cu incidenta fiscala din luna mai 2016Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice (publicata in M. Of.)Noua versiune Revisal. Raspunsuri cu privire la situatiile frecvente ce pot aparea in timpul utilizarii aplicatieiUltimele articole
Actiunile de control ale ANAF, in aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei Controale ANAF 2022: Au fost aplicate amenzi in valoare de peste 360 milioane lei in primele 5 luni ale anuluiREVISAL. Inspectia Muncii a clarificat cele mai frecvente situatii care pot aparea la utilizarea aplicatieiS-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Proiect de ordin: Stabilirea operatiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA, cu acordul organului fiscal
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"