Tags: tva, debitarea contului de tva, proiect de ordin, bunuri confiscate
Redam mai jos proiectul de ordin privind stabilirea operatiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA, cu acordul organului fiscal.
In temeiul art. 9 alin. (1) lit. l) din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, al art. 213, art. 230 alin. (3), art. 236 si art. 247 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, al Ordonantei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si unctionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si avand in vedere avizul
conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin Adresa nr. …....... din …............, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul
ORDIN
Art. 1 – (1) Se stabilesc urmatoarele operatiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA, cu acordul organului fiscal:
a) infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti, de catre organele de executare silita competente;
b) infiintarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, de organele de executare silita competente;
c) infiintarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, de catre organele de executare silita competente;
d) valorificarea bunurilor sechestrate/confiscate, de catre organele de executare silita si cele de valorificare a bunurilor confiscate competente.
(2) Operatiunile prevazute la alin. (1) se aplica in cazul persoanelor impozabile sau institutiilor publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Pentru realizarea operatiunilor prevazute la alin. (1), acordul organul fiscal central il reprezinta:
a) Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, pentru operatiunea prevazuta la alin. (1) lit. a);
b) Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, pentru operatiunea prevazuta la alin. (1) lit. b);
c) Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, pentru operatiunea prevazuta la alin. (1) lit. c);
d) Acordul pentru debitarea contului de TVA, prevazut in Anexa care face parte integranta din prezentul ordin, pentru operatiunea prevazuta la alin. (1) lit. d).
(4) Acordul prevazut la alin. (3) lit. d) se emite si se comunica persoanelor impozabile de catre organul fiscal central, ori de cate ori acesta stabileste pretul de valorificare a bunurilor mobile/imobile.
(5) Sumele rezultate din operatiunile prevazute la alin. (1) sunt virate de institutiile de credit/unitatile de Trezorerie a Statului, in baza acordului emis de organul fiscal central, prevazut la alin. (3), in contul indicat in acesta.
(6) Pentru operatiunile prevazute la alin. (1) lit. b) si c), acordul emis de organul fiscal central se comunica institutiei de credit/unitatii de Trezorerie a Statului, insotit de documentul de plata prin care se solicita virarea TVA-ului datorat debitorului, in baza relatiilor comerciale
existente intre acesta si tertul poprit sau autoritatea sau institutia publica, dupa caz.
(7) Pentru operatiunea prevazuta la alin. (1) lit. d), acordul emis de organul fiscal central se comunica institutiei de credit/unitatii de Trezorerie a Statului, insotit de documentul de plata pentru virarea TVA-ului rezultat din valorificarea bunurilor, individualizat in acord.
(8) Structura competenta din cadrul organului fiscal central, pentru emiterea acordului prevazut la alin.(3), este organul de executare silita prevazut la art. 220 din Codul de procedura fiscala sau organul de valorificare a bunurilor confiscate prevazut la art. 1 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, republicata, cu modificarile si completarile
ulterioare, dupa caz.
Art. 2 – Directia generala executari silite cazuri speciale si structurile teritoriale din cadrul acesteia, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si organele fiscale teritoriale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3 - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Prestare servicii intretinere turbine eoliene pe teritoriul UE
Intrebare:
Firma A (subcontractor din Romania platitor de Tva) semneaza un contract cu firma B pentru servicii de mentenanta turbine eoliene proprietatea beneficiarului C din Suedia cu care B a semnat contract pentru aceste servicii si detIne F-TAX. Firma A trimite un salariat in Suedia si ii plateste diurna insa subcontracteaza mai departe unui Pfa platitor de Tva si unui SRL platitor de Tva care presteaza servicii in numele firmei A si pentru beneficiarul final C.
Va rugam sa ne...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Servicii de reparare nave pe teritoriul unui stat tert pentru beneficiar din UE
Intrebare:
Firma din Romania este neplatitoare de tva, dar detine un cod special de tva. Aceasta are un salariat care confectioneaza pe teritoriul Norvegiei ambarcatiuni si reparatii barci pentru clientul nostru o firma din Spania care este platitoare de tva in Spania. Ambarcatiunile nu ajung pe teritoriul Romaniei. Ce obligatii de declarare avem in Romania? Este corecta emiterea facturii de prestari servicii pe codul special de tva, fara tva si declararea in d390?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Import bunuri, vama efectuata in alt stat membru
Intrebare:
Societatea A importa marfa din China, pentru care nu exista DVI, singurele documente fiind cele din atasament. Marfa a fost adusa in Europa (Belgia) si apoi transportata direct la destinatie in Romania. In acest caz se va colecta si plati TVA pe teritoriul romanesc? Poate fi aceasta marfa confiscata de Autoritatea Vamala avand in vedere faptul ca nu are DVI in vama din Romania? Va multumesc frumos.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii centralizate. Emitere factura fiscala
Intrebare:
O societate comerciala are ca obiect vanzarea de carburati in statii PECO
Clientul cumpara carburant si produse de magazin de x ori intro luna in baza unui contract. La fiecare tranzactie se emite un bon fiscal pe credit (nu se incaseaza sume)
La finalul luni pentru toate tranzactiile se emite o factura care poate avea si discounturi. (deci valoarea cumulata a bonurilor poate fi diferita decat factura FIFF & GO).
Clientii pot fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<