Tags: oug 23/2017, split tva, cont tva, split tva
In ce priveste incasarea si plata TVA intr-un cont separat incepand cu data de 01.01.2018, stabilim daca acest cont se va deschide automat la trezoreria statului si daca exista optiunea de a deschide astfel de conturi si la bancile cu care colaboreaza societatea. De asemenea, vom vedea care este modul in care va functiona aceasta metoda in momentul platilor sau incasarilor in numerar, precum si in ce fel vom proceda.
Iata raspunsul speciaistului:
Deja trezoreriile au deschis automat conturile de TVA ale agentilor economici inregistrati in scopuri de TVA, pe care le puteti vizualiza pe site-ul ANAF prin simpla introducere a codului de inregistrare fiscala a firmei respective.
Potrivit art 4 din OG 23/2017 privind plata defalacta a TVA conturile de TVA se pot deschide atat la unitatile trezoreriei statului (nu se percep comisioane) cat si la banci.
Conturile de TVA pot fi deschise, automat de catre institutiile de credit pentru clientii acestora care sunt inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, fara a fi necesara o cerere din partea acestora, cu obligativitatea comunicarii imediate a contului, a conditiilor de utilizare si a costurilor aferente. Clientii au dreptul ca, ulterior primirii comunicarii de la institutia de credit, sa opteze pentru pastrarea contului sau renuntarea unilaterala la acesta in termen de cel mult 90 de zile de la comunicare.
Art. 4-6. OG 23/2017:
"Conturile de TVA se deschid la:
a) unitati ale Trezoreriei Statului - de catre institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice incasari in lei;
b) unitati ale Trezoreriei Statului - de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru TVA aferenta operatiunilor pentru care au deschise conturi de disponibilitati la Trezoreria Statului in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a altor acte normative in vigoare;
c) institutii de credit sau Trezoreria Statului - de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru alte operatiuni decat cele prevazute la lit. b), conform optiunii acestora, pentru orice incasari si plati in lei;
d) institutii de credit - de catre institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice operatiuni in valuta.
(2) Echivalentul in lei aferent schimbului valutar pentru sumele in valuta derulate prin contul prevazut la alin. (1) lit. d) se gestioneaza prin contul de TVA in lei deschis la aceeasi institutie de credit.
(3) Persoanele impozabile prevazute la alin. (1) lit. c) si d) pot deschide conturi de TVA la mai multe institutii de credit.
Art. 5. -
(1) Conturile de TVA pot fi deschise la institutiile de credit care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) structura codului IBAN aferent conturilor sa contina in mod unic sirul de caractere "TVA" si codul de tara al Romaniei, respectiv RO;
b) nu permit eliberarea de numerar din acest cont.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru debitarea si creditarea contului de TVA, institutiile de credit trebuie sa asigure, suplimentar fata de conditiile prevazute la alin. (1), un mecanism automat/manual care sa verifice ca tranzactiile cu instrumente bancare se realizeaza doar intre aceste conturi, dupa cum urmeaza:
a) la debitarea contului de TVA, existenta unui IBAN beneficiar care sa contina in structura sa sirul de caractere "TVA";
b) permiterea debitarii contului in situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) doar cu aprobarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, denumita in continuare ANAF, si doar prin creditarea unui cont curent deschis la aceeasi institutie de credit.
(3) In cazul in care nu se respecta conditiile prevazute la alin. (2), institutiile de credit nu proceseaza tranzactiile respective.
(4) In cazul in care o institutie de credit care are deschise conturi de TVA nu asigura mecanismul de verificare prevazut la alin. (2), incepand cu data de 1 ianuarie 2018 nu mai poate avea deschise conturi de TVA, singura operatiune permisa fiind transferul soldului contului de TVA de la aceasta intr-un alt cont de TVA al titularului contului deschis la o institutie de credit care a implementat mecanismul de verificare sau in contul de TVA deschis la Trezoreria Statului.
(5) Conturile de TVA pot fi deschise, in conditiile prevazute de prezentul articol, automat de catre institutiile de credit pentru clientii acestora care sunt inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, fara a fi necesara o cerere din partea acestora, cu obligativitatea comunicarii imediate a contului, a conditiilor de utilizare si a costurilor aferente. Clientii au dreptul ca, ulterior primirii comunicarii de la institutia de credit, sa opteze pentru pastrarea contului sau renuntarea unilaterala la acesta in termen de cel mult 90 de zile de la comunicare. Deschiderea conturilor se realizeaza cu respectarea conditiilor prevazute in prezentul articol.
(6) Institutiile de credit care opteaza pentru deschiderea automata a conturilor de TVA potrivit alin. (5) nu pot percepe niciun cost clientilor care nu isi exprima optiunea in perioada de 90 de zile de la comunicare sau celor care au denuntat unilateral deschiderea contului, cu conditia ca acestia sa nu fi efectuat operatiuni de incasari si plati prin contul respectiv.
(7) Pentru clientii prevazuti la alin. (6), institutiile de credit inchid automat conturile de TVA care au fost deschise potrivit alin. (5), la expirarea celor 90 de zile de la comunicare.
Art. 6. -
(1) Conturile de TVA se deschid la unitatile Trezoreriei Statului conform urmatoarelor prevederi:
a) structura codului IBAN aferent conturilor sa contina in mod unic sirul de caractere "TVA" si codul de tara al Romaniei, respectiv RO;
b) nu se permite eliberarea de numerar din acest cont;
c) conturile nu sunt purtatoare de dobanda;
d) costurile aferente deschiderii conturilor si comisioanele aferente oricaror operatiuni in legatura cu acestea se suporta de la bugetul Trezoreriei Statului, fara a fi percepute de la titularii de cont.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru debitarea si creditarea contului de TVA, Trezoreria Statului asigura, suplimentar fata de conditiile prevazute la alin. (1), un mecanism automat/manual care sa verifice ca tranzactiile cu instrumente bancare se realizeaza doar intre aceste conturi, dupa cum urmeaza:
a) la debitarea contului de TVA, existenta unui IBAN beneficiar care sa contina in structura sa sirul de caractere "TVA";
b) permiterea debitarii contului in situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) doar cu aprobarea ANAF si doar prin creditarea unui cont curent distinct deschis la Trezoreria Statului. Pentru incasarea sumelor aprobate de ANAF, persoanele impozabile solicita unitatii Trezoreriei Statului deschiderea unui cont de disponibil distinct, nepurtator de dobanda si pentru care nu se percep comisioane, prin care se pot derula orice operatiuni de incasari si plati in lei.
(3) In cazul in care nu se respecta conditiile prevazute la alin. (2), Trezoreria Statului nu proceseaza tranzactiile respective.
(4) Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile de TVA se deschid automat la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestora, pe baza Listei operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA intocmite si transmise in sistem informatic de catre organele fiscale competente ale ANAF. Conturile de TVA ale operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal pot fi deschise si la alte unitati ale Trezoreriei Statului stabilite prin ordin al presedintelui ANAF. Pentru utilizarea sumelor din conturile de TVA deschise automat operatorii economici depun la unitatile Trezoreriei Statului documentele aferente deschiderii contului, cel tarziu la data la care dispun efectuarea unei operatiuni din contul respectiv.
(5) Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care nu au deschis un cont in conditiile alin. (4), deschiderea conturilor se realizeaza la cererea acestora adresata unitatii Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestora. Conturile persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot fi deschise si la alte unitati ale Trezoreriei Statului stabilite prin ordin al presedintelui ANAF.
(6) Conturile de TVA deschise potrivit alin. (4) si (5) se publica pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice, denumit in continuare MFP, sau ANAF si se actualizeaza periodic. Informatiile minime publicate sunt: denumirea titularului de cont, codul de identificare fiscala, codul IBAN al contului de TVA si unitatea trezoreriei la care este deschis contul.
(7) Pentru institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile se deschid automat la unitatile Trezoreriei Statului la care acestea au deschise conturile de venituri si cheltuieli prin care isi gestioneaza bugetele. Regulile de deschidere si de functionare a conturilor pentru institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
(8) In structura codurilor IBAN aferente conturilor de venituri ale bugetului de stat in care se incaseaza sume din contul de TVA se include sirul de caractere "TVA".
(9) Lista conturilor prevazute la alin. (8) se aproba prin ordin al presedintelui ANAF si se publica pe pagina de internet a MFP sau ANAF.
(10) Extrasele conturilor prevazute la alin. (4) si (5) pot fi puse gratuit la dispozitia titularilor de cont si in format electronic, potrivit metodologiei stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.
(11) Din conturile prevazute la alin. (4) si (5) pot fi efectuate plati in sistem electronic potrivit procedurii si mecanismelor aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
(12) Metodologia privind inchiderea sau transferul intre unitati ale Trezoreriei Statului a conturilor de TVA deschise la Trezoreria Statului se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice".
Referitor la regimul platilor si incasarilor in numerar din punct de vedere TVA split, potrivit art 15 alin(2) din OG 23/2017:
" Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7
zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi".
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
In cazul vanzarii de mijloace fixe complet amortizate cum se stabileste valoarea de vanzare?
Exista o reglementare legala care stabileste valoare minima de vanzare a unui bun complet amortizat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Compania noastra doreste sa contracteze o asigurare privata de sanatate pentru angajatii proprii. Aceasta insa depaseste pragul de 400 euro/angajat/an.
Care sunt implicatiile fiscale, atat din punct de vedere al impozitului pe profit, cat si al contributiilor salariale? De asemenea, va rugam sa ne simulati monografia contabila aferenta.
Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem urmatoarea situatie: import marfa din Germania. Noi ca si destinatar al marfii, ne ocupam de transport. Transportatorul este din Lituania, care a subcontractat un caraus din Romania. Declaram ca si organizator transport carausul din Romania? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am primit masuri de corectie a SAF-T pe iulie 2024. In notificare am termen 31.10 sa corectez. Inteleg ca trebuie sa depun o noua declaratie care sa corespunda cu ce teste au facut ei si nu sunt ok.
Daca nu depun aceasta declaratie risc o amenda? Ce suma va fi?
Mentionez ca avem obligatia depunerii de la 01.01.2024
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Obiect de inventar furat din padure si trimis catre politie.
Care sunt inregistrarile in contabilitate pana la solutionarea de catre politie si dupa?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un pensionar beneficiar de pensie anticipata din septembie 2024 (avand varsta de 60 ani si stagiu de cotizare 35 de ani), poate cumula pensia cu veniturile din activitatea de expert contabil - cabinet inregistrat CECCAR - al caror cuantum se ridica la 750 lei lunar-brut ? Daca exista un nivel maxim al veniturilor de aceasta natura care poate duce la suspendarea platii pensiei anticipate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<