keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Transport pentru import de bunuri. Cum stabilim corect valoarea in vama?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: import bunuri, transport, vama, inregistrari contabile, tva

In analiza urmatoare, avem urmatoarele date, in situatia importului de marfuri alimentare (cota TVA 9%): valoare factura marfa din import 9676.8 euro, transport declarat in vama 500 euro, curs euro stabilit in vama 4.4207 lei/euro, - calculat TVA in vama marfa si pentru transport 44.988,58 * 9% = 4.049, plata TVA in vama 4.049.




Factura intocmita de transportator este pe 650 euro + TVA aferenta transportului in cota de 24%.

Este corecta achitarea TVA in vama pe cota de 9% si asupra transportului? Este corecta achitarea atat pe baza facturii emise de furnizorul de servicii (transport)? Care este valoarea TVA pentru care entitatea isi poate exercita dreptul de deducere? Care sunt inregistrarile contabile aferente si care este costul de achizitie al marfurilor alimentare?



Serviciile legate direct de transportul bunurilor importate sunt operatiuni scutite cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 alin. (1) lit.  d) din Codul fiscal "(1) Sunt scutite de taxa: …. d)prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139; ".

Astfel, transportatorul era obligat sa emita factura fara TVA deoarece valoarea transportului bunurilor pe parcurs extern intra in baza de impozitare a TVA in vama si se supune taxarii la valoarea totala formata din  valoarea facturii externe, eventualele taxe si comisioane vamale si transportul pe parcurs extern. Totusi, declarantul vamal a preluat corect pentru  valoarea in vama suma de 500 euro, exclusiv TVA pentru care s-a aplicat cota redusa TVA 9% [(500 euro x 4.4207 lei/euro) x 9%] = 2.210,35 lei x 9% = 199 lei.

Astfel, in situatia prezentata, deducere se efectueaza pentru suma de 4.049 lei, inscrisa corect in declaratia vamala de import, din care:
- 3.850 lei aferenta valorii in vama a bunurilor calculata dupa cum urmeaza [(9.676,80  euro x 4,4207 lei/euro) x 9%] = 42.778,22  lei x 9% = 3.850
- 199 lei aferenta transportului de bunuri pe parcurs extern.

Nu am inteles cum declarantul vamal a preluat valoarea transportului de 500 euro dintr-o factura cu o valoare totala de 650 euro, exclusiv TVA (total valoare 650 euro x 24% = 650 euro + 156 euro = 806 euro). De regula, in functie de conditia de livrare a bunurilor,  transportatorul emite o factura pentru transportul pe parcurs extern (scutita de TVA) si, daca este cazul, o factura pe parcurs intern, cu TVA. In situatia prezentata, este recomandabil sa va adresati transportatorului pentru corectarea facturii emise  cu TVA pentru transportul pe parcurs extern prin stornarea acesteia si emiterea unei noi facturi, fara TVA, cu mentiunea "transport pentru import bunuri scutit cf. art. 143 alin. (1) lit. d)".

Practic, suma TVA facturata de catre transportator prin aplicarea cotei de 24%, aferenta valorii de 500 euro,  nu poate fi dedusa de catre cumparator, dar nici nu poate fi inclusa in costul bunurilor importate.  In situatia in care transportatorul nu corecteaza factura, aveti obligatia sa considerati suma TVA facturata,  nedeductibila,  atat d.p.d.v. al TVA , cat si d.p.d.v. al impozitului pe profit deoarece suma care nu poate fi dedusa, dar nici inclusa in costul bunurilor,  se inregistreaza in contabilitate prin formula 6588 = 4426.  
 
De asemenea, trebuie sa clarificati cu transportatorul ce reprezinta diferenta de 150 euro intre 650 euro valoarea facturii emise si suma de 500 euro valoare transport pe parcurs extern, pana in vama.  


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016