keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

TVA pentru perisabilitatile admise de lege

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Oct. 2010
Tags: tva, codul fiscal, norme

Intrebare:Pentru perisabilitatile admise de lege societatea colecteaza TVA? Precizam faptul ca societatea are o retea proprie de magazine de vanzare cu amanuntul, valorificand produsele ...

Intrebare:

Pentru perisabilitatile admise de lege societatea colecteaza TVA? Precizam faptul ca societatea are o retea proprie de magazine de vanzare cu amanuntul, valorificand produsele proprii.


Raspuns:


Consider ca pentru perisabilitatile calculate in baza prevederilor cuprinse in H.G. nr.  831 din 27 mai 2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare nu se calculeaza TVA. D.p.d.v. al impozitului pe profit perisabilitatile sunt cheltuieli deductibile limitat in baza prevederilor  art.  21  alineatul (3) litera d). Conform acestui articol,  perisabilitatile sunt  cheltuieli cu deductibilitate limitata in baza prevederilor H.G. nr. 831/2004.  In acest caz, toate  cheltuielile care depasesc limitele admise  sunt nedeductibile d.p.d.v. fiscal.  


Prin legislatia fiscala cu privire la TVA, urmatoarele operatiuni enumerate de la litera a) la c) de la alineatul  (8) al articolului 128 nu reprezinta  livrare de bunuri si nu se colecteaza TVA la scoaterea valorii acestora din gestiune: 


a) bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora, precum si bunurile pierdute ori furate, dovedite legal;

b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activele corporale fixe casate, in conditiile stabilite prin norme;
c) perisabilitatile, in limitele legale.

 In acest caz, pentru aceste bunuri depreciate nu  se colecteaza TVA, indiferent de cuantumul acestora.  Deci, dincolo de perisabilitati aveti posibilitatea sa va extindeti la  ,,bunuri depreciate calitativ,, pentru care nu exista o limita  d.p.d.v. al  legislatiei TVA.  Pentru bunurile depreciate calitativ   operatiunea nu este  asimilata unei livrari de bunuri astfel incat sa aveti obligatia de a colecta TVA. Aceasta solutie se  incadreaza  in prevederile   articolului 128 alineatul  (8) litera c) conform caruia  nu reprezinta  livrare de bunuri si nu se colecteaza TVA la scoaterea valorii acestora din gestiune:  ,,bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate;,,.

Incadrarea bunurilor la ,,deprecieri calitative,,  trebuie sa rezulte din concluziile comisiei de inventariere a bunurilor sau  din constatarile  oricarei comisii  desemnata pentru verificarea calitatii bunurilor destinate comercializarii.

In situatia in care se poate demonstra faptul ca bunurile respective  reprezinta stocuri degradate calitativ  care nu mai pot fi valorificate, contravaloarea acestora nu este considerata o livrare asimilata de bunuri daca se respecta cumulativ urmatoarele conditii reglementate prin  articolul 128 alineatul 8 litera b) si punctul 6 din normele de aplicare a Codului fiscal, alineatul 9 de la litera a) la c):

1.    bunurile nu sunt imputabile;

2.    degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Astfel de documente pot fi reprezentate de procese-verbale de receptie, de note de intrare-receptie, liste  de inventariere. Cauzele obiective pot fi reprezentate de factorii climatici, de conditiile de depozitare, de conditiile de transport,etc.
3.    se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic. Distrugerea bunurilor poate fi dovedita   printr-un proces verbal de distrugere intocmit de o comisie desemnata in acest scop, pe  baza de decizie, emisa de catre conducatorul firmei pe care o reprezentati

Astfel,  daca se respecta cumulativ aceste trei conditii, se efectueaza doar inregistrarea contabila 658 (sau 607 analitic distinct) = 371 fara a se mai colecta TVA prin  emiterea unei autofacturi.


Totusi, cheltuiala din rulajul debitor al  contului 658   se considera nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil daca depaseste limitele din H.G. nr. 831.  


Daca nu sunt respectate cele trei conditii,  operatiunea se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri cunoscuta sub denumirea ,, livrare catre sine,,, caz in care  se colecteaza TVA cel putin la nivelul sumei TVA deductibile pentru care s-a exercitat dreptul de deducere. Operatiunea poate fi asimilata unor bunuri lipsa in gestiune care se incadreaza in prevederile articolului 128 alineatul 4, fiind asimilata unei livrari de bunuri. Pentru o astfel de operatiune la care se colecteaza TVA, firma dvs. are obligatia sa emita si autofactura ca document  reglementat prin art.  155^1 din Codul fiscal, alineatul 1  si  alineatul 2. Acest document trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

  • numarul si data emiterii;
  • la rubrica furnizor: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA  din Romania al firmei dvs, care a achizitionat bunul;
  • la rubrica cumparator: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA  al  firmei dvs.  ;  
  • denumirea si cantitatea bunurilor in cauza;
  • data la care a  fost stabilit prejudiciul;
  • valoarea bunurilor;
  • cota aplicata de taxa; 
  • suma TVA colectata;
  • numarul de inregistrare  a operatiunii in jurnalul pentru vanzari .  
Cheltuielile aferente scoaterii din evidenta a marfurilor care nu mai pot fi comercializate, inclusiv  suma TVA colectata, reprezinta cheltuieli  nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil. Aceste cheltuieli se inregistreaza in debitul  contului 658 ,,Alte cheltuieli de exploatare,, prin creditul contului de marfuri (371)   si concomitent, pentru suma TVA colectata, in debitul  contului 658 ,,Alte cheltuieli de exploatare,, prin creditul contului de TVA colectata  (4427).  

Practic, inregistrarile contabile care se efectueaza sunt:

658    =  %        
                          371                
                          4427                  
     
Documentul de inregistrare in evidenta contabila si fiscala (jurnalul pentru vanzari)  a acestei operatiuni este autofactura, caz in care operatiunea poate fi considerata o livrare catre sine care se incadreaza in  prevederile articolului 128 alineatul  (4)  ,,Sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata urmatoarele operatiuni:,, litera  d) ,,bunurile constatate lipsa din gestiune, cu exceptia celor la care se face referire la alin. (8) lit. a) - c).,,.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016