Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand se poate trece de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: trecere de la impozit pe profit, sistem impunere, cod fiscal, declaratii, d010, procedura fiscala, microintreprindere

In cazul urmator, facem referire la o societate care s-a infiintat in luna octombrie 2013 si a avut din anul 2013 pana in prezent in certificatul de inregistrare codul CAEN principal 7022-activitati de consultanta si management. Din anul 2013 pana acum a figurat in vectorul fiscal cu impozit pe profit asa fiind declarata la Registrul Comertului, la infiintare. In anul 2013 a avut venituri 0. In anul 2014 a avut venituri sub 65.000 euro, iar veniturile din activitatile de management si consultanta sunt sub 20% din total venituri.


Este corect ca aceasta societate sa isi pastreze regimul de platitoare de impozit pe profit?

Daca nu isi poate pastra acest regim cand ar trebui depusa declaratia 010 de schimbare a vectorului fiscal la microintreprindere la administratia financiara?

Potrivit art. 112 indice 2 alin. (1) din Codul fiscal aplicabil incepand cu anul 2014 impozitul pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu, existand la alineatele (4 indice 1), (4 indice 2) si (6) o serie de eceptii.

Intr-adevar, in anul 2013 exista o exceptie la alin. (6) lit.c) a art. 112 indice 2 pentru societatile care desfasoara activitati de consultanta si management, insa in anul 2014 aceasta circumstanta nu a mai fost aplicabila. In aceste conditii, in cazul analizat, in anul 2014 societatea datora impozit pe veniturile microintreprinderilor si nu impozit pe profit, avand obligatia depunerii Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica – formular 010 ca urmare a modificarilor legislative care o excepta de la obligativitatea aplicarii acestui sistemului de impunere.

Sub aspectul datei de la care trebuia schimbat regimul de impozitare trebuie subliniat ca eliminarea exceptiei privind desfasurarea activitatilor de consultanta si management a fost realizata prin OUG nr. 102/2013 care a si introdus concomitent conditia de pondere a altor activitati decat acestea la mai mult de 80% la art. 112 indice 1, lit. a indice 1). Conform art. IX din acest act normativ modificarile aduse Codului fiscal intrau in vigoare la 1 ianuarie 2014. In aceste conditii, in conformitate cu prevederile art. 77 din Codul de procedura fiscala Declaratia 010 care sa contina modificarile intervenite trebuia depusa pana la data de 31 ianuarie 2014.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu, Jurist si expert in proceduri fiscale

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand se poate trece de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016