Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Revenire la impozit pe profit prin optiune si prevederi OUG 84/2016. Ce solutii are firma?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: impozit pe profit, codul fiscal, microintreprindere, oug 84/2016

In cazul in care legislatia nu e aplicata corect in momentul in care se modifica, schimbarile ulterioare pot atrage sanctiuni drastice. Un control din partea autoritatilor nu va ierta faptul ca nu ati aplicat corect legea din cauza ca nu ati fost la curent cu ultimele modificari legislative. Pentru a vedea cum poate proceda o firma care a nu a stiut de modificarile aduse de OUG 84, vom da un exemplu concret prin cele de mai jos.

Facem astfel referire la situatia in care o societate a avut in anul 2016 cifra de afaceri de peste 100.000 euro si a fost platitoare de impozit pe profit. De la 01.02.2017 a depus D010 pentru impozit pe venit. La 31.12.2016 avea un capital social de 586.889 lei, dar nu a stiut de OUG 84/2016 care precizeaza ca se poate opta pentru aplicarea impozitului pe profit in detrimentul celui pentru venit daca capitalul social este mai mare de 45.000 lei.

Firma doreste sa revina la impozit pe profit. Vom vedea daca se poate depune in luna aprilie 2017 o noua declaratie de mentiuni 010 pentru plata impozit pe profit de la 01.04.2017.


Potrivit art. 48 alin (52) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 47, microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile titlului II incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita.
 
Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica prevederile prezentului titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47.

Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
 
Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

In concluzie, puteti reveni la impozit pe profit incepand cu 01.04.2017 prin optiune, prin depunerea formularului 010.
 


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Revenire la impozit pe profit prin optiune si prevederi OUG 84/2016. Ce solutii are firma?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016