Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza zilei: Justificarea scutirilor de TVA pentru exporturi si servicii legate de exportul de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 09 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: scutiri tva, exporturi bunuri, inspectie fiscala, deducere, scutirea de tva

Conform art. 294 din Codul fiscal sunt scutite de TVA cu drept de deducere livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene precum si prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele scutite fara drept de deducere, legate direct de exportul de bunuri. Scutirile se justifica cu documentele prevazute de instructiunile aprobate prin OMFP 103/2016.

Sunt considerate exporturi livrarile de bunuri care sunt transportate de pe teritoriul Uniunii Europene in afara Uniunii Europene. Exporturile au locul livrarii in Romania, daca transportul bunurilor incepe din Romania si se termina in afara teritoriului Uniunii Europene, indiferent daca iesirea de pe teritoriul Uniunii Europene are loc prin punctele vamale apartinand autoritatii vamale a Romaniei sau ale altui stat membru. Sunt de asemenea considerate exporturi si bunurile care sunt transportate din Romania in afara Uniunii Europene, in lipsa unei tranzactii comerciale, cum ar fi de exemplu: transportul unui stoc de bunuri din Romania intr-o tara terta in vederea efectuarii de activitati economice, livrarile de bunuri care necesita instalare realizata de furnizor sau de alta persoana in contul sau, pe teritoriul unui stat din afara Uniunii Europene.

Scutirea de taxa pe valoarea adaugata se aplica numai in situatia in care locul operatiunii se considera a fi in Romania intrucat doar in acest caz operatiunile sunt impozabile in Romania din punct de vedere al TVA.Daca locul livrarii/prestarii nu este in Romania operatiunea nu este impozabila in Romania, ca atare nu se datoreaza TVA in Romania.

Scutirile cu drept de deducere sunt aplicate in masura in care persoanele impozabile pot justifica scutirea cu documentele prevazute de instructiunile mai sus mentionate.
Aplicarea regimului de taxare pentru operatiuni scutite cu drept de deducere de catre persoanele impozabile nu se sanctioneaza de organele de inspectie fiscala.

In cazul livrarilor de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de furnizor sau de alta persoana in contul sau scutirea de TVA se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
   a) factura, care trebuie sa contina informatiile obligatorii, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
   b) unul dintre urmatoarele documente:
   1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
   2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.


In cazul prestarilor de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului legate direct de exportul de bunuri, documentele pe baza carora se justifica scutirea de taxa sunt:

   a) factura, care trebuie sa contina informatiile obligatorii, sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, daca acesta contine cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
   b) contractul incheiat cu beneficiarul;
   c) documentele specifice de transport, in functie de tipul transportului, sau, dupa caz, copii de pe aceste documente;
   d) documente din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost exportate.
 
In vederea justificarii acestor scutiri, prin contract se intelege si comanda, urmata de executarea acesteia.

Pentru acele operatiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.
Daca pentru operatiuni scutite de taxa sunt emise facturi pentru valoarea totala ori partiala a unor operatiuni inaintea faptului generator de taxa sau sunt emise facturi pentru avansuri, scutirea se justifica in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data faptului generator de taxa.

In situatia in care la data la care se efectueaza o inspectie fiscala, persoana impozabila nu este in posesia documentelor de justificare a scutirii si nu este depasit termenul de 90 de zile organele de inspectie fiscala nu considera operatiunile ca fiind taxabile. Daca insa, este depasit termenul de 90 de zile organele de inspectie fiscala obliga persoana impozabila la colectarea TVA de la data faptului generator de taxa.

Daca inspectia fiscala a fost deja efectuata si, ulterior expirarii termenului de 90 de zile, fara sa depaseasca termenul legal de prescriptie, persoana impozabila intra in posesia documentelor de justificare a scutirii de taxa, aceasta procedeaza la regularizare in scopul aplicarii scutirii de TVA de la data faptului generator de taxa, urmand ca organul fiscal competent sa efectueze reverificarea.
In situatia in care la data la care se efectueaza o inspectie fiscala persoana impozabila justifica scutirea de TVA, dar se constata ca dovada scutirii a fost primita dupa expirarea termenului de 90 de zile, scutirea se aplica de la data faptului generator de taxa.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza zilei: Justificarea scutirilor de TVA pentru exporturi si servicii legate de exportul de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016