keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Justificarea livrarii intracomunitare de bunuri. Care e procedura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, transport, reprezentant fiscal, omfp 2222/2006, livrari intracomunitare

Analizam mai jos cazul unei societati al carei reprezentant fiscal efectueaza livrari intracomunitare de cereale din Romania in statele membre. Transportul este efectuat de catre o firma romaneasca inregistrata ca platitor de TVA in Romania.



Comanda de transport este plasata de catre firma din tara straina(pentru care s-a deschis un reprezentant fiscal in RO), iar factura este emisa de catre transportator direct catre firma din statul strain, fara TVA. Nu se doreste emiterea facturii pe reprezentantul fiscal cu cod de RO pentru a nu se percepe TVA.

In aceste conditii, vom vedea daca se considera ca este efectuat transportul intre RO si alt stat membru, pentru a putea aplica scutirea de TVA la livrarile intracomunitare.


Solutia consultantului:

In situatia prezentata, livrarea cerealelor reprezinta pentru vanzatorul din Romania operatiune scutita cu drept de deducere a TVA conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit a) daca se face dovada transportului de bunuri de pe teritoriul Romanie pe teritoriul comunitar. Justificarea se efectueaza pe baza copiei documentului de transport pus la dispozitie de catre cumparatorul din NL la solicitarea furnizorului din RO.
 
Astfel, operatiunea este o livrare intracomunitara de bunuri reglementata prin art. 143 alin. (2) lit. a) numai daca sunt indeplinite urmatoarele doua conditii cumulative:

-    cumparatorul din NL comunica vanzatorului din RO un cod de inregistrare in scopuri de T.VA. eliberat de autoritatea fiscala dintr-un stat membru, astfel incat responsabilitatea achitarii TVA aferente livrarii efectuate de firma din Romania sa revina firmei inregistrate in scopuri de TVA in statul membru, de exemplu NL.
-    furnizorul din Romania face dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate intr-un stat membru, in situatia dvs. NL, conform conditiei de livrare Ex works.

Pe langa cele doua conditii enumerate, furnizorul B din Romania trebuie sa motiveze aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere a TVA si in baza unor documente justificative.

Prin articolul 10 din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ultima modificare efectuata prin OMFP 1708 din 14 decembrie 2012, sunt enumerate urmatoarele documente impuse pentru justificarea incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA:

-    factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
-    orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.

Asa cum se poate constata, prin actul normativ mentionat nu se impune prezentarea documentului de transport in original, fiind suficienta si copia acestuia.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016