Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA autoturism second-hand. Cum deducem TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: regim tva, autoturism second-hand, legea 227/2015, factura, tva

In cazul de mai jos, in luna decembrie 2015, societatea a achizitionat un autoturism second-hand (utilizat) de la o societate (dealer auto) din Romania. S-a primit factura pret unitar + TVA si contractul de vanzare-cumparare unde se mentioneaza valoare totala a contractului, alaturi de precizarea ca include TVA la marja. In aceste conditii se poate deduce TVA de pe factura?

Potrivit intelegerii noastre, ati achizitionat o masina second hand din Romania de la un platitor de TVA care a aplicat regimul marjei pentru bunurile second hand. Pentru aceasta achizitie, doriti sa aflati daca puteti deduce TVA.

Potrivit legii 227/2015, Codul Fiscal, se prevad urmatoarele lucruri, in ceea ce priveste regimul TVA aplicabil pentru vanzarile de bunuri pentru care se aplica regimul special second hand:

"Art. 312 - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati
[...]

(10) Persoanele impozabile nu au dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunuri care au fost sau urmeaza să fie achizitionate de la persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea acestor bunuri de catre persoana impozabila revanzatoare este supusa regimului special.
[...]
(12) Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul sa inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor."

In concordanta cu cele mentionate mai sus, consideram ca furnizorul a procedat eronat cand a inscris valoarea TVA pe factura, dupa cum ati mentionat dumneavoastra.

In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra, alin. 10 stipuleaza ca societatea dumneavoastra nu are dreptul de a deduce taxa pentru achizitiile de bunuri second hand de la furnizori care aplica regimul special de TVA la marja de profit.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA autoturism second-hand. Cum deducem TVA?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016