Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diferenta de curs valutar intra in baza de calcul al TVA-ului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Oct. 2010
Tags: tva, vanzari, legislatia fiscala

Intrebare: O societate comercializeaza autoturisme second hand; le achizitioneaza din Comunitate si le vinde in Romania. Facturile de la furnizori - in euro - sunt contabilizate la cursul valutar ...

Intrebare:        

O societate comercializeaza autoturisme second hand; le achizitioneaza din Comunitate si le vinde in Romania. Facturile de la furnizori - in euro - sunt contabilizate la cursul valutar din data emiterii facturii. Vanzarea catre clientii din Romania se face pe baza de factura, ce cuprinde va-loarea de cumparare si comisionul, la care se calculeaza TVA.

Problema apare la factura de vanzare, in sensul ca apar diferente de curs valutar aferente pretului de achizitie. Va rugam sa ne precizati cum anume trebuie facturat: pretul de vanzare, in lei, sa fie egal cu pretul de achizitie la data facturii din Comunitate sau el trebuie sa fie calculat la cursul de schimb valutar din ziua vanzarii ?

Aceasta diferenta de curs valutar intra in baza de calcul al TVA-ului?

Raspuns:

La vanzarea autoturismelor second-hand prin aplicarea regimului special, valoarea comisionului se stabileste ca diferenta intre:
  • valoarea de intrare a bunului achizitionat de la partenerul extern;
  • valoarea fara TVA a bunului vandut.

Deci, la momentul vanzarii bunului nici legislatia contabila, dar nici legislatia fiscala nu va obliga sa stabiliti la momentul vanzarii diferente de curs valutar intre valoarea bunului la data achizitiei aces-tuia si data livrarii aceluiaşi bun. Practic, firma dvs. vinde autoturismul la pretul stabilit in lei sau in va-luta prin negociere cu partenerul dvs.
Diferente favorabile sau nefavorabile aferente fluctuatiilor de curs valutare se stabilesc doar la data platii facturii partenerului extern.

De exemplu, conform facturii emise de o firma din Italia in data de 08.09.2010 se achizitioneaza un autoturism in valoare de 4.200 euro. Valoarea contabila a acestui autoturism este de 18.006 lei (371 = 401), rezultata din conversia valutei in lei la cursul valutar al B.N.R. in vigoare la data de 8.09.2010 (4.200 euro x 4,2872 lei/euro). Pentru vanzarea acestui autoturism estimati sa realizati un comision de 1.200 euro, inclusiv TVA. Deci valoarea de vanzare din data de 24.09.2010 este de 5.200 euro cu un echi-valent de 22.926 lei (5.400 euro x 4,2455 lei/euro).

In acest caz, valoarea neta a comisionului dvs. este de 3.968 lei, determinat dupa cum urmeaza:
  • valoare de achizitie: 18.006 lei;
  • valoare de vanzare : 22.926 lei;
  • diferenta caştigata :  4.920 lei (22.926 – 18.006), reprezentand:
-    TVA colectata determinata prin cota recalculata: 952 lei (4.920 x 24/124 x 100);
-    marja profitului: 3.968 lei (4.920 – 952).

Pentru revanzarea vehiculelor second hand achizitionate, firma dvs. poate aplica:

  • fie regimul normal de taxare, caz in care cota standard TVA de 24% se aplica la valoarea totala de vanzare a vehiculului ca baza de impozitare a TVA;
  • fie regimul special de taxare, caz in care cota TVA se aplica doar la marja de profit obtinuta.  Spre deosebire de regimul normal de taxare, in cazul regimului special de taxare vehiculul are un pret mult mai scazut datorita faptului ca TVA inclusa in pret se calculeaza la o baza de impozitare mai mica.
Astfel, la revanzarea produselor second-hand achizitionate, daca  aplica regimul special, se colecteaza TVA doar la marja profitului. Marja profitului este reprezentata de diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare aplicat de firma dvs. in calitate de firma revanzatoare. Pretul de vanzare este format din:
  •  pretul de cumparare;
  • cheltuielile efectuate pentru aducerea vehiculului in conditii de utilizare in trafic;
  • alte cheltuieli efectuate.
 Regimul special se aplica de o firma din Romania numai daca are calitatea de "revanzator" si numai daca a cumparat bunul din Romania sau din oricare alt stat membru de la una din urmatoarele categorii de furnizori enumerate la art. 1522, alin. (2):  
1. furnizori persoane neimpozabile (de exemplu, o persoana fizica);

2. furnizori persoane impozabile care nu si-au exercitat dreptul de deducerea a TVA la momentul achizitiei acelor bunuri . In acest sens, daca nu este o firma revanzatoare, furnizorul din Italia este obligat sa inscrie pe factura, in mod expres, ca pentru acel bun nu s-a dedus TVA la momentul achizitiei;

3. o intreprindere mica pentru care acel bun pe care l-a livrat a facut parte din bunurile sale de capital. Acest fapt trebuie mentionat de catre furnizor pe factura emisa.

4. o firma revanzatoare care a supus livrarea acelui bun regimului special de taxare conform mentiunilor inscrise pe factura.  

 Nu aveti voie sa aplicati regimul special daca vindeti un vehicul inregistrat in evidenta contabila drept mijloc fix. Regimul special se aplica doar pentru vehiculele inregistrate in patrimoniu drept ,,marfa,, prin debitul contului 371.

Totusi, trebuie sa retineti faptul ca pentru vanzarea unui autoturism second-hand, legea nu va impune un anumit regim de taxare, aceasta optiune de selectare a regimului de taxare aplicabil va apartine in situatia in care furnizorul nu a aplicat regimul special de taxare. Legea impune aplicarea regimului special numai in situatia in care achizitia s-a efectuat de la alte firme revanzatoare caz in care, pe facturile emise firma dvs. nu trebuie sa inscrie  taxa aferenta livrarilor ci doar mentiunea "TVA inclusa si nedeductibila". De exemplu:
  • daca se cumpara un vehicul vechi de la o persoana fizica, firma dvs. poate aplica fie regimul normal, fie regimul special;
  • daca se cumpara un vehicul vechi de la o firma revanzatoare care la randul ei a cumparat vehiculul respectiv de la un vanzator persoana fizica sau juridica si va revinde vehiculul prin aplicarea regimului special, firma dvs. trebuie sa aplice obligatoriu regimul special. Pentru suma TVA colectata de firma revanzatoare, firma dvs. nu are drept de deducere.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diferenta de curs valutar intra in baza de calcul al TVA-ului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016