Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cursuri online. Declaratia recapitulativa cod 390 VIES. Tratament fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: cod 390 vies, tratament fiscal tva, cursuri online

"Societate infiintata in 2018, domeniu de activitate invatamant online, neplatitor de TVA, depune D390 pentru prestari servicii in Uniunea Europeana?", se intreaba unul dintre cititorii nostri. In cele ce urmeaza vom vedea ce opinie are specialistul nostru.

 

Raspunsul specialistului


Avand in vedere faptul ca beneficiarul serviciilor de invatamant la distanta este intotdeauna o persoana fizica, valoarea serviciilor efectuate de catre un prestator din Romania nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES. Serviciul de invatamant online poate fi invatamantul la distanta tratat din punctul de vedere al TVA drept un serviciu electronic care, in relatia cu o persoana fizica, neimpozabila din punctul de vedere al TVA, nu poate fi considerat o prestare intracomunitara de servicii, neimpozabila in Romania, dar impozabila la beneficiarul persoana impozabila stabilita pe teritoriul unui stat membru, inregistrata in scopuri de TVA in oricare alt stat membru, dar nu in Romania.
 
Astfel, de retinut este faptul ca declaratia informativa cod 390 VIES se depune numai in cazul prestarilor intracomunitare de servicii pentru care obligat la plata TVA este beneficiarul serviciului, conform prevederilor regulii generale de la art. 278 alin. (2). Conform acestei reguli, locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul  persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru. Prin legislatia fiscala din Romania, prestarile intracomunitare de servicii sunt definite in norme, la pct. 15 alin. (6) din Codul fiscal "(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) dinCodul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal."
 
Referitor la declaratia cod 390 VIES, am in vedere prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 591  din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", ANEXA  INSTRUCTIUNI pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", pct. 1.2 lit. c)

"1.2. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru: ......

c) prestarile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;"
 
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere ca declaratia recapitulativa cod 390 VIES se depune numai de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, fie in regim special conform prevederilor art. 317 din Codul fiscal (doar pentru realizarea de operatiuni intracomunitare cu bunuri  si servicii), fie in regim normal conform prevederilor art. 316 (la depasirea cifrei de afaceri de 300.000 lei sau prin optiune).

Persoana impozabila din Romania care presteaza servicii de invatamant la distanta in beneficiul persoanelor neimpozabile cu domiciliul in state membre este obligata sa se inregistreze in regim special pentru servicii electronice intr-un stat membru de consum, dar nu in Romania. Pentru acest tip de servicii nu se depune formularul cod 390 VIES. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cursuri online. Declaratia recapitulativa cod 390 VIES. Tratament fiscal TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016