Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Organizare cursuri de specializare. Tratament fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iul. 2018
Tags: tratament fiscal tva, cursuri de specializare, neplatitor de tva

Astazi vom analiza cazul unui O.N.G. din Romania (neplatitor de TVA), care organizeaza cursuri de specializare pentru un alt O.N.G. din Moldova, si acesta din urma tot neplatitor de TVA. Trebuie, in acest caz, ca societatea romanesca sa se inregistreze in scopuri de TVA? Care este baza legala?

Raspunsul specialistului

In situatia in care pentru cursurile sustinute O.N.G.-ul din Romania actioneaza in calitate de persoana impozabila care nu este autorizata pentru servicii de formare profesionala, operatiunea ar reprezenta  o prestare intracomunitara de servicii din partea O.N.G.-ului din 
Romania. In acest caz, O.N.G.-ul din Romania nu  trebuie sa se mai inregistreze in scopuri de TVA in regim special deoarece este deja inregistrat conform prevederilor art. 317. Inregistrarea in regim special are drept scop doar raportarea valorii operatiunii prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES. Pentru aceasta operatiune, O.N.G.-ul din Romania nu trebuie sa emita factura cu TVA din doua motive:
– sunt aplicabile prevederile art. 278 alin. (2) conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul persoana impozabila, inregistrat in scopuri de TVA care comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din alt stat membru;
– se afla in regim special de scutire pentru intreprinderi mici reglementat prin art. 310 din Codul fiscal.

Conform prevederilor pct. 15 alin. (6) din norme, prestarile intracomunitare de servicii sunt acele  servicii  pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene. "(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal."

Astfel, daca  O.N.G.-ul  din MD este un beneficiar care are calitatea de persoana impozabila, acesta trebuie sa: 
– se inregistreze in scopuri de TVA in regim special in statul sau membru, similar prevederilor art. 317 din Codul fiscal aplicabil in Romania;
– sa comunice prestatorului din Romania codul sau de TVA.

Daca O.N.G-ul din MD este un beneficiar care nu are calitatea de persoana impozabila, fiind o persoana neimpozabila, O.N.G.-ul din Romania trebuie sa aplice prevederile art. 278 alin. (3) conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este prestatorul, caz in care operatiunea nu se mai incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii. Din acest  motiv,  valoarea facturii emise nu se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES. Nici in acest caz O.N.G.-ul din Romania nu trebuie sa colecteze TVA,  deoarece se afla in regim special de scutire conform art. 310 (nu a realizat cifra de afaceri de 300.000 lei/an).  

In situatia in care MD semnifica prescurtarea unui stat tert, prestatorul din Romania nu trebuie sa colecteze TVA si nu are obligatii fiscale de raportare TVA deoarece se afla in regim special de scutire conform art. 310, chiar daca sunt aplicabile:
– fie prevederile art. 278 alin. (2), daca beneficiarul este o persoana impozabila;
– fie prevederile art. 278 alin. (3), daca beneficiarul este o persoana neimpozabila.

Pentru aceste servicii, O.N.G.–ul din RO trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) "(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, … b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;" numai daca valoarea acestora depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei/an. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Organizare cursuri de specializare. Tratament fiscal TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016