Tags: tva, tva, cod tva anulat, formular 311, corectare factura
In studiul de caz de astazi va aducem in atentie situatia unei firme care se confrunta cu urmatoarea problema:
"In luna 07/2018 societatea achizitioneaza de la un PFA cu activitate agricola o cantitate de grau. PFA-ul emite pentru aceasta tranzactie o factura fiscala cu taxare inversa, stiindu-se inregistrat in scopuri de TVA. Aceasta factura s-a inregistrat in contabilitate 371 = 401 valoaraea graului si 4426 = 4427 TVA aferent.
Dupa cateva luni afla ca la data emiterii facturii avea codul de TVA anulat din oficiu conform art. 316 alin. (11) lit. e) din Legea 227/2015. Ce trebuie sa faca furnizorul de grau? Ce trebuie sa faca societatea care a cumparat graul?".
Raspuns specialist
Societatea care a cumparat graul poate solicita stornarea facturii emise initial prin utilizarea codului de TVA precedat de simbolul RO si emiterea unei noi facturi in care furnizorul inscrie doar codul de TVA. In noua
factura emisa furnizorul trebuie sa inscrie drept mentiuni, cel putin urmatoarele informatii:
numarul si data facturii stornate; inclusiv sau exclusiv TVA. In situatia in care inscrie mentiunea "exclusiv TVA", inseamna ca pretul a fost negociat fara TVA, iar cumparatorul trebuie sa achite furnizorului suma TVA datorata ca urmare a colectarii effective a acesteia de catre furnizorul cu codul de TVA anulat din oficiu.
In situatia in care furnizorul nu storneaza factura emisa initial, cumparatorul este obligat sa ajusteze negativ suma TVA deductibila dedusa, inregistrata in debitul contului 4426 din formula contabila 4426 = 4427. Suma TVA deductibila astfel ajustata, fie reintregeste costul de achizitie al bunurilor 371 = 4426, daca aceste bunuri mai exista in stoc, fie se inregistreaza pe cheltuieli de exploatare prin formula 6588 = 4426. Valoarea operatiunii se raporteaza doar prin
decontul de TVA cod 300 la randul 32 “Regularizari taxa dedusa”, fara a se raporta si prin declaratia informativa cod 394.
In situatia in care furnizorul corecteaza factura emisa initial si emite o noua factura cu TVA inclusa, cumparatorul trebuie sa anuleze aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4427 = 4426.
Valoarea anularii acestui regim se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 cu semnul minus, la randul 12 “Achizitii de bunuri si servicii supuse masurilor de simplificare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, corespunzator rulajului creditor al contului 4427 si la randul 25 alocat pentru "Achizitii de bunuri si servicii supuse masurilor de simplificare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)". Valoarea facturii emise in calitate de persoana impozabila cu codul de TVA anulat din oficiu se raporteaza de catre cumparator doar prin decontul de TVA la randul 28 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile,….", fara a se raporta si prin declaratia informativa cod 394.
La emiterea facturii de corectie, furnizorul trebuie sa aiba in vedere ca dupa reinregistrarea in scopuri de TVA va avea obligatia sa respecte una din prevederile pct. 5 1 alin. (2) de la lit. a) la lit. d) din normele de aplicare ale art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal, in functie de modalitatea de facturare si declarare a operatiunii in perioada in care a figurat cu codul de TVA anulat din oficiu
"(2) Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa emita facturi in care sa inscrie distinct taxa pe valoarea adaugata colectata aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323 din Codul fiscal, in sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata colectata". In functie de modalitatea in care au actionat pe perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, se disting urmatoarele situatii:
a) persoana impozabila a colectat TVA pentru operatiunile taxabile, respectiv a depus declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata care trebuie platita conform art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal, dar nu a emis facturi. In aceasta situatie, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA, persoana impozabila trebuie sa emita facturi pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, care sa includa informatiile obligatorii prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, inclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta, care a fost colectata in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat. Aceste facturi nu se includ in decontul de taxa depus conform art. 323 din Codul fiscal, in sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata colectata", daca nu exista diferente intre taxa colectata in perioada in care persoana impozabila a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat si taxa inscrisa in facturile emise dupa reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile;
b) persoana impozabila a colectat TVA pentru operatiunile taxabile, respectiv a depus declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata care trebuie platita conform art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal, si a emis facturi. In aceasta situatie, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA, persoana impozabila trebuie sa emita facturi de corectie conform art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. In situatia in care nu exista diferente intre taxa colectata in perioada in care persoana impozabila a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat si taxa inscrisa in facturile emise dupa reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile, facturile emise dupa reinregistrare nu se includ in decontul de taxa depus conform art. 323 din Codul fiscal, in sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata colectata";
c) persoana impozabila nu a colectat TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, respectiv nu a depus declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata care trebuie platita conform art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal, dar a emis facturi. In aceasta situatie, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA, persoana impozabila trebuie sa emita facturi de corectie conform art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Facturile de corectie nu se inscriu in decontul de taxa depus conform art. 323 din Codul fiscal, in sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata colectata", daca nu exista diferente intre taxa pe care ar fi trebuit sa o colecteze in perioada in care persoana impozabila a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat si taxa inscrisa in facturile emise dupa reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile, ci in "Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal"*). Persoana impozabila datoreaza obligatii fiscale accesorii conform art. 173 si 181 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data la care avea obligatia sa plateasca TVA aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile, efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, si pana la data platii taxei, in baza declaratiei sus-mentionate;
d) persoana impozabila nu a colectat TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, respectiv nu a depus declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata care trebuie platita conform art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal si nu a emis facturi. In aceasta situatie, facturile emise dupa reinregistrarea in scopuri de TVA nu se inscriu in decontul de taxa depus conform art. 323 din Codul fiscal, in sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata colectata", daca nu exista diferente intre taxa pe care ar fi trebuit sa o colecteze in perioada in care persoana impozabila a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat si taxa inscrisa in facturile emise dupa reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile, ci in "Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal". Persoana impozabila datoreaza obligatii fiscale accesorii conform art. 173 si 181 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data la care avea obligatia sa plateasca TVA aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile, efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, si pana la data platii taxei, in baza declaratiei sus-mentionate."
Cele patru variante posibile, de la lit.a) la lit.d) acceptate prin normele de aplicare a Codului fiscal trebuie avute in vedere de catre furnizor. In concluzie, in situatia in care realizeaza operatiuni taxabile in perioada in care figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu, furnizorul trebuie sa cunoasca faptul ca este obligat sa colecteze TVA, dar raportarea valorii facturilor emise nu este posibila prin decontul de TVA cod 300, fiind obligatorie prin formularul cod 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal"reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 188 din 22 ianuarie 2018.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustarea pozitiva a TVA
Intrebare:
In luna martie 2023 o societate neplatitoare de tva a achizitionat un autoturism in leasing pentru 24 luni. Durata normala de utilizare este de 4 ani. In luna decembrie 2024 s-au platit in avans ultimele 2 rate, astfel ca in luna decembrie 2024 proprietatea autoturismului a fost transferata catre societate. Societatea a depasit in luna decembrie 2024 plafonul normal de scutire, astfel ca incepand cu luna februarie 2024 s-a inregistrat in scopuri de tva.
Va rugam sa ne...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare si montaj panouri fotovoltaice. Cota TVA
Intrebare:
Pentru Programul Casa Verde 2024 avem urmatoarele nelamuriri:
Aportul beneficiarului, minim 3000 de lei, se factureaza catre Persoana Fizica cu cota de 9% sau 19%?
Dar factura emisa pentru decontul AFM, stim ca trebuie sa indeplineasca anumite criterii, dar in urma diferitelor informatii aparute in online nu ne este clar ce cota TVA se aplica?
In suma decontata de AFM, cei 30.000 lei este inclus si TVA-ul?
Avand in vedere ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare cladire si teren. Masuri de simplificare
Intrebare:
O firma vinde un teren si o cladire in care a functionat un hotel. Vanzarea se face in regim de taxare inversa, tranzactia se efectueaza la o valoare totala negociata. In hotelul vandut se aflau si cateva mijloace fixe: mobilier, utilaje bucatarie care au facut parte din tranzactie (s-au vandut la pachet). Pentru aceste imobilizari trebuie sa se ajusteze TVA-ul pentru perioada ramasa pana la 5 ani? Ar trebui ajustat TVA-ul si la cladire pentru perioada ramasa pana la 20 de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<TVA servicii transport bunuri pe parcurs extern
Intrebare:
O firma X care organizeaza evenimente pentru firma Y contacteaza in numele firmei Y o firma de transport Z pentru a a-i duce acesteia marfa pentru o expozitie, transport se realizeaza din Romania in Turcia, marfa nu va efectua vama pentru ca nu este destinata vanzarii, ci doar prezentarii. Cum factureaza firma de transport Z transportul international catre firma X, organizatorul de eveniment, cu TVA sau fara TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul TVA al asocierilor in participatiune
Intrebare:
Avem in derulare un contract de asociere in participatiune. In calitate de asociat am participat cu suma de 35.000 euro pentru desfasurarea unei activitati comerciale. Asociatul desfasoara activitati etc. avand ca obiect intretinerea si reparatia autovehiculelor DACIA. La expirarea contractului, asociatul are dreptul la o suma de 21.000 euro peste cei 35.000 euro. Intrebare: suma primita peste cei 35.000 euro se factureaza la asociat cu tva?
Multumesc, o zi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<