Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In materialul urmator subliniem aspectele importante referitoare la aplicarea impozitului pe reprezentante. In primul rand, retinem ca orice persoana juridica straina, care are o reprezentanta autorizata sa functioneze in Romania, potrivit legii, are obligatia de a plati un impozit anual.
In ce priveste stabilirea impozitului, art. 236 mentioneaza prin alin. (1) ca impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat, respectiv pana la 25 iunie si 25 decembrie inclusiv a anului de impunere.
(2) in cazul unei persoane juridice straine, care in cursul unui an fiscal infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in Romania, impozitul datorat pentru acest an se calculeaza proportional cu numarul de luni de existenta a reprezentantei in anul fiscal respectiv.
Aspecte de retinut privind plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale
Conform alin. (1), art. 237, orice persoana juridica straina are obligatia de a plati impozitul pe reprezentanta la bugetul de stat, in doua transe egale, pana la datele de 25 iunie si 25 decembrie inclusiv a anului de impunere.
Orice persoana juridica straina care datoreaza impozitul pe reprezentanta are obligatia de a depune o declaratie anuala la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere.
Orice persoana juridica straina, care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal, are obligatia de a depune o declaratie fiscala la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care reprezentanta a fost infiintata sau desfiintata.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Reprezentantele sunt obligate sa conduca evidenta contabila prevazuta de legislatia in vigoare din Romania.
Prin beneficiar efectiv, conform art. 238, se intelege orice persoana fizica ce primeste o plata de dobanda sau orice persoana fizica pentru care o plata de dobanda este garantata, cu exceptia cazului cand aceasta persoana dovedeste ca plata nu a fost primita sau garantata pentru beneficiul sau propriu, respectiv atunci cand:
a) actioneaza ca un agent platitor, in intelesul art. 240 alin. (1); sau
b) actioneaza in numele unei persoane juridice, al unei entitati care este impozitata pe profit, conform regimului general pentru impozitarea profiturilor, al unui organism de plasament colectiv in valori mobiliare, autorizat conform Directivei Consiliului nr. 85/611/CEE din 20 decembrie 1985 de coordonare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative privind anumite organisme de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM), sau in numele unei entitati la care se face referire la art. 240 alin. (2), iar in acest din urma caz, dezvaluie numele si adresa acelei entitati operatorului economic care efectueaza plata dobanzii si operatorul transmite aceste informatii autoritatii competente a statului membru in care este stabilita entitatea; sau
c) actioneaza in numele altei persoane fizice care este beneficiarul efectiv si dezvaluie agentului platitor identitatea acelui beneficiar efectiv, in conformitate cu art. 239 alin. (2).
Retinem ca atunci cand un agent platitor are informatii care arata ca persoana fizica ce primeste o plata de dobanda sau pentru care o plata de dobanda este garantata, poate sa nu fie beneficiarul efectiv, iar atunci cand nici prevederile alin. (1) lit. a), nici cele ale alin. (1) lit. b) nu se aplica acelei persoane fizice, se vor lua masuri rezonabile pentru stabilirea identitatii beneficiarului efectiv, conform prevederilor art. 239 alin. (2). Daca agentul platitor nu poate identifica beneficiarul efectiv, va considera persoana fizica in discutie drept beneficiar efectiv.
Temei legal: Art. 235 – 238, Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cheltuieli din diferente de curs valutar. In ce conditii putem deduce cheltuielile?In luna mai, romanii pot investi in titlurile de stat Tezaur la dobanzi de pana la 6,15%Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAStudiu de caz: Regimul TVA in cazul contractului de imprumut intre entitati afiliate d.p.d.v. al TVA-uluiDeterminarea impozitului pe venitul din salarii. Norme privind deducerea personalaUltimele articole
Achizitii mari, plati mici: cum sa cumperi in rate la Carrefour fara sa-ti afectezi bugetul?Cum faci fata cheltuielilor neprevazute: solutii financiare pentru orice situatieCota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Investitii record de peste 3,23 miliarde de lei in cadrul FIDELIS IV din 2024Articole similare
Controlul fiscal si controlul tehnic al operatiunilor de exportObligatii fiscale cu termenul de depunere 25 ianuarieCesiune contract de leasing sau vanzare mijloc fix catre o persoana fizica. Implicatii fiscaleProvizioane garantii. Cum se pot constitui si cum deducem?Achizitie bauturi alcoolice din UE de catre persoana fizica. Plata accizelorUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
Impozitarea din 2017 a veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieriProiect pentru modificarea Legii 227, privind Codul Fiscal: Regimul TVA aplicabil cupoanelor valorice cu utilizare unica sau multiplaCriterii de risc pentru acordarea codului de TVA – proiect de modificare a normelor Codului Fiscal
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"