Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate comerciala repartizeaza lunar dividende pana la 10.000 lei catre persoane fizice.
Contribuabilul se intreaba daca este corect ca aceasta procedura de repartizare lunara (uneori trimestriala), de dividende catre persoane fizice, pe o persoana, sa nu depaseasca 10.000 lei, iar plata sa se faca in numerar prin casierie?
Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?
Specialistul ne spune ca plata lunara a dividendelor, pe baza unei hotarari de distribuire care aproba o suma totala mai mare decat plafonul de numerar de 10.000 lei, reprezinta o fragmentare ilegala, conform art. 4 alin. (2) din Legea nr. 70/2015.
Detalii:
Definitia fragmentarii ilegale:
Art. 4 alin. (2) din Legea nr. 70/2015 prevede ca sunt interzise fragmentarile platilor pentru dividende, atunci cand valoarea totala depaseste plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana.
Fragmentarea consta in impartirea intentionata a unei sume mai mari (ex. 30.000 lei) in plati succesive mai mici (ex. 10.000 lei/luna), chiar daca platile sunt realizate in zile diferite sau luni diferite.
Legalitatea platilor:
Hotararea de distribuire trebuie sa prevada explicit ca se aproba distribuirea unei sume care sa nu depaseasca plafonul legal de numerar (ex. 10.000 lei/persoana/trimestru).
Daca hotararea aproba o suma de 30.000 lei si aceasta este platita in transe lunare, situatia devine ilegala, intrucat reprezinta o fragmentare a sumei totale aprobate.
Solutia corecta presupune emiterea de hotarari trimestriale (pe baza situatiilor financiare interimare), fiecare pentru suma de maximum 10.000 lei/persoana, care poate sa fie distribuita integral intr-o singura zi, fara a depasi plafonul de numerar.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Astfel, se evita orice suspiciune de fractionare a sumei de plata in mai multe transe si se respecta limita zilnica impusa de Legea nr. 70/2015.
Concluzie:
Pentru a respecta disciplina financiara, hotararea de distribuire trebuie sa stabileasca suma exacta care va fi distribuita per tranzactie, astfel incat sa se incadreze in plafonul de 10.000 lei/persoana/zi. Plata lunara a dividendelor pe baza unei hotarari care aproba o suma totala mai mare (ex. 30.000 lei/trimestru) este considerata fragmentare ilegala.
Temei legal
Legea societatilor nr. 31/1990
Art. 67. -
(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar- fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
(21) In cazul distribuirii partiale a dividendelor intre asociati sau actionari in cursul anului financiar, situatiile financiare anuale vor evidentia dividendele atribuite partial si vor regulariza diferentele rezultate, in mod corespunzator.
(22) In cazul in care asociatii sau actionarii datoreaza restituiri de dividende, in urma regularizarii operate in situatiile financiare anuale, acestea se achita societatii in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. In caz contrar, asociatii sau actionarii datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
(3) Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
(4) Dividendele platite contrar dispozitiilor alin. (2), (21), (22) si (3) se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuia sa o cunoasca.
(5) Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor alin. (2) si (3), se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar
Art. 1. -
(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
Art. 2. -
In sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
b) plata fragmentata - fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege;
Art. 3. -
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
Art. 4.
(1) Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
(2) Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1), precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1).
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii.
(4) Operatiunile de incasari si plati efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar.
Raspuns oferit in luna decembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Repartizarea trimestriala de dividende. Intocmirea situatiilor financiare interimareRepartizarea DIVIDENDELOR. Declaratia rectificativa 710 si 205. Completarea Declaratiei Unice (Studiu de caz)Ghidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anImpozit dividende 2022-2023: Cota de impozit pentru plata dividendelor este de 8% sau 5%?Anulare REPARTIZARE DIVIDENDE. Cum procedam la anularea deciziei initiale de repartizare?Ultimele articole
REPARTIZARE DIVIDENDE: Cum se repartizeaza profitul ramas in 2022 daca in cursul anului 2023 intra al treilea asociat?Repartizarea dividendelor. Firmele cu asociati persoane fizice pot achita contravaloarea dividendelor in euro?REPARTIZARE DIVIDENDE interimare pentru trim. II 2021. Cand se depun situatiile financiareDeclaratie rectificativa 101. Dividende repartizateREPARTIZARE DIVIDENDE in avans. Aspecte fiscaleArticole similare
Calculul impozitului pe dividende: ghid completD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minimeArticole similare
GHID de plata pentru intreprinderile care beneficiaza de scheme de ajutor de stat, elaborat in baza Hotararii 807/2014Informare ANAF: Noutati legislative privind esalonarea la plataImpozit pe veniturile salariale. Cum se poate evita dubla impunere?Dizolvare/radiere societate. Distribuire imobil/teren catre asociati. TVA si impozit din lichidareCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente luni, 12 august 2024Ultimele articole
Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Emitere bon fiscal catre PERSOANE FIZICE. Este obligatorie si factura?In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025E-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CArticole similare
Asociat cu mai multe firme. CASS pentru dividende se plateste dublu sau doar o singura data?Retrageri in numerar. Cum procedeaza o intreprindere individuala?Nou: Masuri pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerarAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"