Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate care are asociati persoane fizice romane poate achita contravaloarea dividendelor in lei, in euro?
Repartizare dividende – raspunsul specialistului:
Potrivit art 3 din Regulamentul BNR 4/2005 privind regimul valutar:
,,(1) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 «Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta», care se pot efectua si in valuta.
(1_1) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).
(2) Toate celelalte operatiuni intre rezidenti care nu fac obiectul alin. (1) si (1_1) pot fi efectuate in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta. In cadrul acestor operatiuni se includ, fara a avea caracter limitativ, operatiunile reprezentand fluxuri financiare generate de acordarea de credite, constituirea de depozite, tranzactiile cu titluri de valoare si repartizarea de dividende.
(3) Operatiunile prevazute la alin. (2) si in anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si in valuta, numai pe baza acordului de vointa al partilor’’.
Prin urmare, repartizarea de dividende catre rezidenti (asociati romani) poate fi efectuata in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta, dar numai pe baza acordului de vointa al partilor.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Repartizarea DIVIDENDELOR. Declaratia rectificativa 710 si 205. Completarea Declaratiei Unice (Studiu de caz)Repartizarea trimestriala de dividende. Intocmirea situatiilor financiare interimareGhidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anREPARTIZARE DIVIDENDE: Cum se repartizeaza profitul ramas in 2022 daca in cursul anului 2023 intra al treilea asociat?REPARTIZARE DIVIDENDE in avans. Aspecte fiscaleUltimele articole
REPARTIZARE DIVIDENDE catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Impozit dividende 2022-2023: Cota de impozit pentru plata dividendelor este de 8% sau 5%?REPARTIZARE DIVIDENDE interimare pentru trim. II 2021. Cand se depun situatiile financiareDeclaratie rectificativa 101. Dividende repartizateREPARTIZARE DIVIDENDE. Care sunt reglementarile legale?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"