Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Repartizare dividende in avans. Aspecte fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: profit estimat, repartizare dividende, profit contabil, legea 163/2018

Distribuirea dividendelor inca reprezinta un subiect de interes pentru acei contribuabili care vor sa stie cum se poate face repartizarea, acum, inainte de sarbatori. De exemplu, unul dintre cititori a apelat la sfatul specialistului pentru a vedea daca un asociat poate ridica dividendul net inainte de repartizarea dividendelor, in decembrie 2018.

Asadar, cazul analizat de specialistul nostru este urmatorul: "In situatia in care se stie profitul net in noiembrie si decembrie 2018, asociatul poate ridica dividendul net inainte de repartizarea dividendelor, in decembrie 2018? In acest caz, care este termenul de plata al impozitului pe dividende?

Iata raspunsul specialistului

Potrivit pct 2 din Legea nr. 163/2018 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, precum si modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei:

La articolul 19, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (31) si (32), cu urmatorul cuprins:
"(31) Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz".
 
Asadar, profitul contabil inregistrat la 31.12.2018 nu poate fi repartizat la dividende decat pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a asociatilor. Or AGA nu se poate intruni decat cel mai devreme in ianuarie pentru a aproba situatiile financiare interimare, deci dupa inchiderea rezultatelor inregistrate la 31.12.2018 si determinarea cu certitudine a profitului contabil inregistrat la aceasta data.
 
In consecinta, nu se pot face repartizari in luna decembrie catre dividende din profitul estimat a se realiza la 31.12.2018, ci numai din profitul contabil (daca exista) inregistrat la data de 30.09.2018.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Repartizare dividende in avans. Aspecte fiscale":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016