Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Export servicii catre o societate impozabila din SUA. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: tratament tva, export servicii, codul fiscal

"SC ABC SRL cu capital privat autohton 100% este inregistrata in Romania in scopuri de TVA. Aceasta emite facturi fiscale de prestari servicii (soft-uri orientate client) catre o societate IMPOZABILA din SUA, astfel:

 
1) Prestari servicii: SERVICII INTANGIBILE - TRANSFERUL SI/SAU TRANSMITEREA LICENTELOR SOFT, fara transmitere drept de proprietate;
 
2) Livrare de bunuri: furnizare de programe informatice software standard sau personalizate stocate pe suport electronic insotit de licenta. SC ABC SRL va emite factura fara TVA, in care va inscrie mentiunea: neimpozabil in Romania, deoarece Beneficiarul este o persoana stabilita in afara Comunitatii."

Aceasta este situatia de la care s-a pornit in studiul de caz propus astazi. In cele ce urmeaza, unul dintre specialistii nostri va arata daca, din punct de vedere fiscal, societatea ABC SRL datoreaza TVA de plata pentru facturile fiscale emise catre beneficiarul din SUA pentru Prestari de servicii si Livrare de bunuri.
 

Raspunsul specialistului


Conform pct. 7 alin.(15) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, furnizarea de programe informatice software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, insotita de licenta obisnuita care interzice copierea si distribuirea acestora si care permite doar instalarea lor, constituie livrare de bunuri conform art. 270 din Codul fiscal.

Programele informatice software standard reprezinta orice software produs ca un bun de folosinta generala care contine date preinregistrate, este comercializat ca atare si, dupa instalare si eventual o perioada scurta de training, poate fi utilizat in mod independent de catre clienti in formatul standard pentru aceleasi aplicatii si functii.

Conform pct. 8 alin. (11) din Norme, in sensul art. 271 din Codul fiscal, sunt considerate prestari de servicii urmatoarele:
a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice alta retea electronica si care este in principal automatizata, necesitand interventie umana minima, fiind un serviciu furnizat pe cale electronica, conform art. 266 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal;
b) furnizarea de licente in cadrul unui contract de licenta privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse statii de lucru, impreuna cu furnizarea de programe software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, conform art. 271 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal;
c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia;

Livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau sunt scutite de TVA conform art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. (Daca operatiunea ar fi considerata livrare de bunuri ar fi trebuit sa intocmiti formalitatile vamale de export).

Societatea dumneavoastra nu livreaza, in opinia mea, bunuri de folosinta generala care contine date preinregistrate (ati mentionat ca vindeti soft-uri orientate client), deci toate livrarile respective reprezinta prestari de servicii din punct de vedere al TVA. 
Locul serviciilor furnizate pe cale electronica, prestate catre o alta persoana impozabila, se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal (regula generala), deci locul este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Beneficiarul serviciului este o firma nerezidenta (societatea din SUA), deci serviciile nu sunt impozabile in Romania. Din acest motiv ati intocmit facturile cu mentiunea „neimpozabil in Romania”. „Neimpozabil in Romania” inseamna ca nu datorati TVA in Romania.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Export servicii catre o societate impozabila din SUA. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 25 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016