Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cota redusa 9% legume. Corectarea facturii emise de furnizor. Cum recuperam diferenta de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: cota redusa, corectarea facturii, d 394, deducere tva

O firma A cumpara in iunie 2015, in vederea comercializarii, marfa (legume) de la un producator B. Desi marfa se regasesc pe lista produselor la care TVA este 9%, achizitia a fost facuta cu 24%. Firma A a vandut legumele respectiva cu 9% catre o firma (C). Firma C a livrat aceasta marfa la export.


La un control, ANAF a diminuat firmei A TVA-ul de rambursat cu diferenta la TVA rezultata din practicarea de cote diferite de TVA invocand prevederile din art. 140 Codul fiscal si partea 167, pct. (6^3) din Normele metodologice. Dar aceasta prevedere se refera la practicarea pe tot lantul economic a cotei de 9% si nu a cotei de 24%.

Cum se poate recupera diferenta de TVA?

La comercializare, pentru legume, prin care si mazare, se aplica cota redusa 9% conform prevederilor art. 140 alin. (2) lit. g) si pct. 23 alin. (6^1) lit. i) din  normele metodologice de aplicare a acestui articol. Astfel, organul de control a procedat corect prin diminuarea sumei TVA solicitata la rambursare, anuland dreptul de deducere pentru suma TVA deductibila inscrisa in factura furnizorului peste cota TVA aplicabila la comercializarea acestui produs.

In acest caz, pentru recuperarea diferentei TVA deductibile, deduse, pentru care nu s-a aprobat rambursarea, este recomandabil sa va adresati, in scris,  furnizorului in vederea corectarii facturii emise initial, invocand in solicitare motivul de fapt si a  temeiului de drept aferent. Factura poate fi corectata de catre furnizor chiar dupa inspectia fiscala privind TVA care s-a efectuat la cumparator. Pentru corectarea  la data solicitarii cumparatorului este recomandabila emiterea a doua facturi distincte:

    o factura cu semnul minus pentru corectarea cotei TVA 24%;
    o factura fara semnul minus prin inscrierea cotei TVA 9%.

Corectarea se efectueaza conform prevederilor art.  159 alin.     (1) lit. b)  din Codul fiscal Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel: ……  b) in cazul in care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat.
 
Cele doua facturi primite se inscriu in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna in care facturile sunt emise si se raporteaza atat prin decontul de TVA  la randul 16  denumit "Regularizari taxa colectata", cat si prin declaratia informativa cod 394.

Astfel, veti recupera de la furnizor si suma TVA achitata in plus (24% - 9%) care reprezinta, in fapt, suma TVA care nu a fost acceptata la rambursare de catre organul de inspectie fiscala.

 
La randul sau, furnizorul va inscrie facturile emise in jurnalul pentru vanzari si le va raporta atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 16  denumit "Regularizari taxa colectata", cat si prin declaratia informativa cod 394.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cota redusa 9% legume. Corectarea facturii emise de furnizor. Cum recuperam diferenta de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016