Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza de mai jos, vom vedea cand se poate inregistra in contabilitate un contract de proprietate intelectuala incheiat cu data de 01.03.2018, daca plata acestuia se va face in luna iulie 2018.
Iata raspunsul specialistului!
In Monitorul Oficial nr. 260 din 23 martie 2018 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr.18/2018 care reglementeaza mecanismul de declarare si plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice.
Avand in vedere ca veniturile se vor plati in luna iulie 2018, cheltuielile vor fi contabilizate la momentul platii veniturilor (nu la data contractului).
Inregistrarea cheltuielilor:
621 = 401
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Retinere impozit si contributie de sanatate, daca este cazul:
401 = %
4315
4316
444
Pentru stabilirea obligatiilor se vor avea in vedere urmatoarele modificari ale Codului fiscal, modificari introduse prin OUG 18/2018:
47. La articolul 132, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor si a platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, acestia avand obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate."
Pentru veniturile din proprietate intelectuala platita dupa data de 23.03.2018 se va depune din nou declaratia 112 si nu se va depune declaratia 205 pana la 31.01.2018.
Potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, se datoreaza CAS pentru venituri din activitati independente, definite conform art. 67.
49. La articolul 137 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
"b1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3)"
"Art. 148. - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din proprietate intelectuala datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Nota: Persoanele fizice care realizeaza venituri din proprietate intelectuala pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii contributiei de CAS sunt exceptati de la obligatia depunerii declaratiei unice la art. 151.
(3) Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul prevazut la alin. (2) pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
Prin depunerea declaratiei prevazute la art. 120, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pot opta pentru plata CAS chiar daca veniturile estimate sunt sub plafon.
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120."
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din proprietate intelectuala o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
"Art. 150. - Exceptii specifice privind veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(1) Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1).
(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b1)."
Nu se datoreaza CAS pentru veniturile din proprietate intelectuala daca persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, daca sunt pensionari sau realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.
Daca nu se incadreaza la exceptii si estimeaza venituri peste plafon, persoanele fizice vor plati CAS si vor depune declaratia unica pentru CAS
"Art. 151. - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(2) Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala prevazuti la art. 72 alin. (2) stabilesc contributia de asigurari sociale datorata de catre beneficiarul venitului prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a) asupra bazei de calcul mentionate la art. 148 alin. (4).
(3) Persoanele fizice prevazute la art. 148 alin. (1), cu exceptia celor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa de catre platitorul de venit, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prevazuta la art. 120, pana la data de 15 martie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia datorata.
Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala prevazuti la art. 72 alin. (2) (persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila) stabilesc contributia de asigurari sociale datorata de catre beneficiarul venitului prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a) (25%) asupra bazei de calcul mentionate la art. 148 alin. (4) (venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara).
57. Articolul 174 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 174. - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(2) Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice stabilesc contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre beneficiarul venitului, prin aplicarea cotei prevazute la art. 156 asupra bazei de calcul mentionate la art. 170 alin. (4).
Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala stabilesc contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre beneficiarul venitului, prin aplicarea cotei prevazute la art. 156 (10%) asupra bazei de calcul mentionate la art. 170 alin. (4) (1.900 lei).
(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
Pentru venituri din proprietate intelectuala nu se depune Declaratia unica pentru CASS.
(5) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1). Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate. Platitorii de venit din drepturi de proprietate intelectuala care au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate sunt prevazuti la art. 72 alin. (2).
(6) In situatia in care, veniturile prevazute la alin. (5) sunt realizate din mai multe surse si/sau categorii de venituri, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, contribuabilul desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, platitorul de venit care are obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei si de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara. Platitorul de venit desemnat depune declaratia mentionata la art. 147 alin. (1) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei datorate. Platitorii de venit din drepturi de proprietate intelectuala care au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate sunt prevazuti la art. 72 alin. (2).
Veniturile din proprietate intelectuala pot fluctua. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit (unicul platitor de venit sau platitorul de venit estimat) este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei datorate.
(7) Prevederile alin. (5) si (6) nu se aplica in cazul in care nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa estimat a se realiza pe fiecare sursa si/sau categorie de venit, este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, dar venitul net cumulat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara. In aceasta situatie, contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (3), la termenele si in conditiile stabilite.
Daca venitul net din drepturi de proprietate intelectuala este mai mic de 12 salarii minime brute pe tara, nu se retine sanatate, dar contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei unice, la termenele si in conditiile stabilite, daca obtine venituri din cumulate cu alte activitati peste plafonul de 12 salarii minime.
(8) Persoanele fizice prevazute la alin. (5) si (6) nu depun declaratia prevazuta la alin. (3).
Daca se retine de platitorul de venit contributia de sanatate, contribuabilul persoana fizica nu mai depune declaratia unica pentru CASS.
(9) Persoanele fizice prevazute la alin. (5) si (6), pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate, care realizeaza si alte venituri de natura celor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) si d)-h), pentru aceste venituri nu depun declaratia prevazuta la alin. (3) si nici declaratia prevazuta la art. 122.
Daca se retine contributia de sanatate de catre platitor de venit, persoana fizica nu mai depune declaratia unica pentru stabilirea contributiei de sanatate, chiar daca obtine si alte venituri de natura celor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) si d)-h).
"Art. II. - (1) Pentru veniturile realizate in anul 2018 de catre persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuala in perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie 2018, inclusiv, si data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se aplica urmatoarele reguli:
a) contribuabilii au obligatia efectuarii calculului venitului net aferent anului 2018, stabilit pe baza cotei forfetare de cheltuieli sau in sistem real, a determinarii si a platii impozitului pentru veniturile aferente anului 2018, pana la data de 15 martie 2019 inclusiv;
b) platile anticipate retinute la sursa pentru drepturile de proprietate intelectuala vor fi luate in calcul la stabilirea impozitului anual de plata pentru anul 2018;
Pentru veniturile realizate in anul 2018 de catre persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuala in perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie 2018, inclusiv, si data intrarii in vigoare a OUG 18/2018, persoanele fizice vor depune declaratia unica pentru stabilirea impozitului pe venit in aceasta perioada, daca nu s-a optat pentru impozitul final (10%).
(2) Pentru veniturile realizate in anul 2018 de catre persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuala incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, obligatiile privind calcularea, retinerea la sursa, virarea si declararea impozitului sunt cele prevazute la art. 72 si art. 721 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Pentru veniturile realizate in anul 2018 de catre persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care contributia de asigurari sociale si, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate, se retin la sursa de catre platitorul de venit, acesta are obligatia ca pana la data de 15 martie 2019 inclusiv sa stabileasca, sa retina, sa plateasca si sa declare contributiile anuale datorate de beneficiarul de venit pentru anul 2018."
In opinia mea, acest paragraf se refera la perioada cuprinsa intre 01.01.2018 si 23.03.2018. In aceasta perioada nu declara contributii nici persoana fizica, nici nu s-au retinut contributii la sursa. De asemenea, platitorul de venit a retinut la data platilor contributia de sanatate la nivelul stabilit de parti. Pana la data de 15 martie 2019 inclusiv platitorul de venit are obligatia sa stabileasca, sa retina, sa plateasca si sa declare contributiile anuale datorate de beneficiarul de venit pentru anul 2018 (numai diferentele).
In concluzie, in 2018, dupa intrarea in vigoare a OUG 18/2018, exista doua tipuri de drepturi de proprietate inelectuala:
1. Drepturi de proprietate inelectuala primite de la alte persoane decat persoanele juridice si alte enitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, pentru care contribuabilii persoane fizice se autoimpun si depun declaratia unica.
Nu se datoreaza CAS pentru veniturile din proprietate intelectuala daca persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, daca sunt pensionari sau realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.
Daca nu se incadreaza la exceptii si estimeaza venituri peste plafon, persoanele fizice vor plati CAS si vor depune declaratia unica pentru CAS
2. Drepturi de proprietate inelectuala primite de la persoanele juridice si alte enitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, pentru care atat impozitul cat si contributiile se retin la sursa.
Se retin contributia de CAS daca venitul estimat este mai mare de 12 salarii minime brute pe tara si persoana fizica nu se afla intr-una din situatiile exceptate (daca persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, daca sunt pensionari sau realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor).
Se retine contributia de CASS daca nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara.
Contributiile si impozitul retinut se vor declara prin formularul 112.
In aceasta situatie contribuabilul persoana fizica nu are obligatia depunerii declaratiei unice.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu, expert contabil.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
OUG nr.25: Impozit pe veniturile microintreprinderilorModificari ale declaratiei 112 si formularul actualizat de ANAFDeclaratia 112. Care sunt principalele modificari?Ce modificari aduce Legea 72/2018 Codului fiscal?Ce presupune procedura de restituire a sumelor platite in plus si nedeclarateUltimele articole
In atentia persoanelor care NU mai detin carnetele de muncaFirma in insolventa. Poate beneficia de facilitatile OUG 69/2020 ?Ce presupune noul sistem fiscal pentru persoanele fizice?Monitorul Oficial: Lista conturilor in care se plateste TVA de catre cei care aplica Split TVACare este procedura de organizare si functionare a Registrului persoanelor care aplica Split TVA?Articole similare
Incasare numerar de la persoane juridice: Cand nu este obligatorie emiterea bonului fiscal? (raspuns oficial ANAF)D212 in 2024. Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 6/2024Factura electronica RO e-Factura: administrarea, functionarea si implementarea sistemului in 2021Se mai colecteaza TVA-ul la 90 de zile?Ajustarea TVA la anularea calitatii de platitorUltimele articole
Facilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaProcedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Inregistrarea in Registrul RO e-Factura: Procedura ActualizataParteneriat intre MF/ANAF si Posta Romana pentru promovarea facilitatilor fiscale ale OUG 107/2024Articole similare
Saptamana 28 ian - 03 februarie 2008Noile contributii sociale valabile din 2016, potrivit Codului fiscalInregistrarea unei marci comerciale generata intern. Cum procedam la capitalizarea imobilizarilor necorporale?Client in faliment. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?Ce conditii trebuie sa indeplinim pentru reducerea penalitatilor de intarziere cu 50 la sutaUltimele articole
Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimPrin Ordinul 6330/2024 a fost introdus noul model al D112. Cum arata formularulFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Controale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024Lista seminariilor web pentru octombrie 2024. Care sunt cele 7 teme propuseArticole similare
Ce tratament fiscal se aplica pentru bunuri confiscate?Impozit profit si TVA. Control Fisc: Declararea sumelor suplimentare din anii precedentiSistemul TVA la incasare: Cum facem reevaluarea lunara a soldului in valuta?Codul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul IV - Redevente si dobanzi la intreprinderi asociateTichete cadou acordate potrivit legii. Exceptia de la plata contributiilor socialeUltimele articole
Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaE-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceArticole similare
Venituri din drepturi de PROPRIETATE INTELECTUALA si chirii. CAS. CASS - Stagiu de cotizare in sistemul de pensiiCorectarea erorilor materiale din initiativa organului fiscal competentCe venituri declaram prin formularul 200MFP: Proiect de ordin pentru asistenta in vederea completarii si depunerii declaratiei uniceCum am inteles eu ecotaxa!Ultimele articole
Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleCe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minimeAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"