Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Iata care sunt principalele aspecte procedurale privind incetarea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale.
Obligatie
Urmatoarele persoane au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, respectiv:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) - c), pct. II, III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, precum si cele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute mai sus.
Completare si depunere
In situatia in care, contribuabilii nu se mai incadreaza in niciuna dintre situatiile prevazute mai sus, sau se afla in situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) - c), pct. II, III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt asigurati in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii sau au calitatea de pensionari, vor depune la organul fiscal competent, o cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, in vederea scoaterii din evidenta fiscala, formular 601 "Cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale".
Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu.
Cererea se completeaza in doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia. Cererea se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, impreuna cu documentele justificative care atesta dreptul contribuabilului de a solicita incetarea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale. Data depunerii cererii este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
Contribuabilul trebuie sa bifeze in formularul 601, capitolul II "Date privind incetarea incadrarii in categoriile de contribuabili la sistemul public de pensii", situatia de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale in care se incadreaza si sa anexeze documentele justificative care atesta situatia declarata.
Documentele justificative care atesta incetarea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) copie de pe certificatul de radiere eliberat de Oficiul Registrului Comertului - in cazul intreprinzatorului titular al unei intreprinderi individuale sau al persoanei fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
b) copie de pe certificatul de radiere sau copie de pe certificatul constatator, dupa caz, eliberat de Oficiul Registrului Comertului, in cazul persoanei fizice, membru al unei intreprinderi familiale;
c) copie de pe formularul 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere", inregistrat la organul fiscal competent, prin care s-a solicitat incetarea activitatii, conform legii - in cazul unei persoane care exercita profesii libere sau activitati reglementate prin legi speciale;
d) copie de pe documentele din care rezulta incetarea activitatii, cum ar fi declaratia de venit estimat, inregistrata la organul fiscal competent, conform legii - in cazul unei persoane care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
e) copie de pe contractul individual de munca sau adeverinta eliberata de angajator, dupa caz - in cazul unei persoane care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldat/gradat voluntar;
f) copie de pe ordinul de numire in functie - in cazul in care persoana este functionar public;
g) adeverinta eliberata de angajator - in cazul in care persoana este cadru militar in activitate, soldat/gradat voluntar, politist sau functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
h) copie de pe actul de numire in functie, in cazul unei persoane care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, ale carei drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile legii, cu cele ale persoanelor prevazute la lit. e) - g);
i) copie de pe documentul care atesta calitatea de membru cooperator dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale carui drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile legii, cu cele ale persoanelor prevazute la lit. e) - g);
j) adeverinta eliberata de institutiile care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj - in cazul unei persoane care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii (somer);
k) adeverinta eliberata de institutiile platitoare - in cazul in care persoana este cadru militar trecut in rezerva, politist sau functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale carui raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;
l) adeverinta eliberata de institutia in a carei evidenta contribuabilul figureaza ca are calitatea de asigurat sau orice alt document care atesta calitatea de persoana asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii;
m) copie de pe decizia de pensionare - in cazul unei persoane care are calitatea de pensionar.
Documentele se prezinta in copie si original. Copia se certifica de organul fiscal "conform cu originalul", iar originalul se restituie contribuabilului. in situatia depunerii cererii prin posta, documentele se vor anexa in copie legalizata.
Cererea impreuna cu documentele anexate se analizeaza de organul fiscal competent. in situatia in care, din documentele prezentate se constata ca, respectivul contribuabil nu indeplineste conditiile legale pentru a fi scos din evidenta ca platitor de contributii de asigurari sociale, organul fiscal competent respinge cererea. Organul fiscal competent comunica contribuabilului, potrivit legii, respingerea motivata a cererii.
In situatia in care se constata ca documentatia depusa este incompleta, prin notificare se instiinteaza contribuabilul cu privire la necesitatea completarii documentelor, conform legii. Notificarea se comunica contribuabilului, in conformitate cu prevederile art.44 din Codul de Procedura Fiscala. in cazul in care, in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii, contribuabilul nu se prezinta la organul fiscal competent in vederea clarificarii situatiei, cererea se respinge.
Important! Contributia de asigurari sociale se datoreaza inclusiv pentru luna in cursul careia contribuabilul a indeplinit conditiile de scoatere din evidenta ca platitor de contributii de asigurari sociale.
Pentru cererile care au fost admise se emite o noua decizie de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale, formular 610, in care se stabileste contributia la nivel "0" pentru lunile urmatoare din anul fiscal in curs, celei in care contribuabilul a indeplinit conditia de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale.
Decizia de impunere se emite in doua exemplare, se avizeaza de conducatorul compartimentului de specialitate, se aproba de conducatorul organului fiscal si se comunica contribuabilului in conformitate cu art. 44 din Codul de Procedura Fiscala.
*
Baza legala: Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.714/2012 pentru aprobarea procedurii de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, precum si a unor formulare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 798/28.11.2012.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitie intracomunitara de bunuri. Cursul valutar si data inregistrarii in contabilitateData declarare bon fiscal in declaratia 394. Cum procedam?Ce declaratii depunem obligatoriu in august 2013Depunere declaratii decembrie 2013. Ce obligatii de plata avem luna aceasta la Fisc?Reatentionare privind dezinformarea opiniei publice in legatura cu declaratia de patrimoniuUltimele articole
Declaratia informativa 392. Cum vom completa corect?Formularul 094 se depune pana la 27 ianuarie 2014ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Formularul 014 a fost modificat. Ce implica notificarea privind modificarea anului fiscal?2014 vine cu o noua taxa: consultantii fiscali certifica pe bani declaratiile anuale de impozit pe profitArticole similare
ANAF: Proceduri de stabilire a contributiilor sociale obligatorii pentru persoane fiziceLegea pensiilor a fost modificata de Legea 197/2021. Noi categorii de persoane pot beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 13 aniEste OFICIAL! Parintii care revin mai devreme la munca primesc un stimulent de 1500 leiIndemnizatiile administratorilor. Impozit si contributiiContributii la minim pentru PFA/II/IF. Ce presupune in 2021?Ultimele articole
Exceptii de la suprataxarea muncii part-timeVechimea in munca necesara pensionarii pentru limita de varsta poate fi cumparata pana la sfarsitul anului 2024Sprijin financiar de 700 lei pentru pensionarii cu ventituri mai mici sau egale cu 2.000 lei pe lunaMinisterul Muncii: Varsta de pensionare NU va fi majorataNoi reglementari privind acordarea biletelor de tratament balnear pentru anul 2021 prin Casa de Pensii (Proiect Hotarare MMPS)Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"