Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va rog sa imi spuneti daca o societate (dezvoltator imobiliar) poate emite la persoane fizice factura cu chitanta pana in 10.000 lei, avans pentru un apartament sau este obligatorie casa de marcat? Multumesc!
Raspuns:
Baza legala:
LEGE nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata
Capitolul I Masuri pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar
Articolul 1
(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
(2) Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
Articolul 4
(1) Operatiunile de incasari in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii.
.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
ORDONANTA DE URGENTA nr. 28 din 25 martie 1999 (**republicata**)
Articolul 1
(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, cu exceptia celor care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale care potrivit prevederilor art. 3 alin. (2 1) nu inglobeaza constructiv dispozitivul de imprimare, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
(9) Se interzice operatorilor economici care, potrivit legii, au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si de a emite bonuri fiscale cu acestea, sa inmaneze clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (8) (defectarea aparatelor de marcat electronice fiscale - n.a.).
..
Opinie:
Conform prevederilor legale mentionate anterior, societatea poate emite factura pentru suma mentionata - catre clientii persoane fizice, avand insa obligatia de a emite bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor, fiind interzisa emiterea de chitante pentru aceste incasari.
Revenire: Sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate (promisiuni bilaterale) in care se specifica ca pot achita suma apartamentului in termen de x luni sau in rate lunare de cate 1000 euro (dar care nu se achita numerar, doar prin transfer bancar). Dar avem si clienti care vor sa plateasca numerar doar primul avans de 1000 euro sau 2000 euro (pana in 10000 lei) si voiam sa stiu daca este obligatorie casa de marcat sau ii putem emite o singura chitanta pe valoarea respectiva, urmand ca urmatoarele rate sa le achite prin transfer bancar. Multumesc!
Raspuns:
Singura exceptie referitoare la operatiunile de incasari in numerar de la persoane fizice, de catre persoanele juridice - in cazul platilor in rate aferente unor contracte de vanzare-cumparare aferente, se refera la limita plafonului de 10.000 lei de la o persoana (in sensul exceptarii) - in baza art. 4, al. (3) din Legea 70/2015.
In rest, Ordonanta de urgenta 28/1999 nu excepteaza incasarile in numerar de la persoane fizice de la emiterea si inmanarea bonurilor fiscale.
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
87 solutii: Cand si de ce esti obligat sa folosesti Casa de MarcatEmiterea facturilor electronice catre clienti. Facturi create de programul de facturareObligatia de a emite FACTURI CATRE PERSOANE FIZICE din UE pentru cursuri sustinute. Cum procedam?Articole similare
Exceptiile OG 28 din 1999 referitoare la CASA DE MARCATAmenzi de 400.000 lei intr-o singura noapte din partea ANAFAchizitionare CASA DE MARCAT. Cum se va completa D101 pentru a scadea costurile?Toate firmele vor avea case de marcat cu jurnal electronic in 2014Firmele vor avea aparate de marcat modificate. Noile reglementari OUG 91/2014Ultimele articole
Defiscalizarea casei de marcat. Cand si cum se faceRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleFormularul c801 – Ghidul CompletCare este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"