Tags: obligatii declarative, import bunuri prin curier, ong neplatitor de tva
O fundatie neplatitoare de TVA, dar inregistrata in scopuri de TVA pentru achizitia de servicii intracomunitare, achizitioneaza bunuri de la furnizori din afara UE. Bunurile sunt livrate de catre diverse firme de curierat si, pentru o parte din ele, nu s-au facut declaratii vamale de import si nu s-a platit TVA sau taxe vamale, in functie de societatea de curierat implicata. Ce obligatii declarative si de plata are organizatia in cauza?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Potrivit prevederilor art. 277 din Codul fiscal, locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european.
Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului conform prevederilor art. 309.
Potrivit prevederilor art. 326 alin. (3), taxa pentru importuri de bunuri, cu exceptia importurilor scutite de taxa, se plateste la organul vamal in conformitate cu reglementarile in vigoare privind plata drepturilor de import.
Potrivit prevederilor pct. 82. alin (1), in aplicarea art. 309 din Codul fiscal, importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este:
a) cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data. Prin exceptie, furnizorul bunului sau un furnizor anterior poate opta pentru calitatea de importator. Orice livrari anterioare importului nu sunt impozabile in Romania, cu exceptia livrarilor de bunuri pentru care se aplica regulile prevazute la art. 275 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal;
Potrivit prevederilor art. 60 din Legea 86/2006 privind Codul vamal, marfurile introduse pe teritoriul vamal al Romaniei fac obiectul unei declaratii sumare, cu exceptia celor incarcate in mijloace de transport care trec, fara oprire, prin apele teritoriale sau prin spatiul aerian al teritoriului vamal.
Declaratia sumara se depune la biroul vamal de intrare. Autoritatea vamala poate permite ca declaratia sumara sa fie depusa la alt birou vamal, cu conditia ca acesta sa comunice imediat sau sa puna la dispozitie pe cale electronica informatiile necesare biroului vamal de intrare. Autoritatea vamala poate accepta, in locul declaratiei sumare, depunerea unei notificari si accesul la datele din declaratia sumara in sistemul informatic al operatorului economic.Declaratia sumara se depune inainte ca marfurile sa fie introduse pe teritoriul vamal al Romaniei.
La art. 63 se arata ca marfurile introduse pe teritoriul vamal al Romaniei se afla sub supraveghere vamala din momentul intrarii lor si pot fi supuse controlului vamal pana la stabilirea statutului lor vamal.
Marfurile care intra pe teritoriul vamal al Romaniei se prezinta la biroul vamal de persoana care le-a introdus sau, dupa caz, de persoana care isi asuma raspunderea pentru transportul marfurilor dupa ce au fost introduse, cu exceptia marfurilor transportate cu mijloace de transport care tranziteaza, fara intrerupere, apele teritoriale sau spatiul aerian al teritoriului vamal al Romaniei. Persoana care prezinta marfurile este obligata sa mentioneze declaratia sumara sau declaratia vamala depusa anterior pentru aceste marfuri.
Asadar, in cazul mentionat de dvs, nu cred ca putea sa treaca prin vama fara ca marfurile sa fie vamuite si sa fie stabilita TVA de plata .
Exista posibilitatea ca vama sa fie efectuata in alt stat membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european si din aceasta situatie sa nu existe declaratie vamala la intrarea pe teritoriul vamal al Romaniei.
De asemenea exista posibilitatea ca bunurile sa fie depozitate intr-un stat membru de unde incepe si transportul bunurilor.
S-ar putea ca aceste costuri sa fie suportate de catre furnizor, in situatia in care a optat pentru calitatea de importator.
Asadar, ar trebui sa luati legatura cu curierul respectiv si sa solicitati informatii in acest sens.
In situatia in care bunurile sunt transportate dintr-un stat membru, operatiunea respectiva este o achizitie intracomunitara de bunuri si in aceasta situatie daca valoarea bunurilor depaseste 10.000 euro (34.000 lei) pe parcursul anului calendaristic curent sau pe parcursul anului calendaristic anterior, aveti obligatia sa platiti TVA si sa intocmiti declaratia 390, respectiv decontul special de TVA -formularul 301.
In OPANAF 705/2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", este dat si un exemplu in acest sens, astfel:
O societate "A" dintr-un stat extracomunitar (X) vinde unei societati din Romania "B" bunuri. Bunurile sunt importate intr-un stat membru al Uniunii Europene (Y) de catre societatea de expeditie "C" si apoi aceeasi societate "C" declara in numele furnizorului "A" din statul extracomunitar (X) (dar sub propriul cod de TVA) livrarea intracomunitara a bunurilor din statul membru (Y) in Romania.
In astfel de situatii se va considera drept reprezentant fiscal societatea de expeditie "C".
In declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului, respectiv societatea "A" din statul extracomunitar (X), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" codul din statul membru (Y) al societatii de expeditie "C" care a declarat livrarea intracomunitara.
Asadar, este important sa aveti aceste informatii de la societatea de transport.
In situatia in care marfa a fost transportata dintr-un stat non UE si nu a fost efectuata vama, solutia este sa luati legatura cu Directiei Generale a Vamilor si sa vedeti care ar fi solutia, avand in vedere ca DVI se intocmeste la intrarea marfii pe teritoriul vamal.
In subsidiar, va reamintesc ca pentru achizitiile non UE va este necesar obtinerea numarului EORI.
Operatorii economici si persoanele fizice ce urmeaza sa deruleze operatiuni vamale sunt subiectii vizati de obtinerea codului de inregistrare in scopuri vamale conform Ordinului A.N.A.F. nr. 1886/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind inregistrarea in scopuri vamale a operatorilor economici si a altor persoane.
Obtinerea numarului EORI presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
1. Completarea online a cererii de atribuire a numarului EORI utilizand aplicatia "EORI-RO", prin accesarea link-ului existent pe website-ul Directiei Generale a Vamilor: www.customs.ro, sectiunea "e-Customs", subsectiunea EORI, Sistem Informatic
2. Depunerea dosarului la Directia Regionala Vamala in a carei raza de competenta teritoriala are sediul entitatea;
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Transport intracomunitar nefinalizat, obtinerea unui nou cod UIT
Intrebare:
Suntem o fabrica ce produce frigidere si in perioada 20.12.2024-02.01.2025 vom fi in concediu. Exista posibilitatea sa incarcam in camioane frigidere in perioada 16-18 decembrie, dar livrarea la destinatie in Italia (de exemplu) sa fie incepand cu 3 ianuarie. Camioanele nu vor stationa in curtea fabricii, ci in curtea transportatorului. Incoterms FCA.
Codul UIT va fi generat cu ? start date? data de incarcare/punere in miscare (respectiv 16-18 decembrie), insa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Provizioane. Ajustari pentru depreciere
Intrebare:
Societatea are 2 clienti neincasati din 2023 in suma totala de 79.782 lei, cont 4111, tva inclus. Unul dintre clienti este in producera insolventei, iar compania este inscrisa ca creditor. De celalalt client se ocupa un BEJ in vederea executarii sumelor din cont, dar momentan nu exista disponibilitati. La final de an 2023 nu s-a constituit provizion si dorim sa constituim acum la decembrie 2024. Care sunt inregistrarile contabile? 4118 = 4111 79.782 lei si 6814 = 491 79.782 lei....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Export de bunuri in Republica Moldova
Intrebare:
SRL importatoare de suplimente nutritionale pentru sportivi, doreste sa vanda produse unui cabinet de nutritie din Republica Moldova. Marfurile vor fie expediate prin firme de curierat.
De ce trebuie sa tinem cont noi, in calitate de vanzatori, in aceasta situatie? Facturare, declaratii fiscale, vama, e-transport.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<