Tags: ordinul 83/2022, mari contribuabili, scadere cifra de afaceri
Firmele nu vor mai fi incadrate in categoria contribuabililor mari daca inregistreaza scaderi ale cifrei de afaceri, conform ordinului 83/2022.
Astfel, contribuabilii mari selectati in functie de criteriul continuitatii prevazut la art. 6, care inregistreaza o scadere a cifrei de afaceri raportate in situatiile financiare aferente anului 2020, comparativ cu cele aferente anului 2019, in procent mai mare de 50%, precum si cei care au declarat in situatiile financiare aferente acestor ani
cifra de afaceri zero sunt scosi din administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si preluati spre administrare de catre organele fiscale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul fiscal, potrivit legii.
Contribuabilii respectivi depun Declaratia informativa D406 prevazuta la art. 2 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, incepand cu data de referinta stabilita in anexa nr. 5 la ordinul anterior precizat, corespunzator categoriei de contribuabili in care se incadreaza prin intrarea in vigoare a prezentului ordin.
Ordinul nr. 83/2022 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.721/2021 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, precum si privind unele obligatii declarative a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 95 din 31 ianuarie 2022.
Extras din Ordin:
in temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si avand in vedere prevederile art. 29 alin. (1) si ale art. 30 alin. (3) si (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor comunicat prin Adresa nr. 738.178 din 26.01.2022,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I. -
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.721/2021 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1051 din 3 noiembrie 2021, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1 alineatul (2), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
e) au fost selectati anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin, conform criteriului participarii directe."
2. La articolul 7, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"
(11) Contribuabilii mari selectati in functie de criteriul continuitatii prevazut la art. 6, care inregistreaza o scadere a cifrei de afaceri raportate in situatiile financiare aferente anului 2020, comparativ cu cele aferente anului 2019, in procent mai mare de 50%, precum si cei care au declarat in situatiile financiare aferente acestor ani cifra de afaceri zero sunt scosi din administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si preluati spre administrare de catre organele fiscale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul fiscal, potrivit legii, aplicandu-se in mod corespunzator prevederile art. 9."
Art. II. -
Contribuabilii prevazuti la art. I pct. 2 depun Declaratia informativa D406 prevazuta la art. 2 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, incepand cu data de referinta stabilita in anexa nr. 5 la ordinul anterior precizat, corespunzator categoriei de contribuabili in care se incadreaza prin intrarea in vigoare a prezentului ordin.
Art. III. -Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

de
Ion MihaiIon Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu pIerdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<