Tags: ordinul 83/2022, mari contribuabili, scadere cifra de afaceri
Firmele nu vor mai fi incadrate in categoria contribuabililor mari daca inregistreaza scaderi ale cifrei de afaceri, conform ordinului 83/2022.
Astfel, contribuabilii mari selectati in functie de criteriul continuitatii prevazut la art. 6, care inregistreaza o scadere a cifrei de afaceri raportate in situatiile financiare aferente anului 2020, comparativ cu cele aferente anului 2019, in procent mai mare de 50%, precum si cei care au declarat in situatiile financiare aferente acestor ani
cifra de afaceri zero sunt scosi din administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si preluati spre administrare de catre organele fiscale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul fiscal, potrivit legii.
Contribuabilii respectivi depun Declaratia informativa D406 prevazuta la art. 2 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, incepand cu data de referinta stabilita in anexa nr. 5 la ordinul anterior precizat, corespunzator categoriei de contribuabili in care se incadreaza prin intrarea in vigoare a prezentului ordin.
Ordinul nr. 83/2022 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.721/2021 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, precum si privind unele obligatii declarative a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 95 din 31 ianuarie 2022.
Extras din Ordin:
in temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si avand in vedere prevederile art. 29 alin. (1) si ale art. 30 alin. (3) si (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor comunicat prin Adresa nr. 738.178 din 26.01.2022,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I. -
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.721/2021 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1051 din 3 noiembrie 2021, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1 alineatul (2), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
e) au fost selectati anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin, conform criteriului participarii directe."
2. La articolul 7, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"
(11) Contribuabilii mari selectati in functie de criteriul continuitatii prevazut la art. 6, care inregistreaza o scadere a cifrei de afaceri raportate in situatiile financiare aferente anului 2020, comparativ cu cele aferente anului 2019, in procent mai mare de 50%, precum si cei care au declarat in situatiile financiare aferente acestor ani cifra de afaceri zero sunt scosi din administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si preluati spre administrare de catre organele fiscale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul fiscal, potrivit legii, aplicandu-se in mod corespunzator prevederile art. 9."
Art. II. -
Contribuabilii prevazuti la art. I pct. 2 depun Declaratia informativa D406 prevazuta la art. 2 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, incepand cu data de referinta stabilita in anexa nr. 5 la ordinul anterior precizat, corespunzator categoriei de contribuabili in care se incadreaza prin intrarea in vigoare a prezentului ordin.
Art. III. -Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
de
Ion MihaiIon Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistrare avans pentru marca
Intrebare:
Avem urmatoarele informatii privind dosarul marcii UE:
Cerere de inregistrare a marcii UE primita 31.10.2024
Plata 1500 EURO in data de 31.10.2024
Data estimata a finalizarii examinarii 19.11.2024
Data estimata a publicarii cererii de inregistrare 21.11.2024
Procedura de opozitie:
Sfarsitul termenului de opozitie 21.02.2024
Data estimate a inregistrarii si publicarii marcii UE...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Conditii pentru realizarea divizarii
Intrebare:
Un SRL X, platitor de impozit profit si tva, doreste divizarea activitatii sale prin preluarea activitatii secundare de inchiriere si subinchiriere bunuri imobiliare proprii si inchiriate (CAEN 6820) de catre un alt SRL Y, platitor de impozit profit si tva prin transferul activelor imobiliare ale societatii X catre societatea Y, in baza actului de divizare. In ce conditii se poate face aceasta divizare? Societatea Y trebuie sa fie obligatoriu actionar al societatii X? Ce documente se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie echipament cu plata in rate
Intrebare:
Achizitionam un echipament printr-un contract de vanzare cumparare cu rezerva dreptului de proprietate. Plata echipamentului se face in 4 rate, facturate ca avans. Echipamentul este livrat la prima rata de avans. Cum evidentiem in contabilitate ca echipamentul este in posesia noastra? Cand se inregistreaza amortizarea lui? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere imobil prin BOOKING - AIRBNB
Intrebare:
PFA, cu cod CAEN 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, platitor de tva, detine un imobil achizitionat de la o PJ cu taxare inversa (apartament cu 2 camere) pe care doreste sa-l inchirieze in regim hotelier (booking, airbnb). Ce obligatii declarative are? Va trebui sa-si activeze CAEN-ul de inchiriere? Dar facturile emise vor fi cu tva?
In cazul in care va dori sa-si inchida PFA-ul, apartamentul va trece in patrimoniul personal. Va trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<